Afghanistan

NYHET

SAK fick nytt Afghanistan-avtal med Sida

Ett nytt treårigt avtal, på 600 miljoner kronor, har tecknats mellan Sida och Svenska Afghanistankommittén (SAK). Samtidigt minskar det totala svenska utvecklingsbiståndet till krisdrabbade Afghanistan. 

Undervisning i en av Svenska Afghanistankommittén skolor, denna ligger i byn Khosk i provinsen Ghazni. Nu har organisationen tecknat ett treårigt avtal med Sida.

INTERVJU

”Det enda talibanerna bryr sig om är att kontrollera kvinnorna”

Nya boken Afghanerna är författaren och journalisten Åsne Seierstads återkomst till Afghanistan. Hon är pessimist om landets framtid och förstår inte den besatthet talibanerna har kring kontrollen av kvinnor. 

Åsne Seierstad berättar om sin nya bok Afghanerna.

PODD

Avsnitt 154: Året då kriserna ska hanteras

Detta år kommer till stor del att handla om att hantera alla kriser som inträffade 2022, konstaterar OmVärldens redaktion i OmVärlden Podd avsnitt 154.

David Grossman, Linda Nyström, Moa Kärnstrand och Erik Larsson talar om trenderna 2023 i OmVärlden Podd, avsnitt 154.

NYHET

Miljoner kan drabbas efter talibanernas jobbförbud

Flera hjälporganisationer pausar sitt arbete i Afghanistan efter talibanernas förbud mot att kvinnor inte får jobba för dessa. Svenska Afghanistankommittén avvaktar dock med sitt beslut. 

Talibanerna krav på att kvinnor ska täcka sig blir allt hårdare. Nu förbjuds kvinnor att jobba för hjälporganisationer.

NYHET

Afghanistan­expert: De närmaste månaderna blir avgörande

Utvecklingen i Afghanistan chockade många och med en alltmer självsäker de facto-regering är det svårt att sia om talibanernas fortsatta styre. Det finns två alternativa vägar framåt, den närmaste månaden kommer visa vilken väg det blir, säger Magnus Forsberg, på Folke Bernadotteakademin (FBA).

Afghanska säkerhetsstyrkor lämnar Kabul när talibanerna tog över i augusti 2021.

NYHET

SAK:s chef i Kabul: Jag är mer pessimist än optimist om framtiden

Trots talibanstyret kan många flickor i Svenska Afghanistankommitténs skolor gå vidare i högre utbildning – än så länge. Aminulhaq Mayel, programchef för SAK, anser dock att styret blir alltmer fundamentalistiskt och att talibanledarna inte är intresserade av något annat än att införa sharialagar. 

Aminulhaq Mayel, programchef för SAK på kontoret i Kabul.

NYHET

Ett år med talibanerna: Svält, trakasserier och fattigdom

Idag, den 15 augusti, är det ett år sedan talibanerna tog över styret av hela Afghanistan.  Ett år där rapporterna och artiklar i OmVärlden avlöst varandra om svält, trakasserier av kvinnor, raserad ekonomi och inskränkningar av media. Här en kort summering.

Diskrimineringen av kvinnor och flickor har drastiskt ökat efter talibanernas maktövertagande.

NYHET

Afghanska kvinnor tar emot Anna Lindhpriset

2022 års Anna Lindh pris går till den afghanska utbildningsaktivisten Jamila Afghani och journalisten Najwa Alimi som i dag deltar i en prisceremoni på Medelhavsmuseet i Stockholm. 

Najwa Alimi och Jamila Afghani tilldelas årets Anna Lindhs pris.

INTERVJU

SAK:s nya ordförande: ”Vi ska driva opinion mot avräkningarna”

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Azadeh Rojhan Gustafsson har valts till ny ordförande för Svenska Afghanistanskommittén (SAK). OmVärlden frågade henne bland annat hur hon tänker kring att företräda en förening som ska vara partipolitiskt obunden. 

Svenska Afghanistanskommittén (SAK) nya ordförande Azadeh Rojhan Gustafsson är även riksdagsledamot för socialdemokraterna.

72 träffar