Avsnitt 98: Coronaviruset stoppar inte kamp för kvinnors rättigheter

På grund av coronaviruset möts inte FN:s kommission för kvinnors rättigheter i mars i år. Inte idealiskt, med tanke på att jämställdhetsarbetet i världen går bakåt, men det hindrar oss inte, säger Åsa Regnér, vice generalsekreterare för UN Women i OmVärlden podd.

Publicerad:

PODD

Avsnitt 98: Coronaviruset stoppar inte kamp för kvinnors rättigheter

Podd-spelaren kommer från Libsyn. Inga personliga data sparas vid användning.

Du hittar också OmVärlden podd i din podd-app!

Coronaviruset stoppade inte bara årets stora konferens med FN:s kvinnokommission, i New York. Det höll även på att sätta käppar i hjulet för OmVärlden podds samtal med Åsa Regnér, vice generalsekreterare för FN:s organ för kvinnors rättigheter, UN Women.

När samtalet mellan Stockholm och New York kopplas upp är Åsa Regnér försenad för att hennes barns skola har stängt på grund av coronaviruset och det är hemundervisning som gäller.

Som vice generalsekreterare för UN Women har det varit Åsa Regnérs ansvar att organisera innehållet för kvinnokommissionen CSW:s 64:e konferens. Kort innan kommissionen skulle öppna dörrarna den 9 mars ställdes den in.

— CSW är inställd eller uppskjuten. Än så länge har vi haft ett möte på två timmar istället för två veckor. Vi träffades 100 ambassadörer, istället för 20 000 deltagare, 150 ministrar och minst en regeringschef som var anmäld, säger Åsa Regnér.

Hon beskriver CSW som världens största konferens för jämställdhet. På konferensen går deltagarna igenom hur långt världens länder kommit för att uppnå jämställdhet.

— Vi hade verkligen behövt träffas och få tala med representanter för världens kvinnoorganisationer. De har det väldigt tufft just nu, och det beror inte på coronaviruset, utan de hade det tufft redan tidigare, med regeringar som inte ger dem utrymme att ställa de krav de vill.

OmVärlden podd handlar denna gång om kampen för jämställdhet och kvinnors rättigheter. Trots att det gått 25 år sedan världens länder, i Beijing, kom överens om en handlingsplan för att öka jämställdhet och förbättra situationen för kvinnors rättigheter har utvecklingen i mångt och mycket gått bakåt.

Åsa Regnér lyfter det positiva i att fler flickor än tidigare idag går i skolan och att mödradödligheten minskat. I övrigt saknar hon framsteg på flera områden.

— Det är bara att konstatera att kvinnor ännu inte har den status och jämställdhetsarbetet inte har den status heller som gör att regeringar tycker att det är tillräckligt viktigt att göra politiska och ekonomiska investeringar, säger hon.

Sverige ligger bra till när det gäller jämställdhet, men Åsa Regnér väjer i podden inte för att ge kritik även till svenska politiker.

— Sverige är inte immunt mot partiarkatet, säger hon.

Erik Halkjaer

Mer läsning