Avsnitt 97: Biståndschefen som inte är rädd för hög korruptionsrisk

Ett statligt bolag som investerar miljarder svenska skattepengar i länder med hög korruptionsrisk. Swedfund är 40-åringen du knappt hört om. Vd Maria Håkansson talar ut i OmVärldens podd.

Publicerad:

PODD

Avsnitt 97: Biståndschefen som inte är rädd för hög korruptionsrisk

Podd-spelaren kommer från Libsyn. Inga personliga data sparas vid användning.

Du hittar också OmVärlden podd i din podd-app!

I sitt förra jobb, på Ericsson konstaterade Maria Håkanson att om det fanns en hög risk kring en investering så höll sig bolaget borta, men som vd på den statliga utvecklingsfinansiären Swedfund är det tvärt om:

— Om risken är jättehög är det precis där jag ska vara. Det är viktigt att det finns aktörer som kan gå in på de marknaderna med öppna ögon, som vet att det är jättesvårt, men också att det är den uppgift man har. Ska man mobilisera kapital och få in privata investeringar behövs det aktörer som oss som kan gå före, säger Maria Håkansson i OmVärldens podd.

Det statliga bolaget Swedfund fyllde 40 år förra året, har gått från ett årligt stöd på 100 miljoner till en miljard kronor och har investerat mer än fem miljarder kronor i länder med hög risk för korruption. Trots detta är det få som känner till bolaget.

Genom åren har Swedfund också fått en hel del kritik, både i granskningar av såväl Riksrevisorn som biståndsorganisationer, men även i tidningen OmVärlden. Varför det är så får Maria Håkansson svara på i samtalet med tidningens chefredaktör Erik Halkjaer.

Maria Håkansson värjer sig också från beskrivningen av Swedfund som ett riskkapitalbolag.

— Det som skiljer oss från traditionella riskkapitalister är att vi tar vår utgångspunkt i vad för utvecklingseffekter och hållbarhet vi kan åstadkomma. Investeringar är våra medel, snarare än målet. Medan en traditionell riskkapitalist tittar på att maximera vinsten och avkastningen, säger Maria Håkansson.

Lyssna på en podd om den svenska biståndsbranschens udda fågel, som lyder under Näringsdepartementet, men får sina direktiv av Utrikesdepartementet.

Mer läsning