Etiopien

PODD

Avsnitt 155: Kampen om Afrika

Ryssland söker politiskt stöd. Kina är på jakt efter råvaror och en lång relation, vilket även EU och USA är. Afrikas geopolitiska betydelse växer, konstaterar gästerna i det senaste avsnittet av OmVärlden podd. 

Stormakternas blickar riktar sig mot den afrikanska kontinenten. Nordiska Afrikainstitutets direktör Therese Sjömander Magnusson, nationalekonomen Peter Stein och frilansjournalisten Sara Assarsson medverkar i OmVärlden Podd avsnitt 155.

PODD

Avsnitt 154: Året då kriserna ska hanteras

Detta år kommer till stor del att handla om att hantera alla kriser som inträffade 2022, konstaterar OmVärldens redaktion i OmVärlden Podd avsnitt 154.

David Grossman, Linda Nyström, Moa Kärnstrand och Erik Larsson talar om trenderna 2023 i OmVärlden Podd, avsnitt 154.

NYHET

Tigray: Hjälpen igång men når inte ut till alla

De första efterlängtade hjälpsändningarna av förnödenheter har nu börjat komma in i Tigrayområdet i Etiopien. Men det är fortfarande delar dit hjälpen inte når. 

FN:s livsmedelsprogram, WFP, har i uppdrag att förse nöddrabbade i världen med livsmedel. Deras bedömning är nu att ett av tre barn i Tigrayområdet är akut undernärda.

NYHET

Etiopien: Bombningar och öppningar för fred under samma dag

Efter 14 månader av stridigheter i Etiopien, som krävt flera hundra tusen döda och satt miljoner av människor i nöd, kan det finnas tecken på öppningar för fredlig dialog. Men etiopienkännaren Kjetil Tronvoll tror att motsättningarna är för djupa och för komplexa för att kunna överbryggas. 

Blockaden med förnödenheter till Tigray fortsätter. "Man vill svälta ut TFLP", menar statsvetaren Kjetil Tronvoll.

NYHET

IRC: Systemen för att lösa kriser och konflikter fungerar inte

Prognosen för den humanitära situationen under 2022 är fortsatt dyster. Den bedömningen gör International Rescue Committee, IRC, i rapporten Watchlist 2022. IRC anser att det finns ett antal allvarliga systemfel som förvärrar läget. 

Personal från International Rescue Committee tar reda på om kvinnan i Ghaibi Bala camp i Kabul uppfyller kraven för kontantstöd.

NYHET

”Det finns inga optimistiska scenarier i Etiopien”

Konflikten i Etiopien trappas upp och rebelltrupperna rycker allt närmare huvudstaden Addis Abeba. Enligt Etiopienkännaren Kjetil Tronvoll är det bara en tidsfråga innan premiärminister Abiy Ahmed störtas.

Det är bara en tidsfråga innan rebellerna når Addis Abeba anser många bedömare.

NYHET

Etiopien är farligast i världen för hjälparbetare

Hittills i år har 23 hjälparbetare dödats i Etiopien. I inget annat land i världen är det lika farligt att vara biståndsarbetare, säger FN. Morden sker i den konfliktdrabbade norra regionen Tigray.

Unicef leverar nödhjälp till Läkare utan gränser och Röda Korset i Tigray, i Etiopien.

NYHET

Bistånd till Tigray stoppas av indragna tillstånd och blockader

I slutet av juli sade Etiopiens regering tillfälligt upp biståndsorganisationerna Läkare utan gränser och Norska Flyktingrådets tillstånd att verka i bland annat det konfliktdrabbade Tigray.

Trebarnsmodern Negesti Mebrahau häller upp te i flyktinglägret Mai Tsebri, i Tigray, Etiopien.

10 träffar