Avsnitt 96: Peter Eriksson utan lovikkavantar

Sveriges minister för internationellt utvecklingssamarbete anklagar Moderaterna och Sverigedemokraterna för att sprida myter och driva en agenda för att minska biståndet. I OmVärlden podd åker de norrländska lovikkavantarna av.

Publicerad:

PODD

Avsnitt 96: Peter Eriksson utan lovikkavantar

Podd-spelaren kommer från Libsyn. Inga personliga data sparas vid användning.

Du hittar också OmVärlden podd i din podd-app!

OmVärldens chefredaktör Erik Halkjaer möter Sveriges minister för internationellt utvecklingssamarbete, Peter Eriksson för ett samtal i OmVärlden podd. Bland annat avslöjar han en eventuell, kommande resa till Guatemala och förklarar hur bistånd kan användas som morot och piska för att driva på demokratiutveckling.

— Vi ser i världen en utveckling där demokratin går bakåt i väldigt många länder. En betydande del av världens befolkning lever i länder där det demokratiska utrymmet krymper med mindre möjligheter till yttrandefrihet och att leva som man vill. Det är en central fråga för svensk utrikespolitik generellt, men också för biståndsverksamheten, att driva mänskliga rättigheter och demokrati. För i grunden är det så att svenskt bistånd bygger på en formulering i riksdagen som handlar om att bekämpa fattigdom och förtryck, och det hänger också väldigt ofta ihop. Har vi regimer och politiker i länder som skor sig själva i första hand eller förtrycker mäniskor så leder det också till korruption och svårigheter att få landet ur en fattigdomsspiral, säger Peter Eriksson.

Kan man bemöta den här utveckligen med de lovikkavantar och helyllevarumärket från norr, som du nämnde när du tillträdde för ett år sedan?

— Det går inte bara att vara snäll, man måste också vara lite tuff. Det är min uppfattning. Vi måsta ställa krav i de länder där vi verkar. Det gör vi i allt större utsträckning. Det är en viktig del av bistånds- och utrikespolitiken. Både att ge möjligheter och att verka för förbättringar, men också att ställa krav på att det här ska vi få att fungera och få människor att blomma och växa.

Om det inte fungerar, vad man kan sätta emot?

— Det är många länder där det inte fungerar. Går det åt rätt håll är vi beredda att hjälpa till och satsa mer resurser, men går det åt fel håll måste man säga ifrån och vara beredd att minska insatserna. Om man känner att man inte kan göra ett bra jobb, att det inte är effektivt och människors möjligheter beskärs allt mer, säger Peter Eriksson.

Samtalet kommer också in på utmaningar om den globala kampen för kvinnors rättigheter och jämställdhet, att det är långt kvar för att uppnå de globala målen för hållbar utveckling och att det krävs långt mer resurser för att göra det. En annan fråga är syftet med bistånd och internationellt utvecklingssamarbete.

Få filantroper

Peter Eriksson saknar förmögna svenskar som satsar på att stödja utvecklingsprojekt, istället för att berika sig själva. Han ger inte heller mycket för den pågående biståndsdebatten i riksdagen där Moderaterna och Sverigedemokraterna, enligt honom, sprider myter och försöker skära ner biståndet för satsningar i Sverige istället.

Han beklagar det han kallar en strategi för att använda korruptionsproblematik i biståndsländer för att minska biståndet.

— Den strategin är väldigt beklaglig för vi behöver bekämpa korruption, och behöver prata om det utan en baktanke att det ska minska biståndsviljan i Sverige. Biståndet är en viktig del för att stärka länder och se till att man får en utveckling där man tillsammans kan jobba för en bättre värld, säger Peter Eriksson.

Han nämner även den oheliga alliansen mellan USA, Vatikanstaten, Iran och Saudiarabien och konstaterar att de anställda på Sida måste vänja sig vid tanken på att pendla till Botkyrka.

Erik Halkjaer

Mer läsning