Fattigdom

NYHET

”Menssmärtor är som en form av funktionsnedsättning”

Den 28 maj är det den internationella mensdagen. ”Det ska inte vara konstigare att ha mens än att ha feber för att få vara hemma från jobbet”, Kerstin Tóth Isaxon, sakkunnig i sexualupplysning på RFSU.

190 miljoner kvinnor lider av endometrios, vilket kan innebära svåra menssmärtor.

NYHET

”Frågan om vi är för många i världen är felaktigt ställd”

Förra året blev vi över åtta miljarder. Vi håller på att bli för många på planeten, hävdar vissa. Samtidigt minskar befolkningen i två-tredjedelar av världens länder. Den stora frågan handlar dock om kvinnors rättigheter.

Natalia Kanem, chef för FN:s befolkningsfond UNFPA, gjorde ett kort besök i Sverige i slutet av förra veckan.

NYHET

Ökat humanitärt bistånd – men färre får hjälp

Priser på livsmedel och bränslen stiger och behoven av humanitärt bistånd ökar i världen. Trots att det görs större satsningar på lindra kriserna räknar Sida med att färre får hjälp i år.

Ett flyktingläger i Etiopien är en av många platser där behoven nu växer. Trots att det satsas mer på humanitärt stöd så växer behoven.

NYHET

Forskare: FN är bättre än sitt rykte

Regeringen minskar kärnstöden till globala organisationer som FN, WHO och IMF. Samtidigt vill en svensk forskargrupp att Sverige ska öka sitt bistånd till internationella organisationer.

FN:s högkvarter i New York. Enligt den svenska forskargruppen så är de internationella organisationerna ofta bättre än sitt rykte på att löse de uppgifter de tar sig an.

NYHET

SAK fick nytt Afghanistan-avtal med Sida

Ett nytt treårigt avtal, på 600 miljoner kronor, har tecknats mellan Sida och Svenska Afghanistankommittén (SAK). Samtidigt minskar det totala svenska utvecklingsbiståndet till krisdrabbade Afghanistan. 

Undervisning i en av Svenska Afghanistankommittén skolor, denna ligger i byn Khosk i provinsen Ghazni. Nu har organisationen tecknat ett treårigt avtal med Sida.

OPINION – LEDARE

Nu är påskfrossan här – men inte för alla

Nu tar vi, som många andra, ledigt under påsken för att frossa i mat och godis. Men denna matens högtid är inte för alla, skriver OmVärldens chefredaktör Erik Larsson.

Erik Larsson, OmVärldens chefredaktör.

NYHET

Så påverkas biståndet av regeringens budget

En majoritet uppger att regeringens biståndsbudget endast leder till måttliga neddragningar eller inga förändringar alls. Samtidigt uppger nio organisationer att de tvingas göra stora eller mycket stora förändringar, visar OmVärldens enkät.  

Johan Forssell (M) är både bistånds- och utrikeshandelsminister och har betonat att handeln ska få en viktigare roll inom biståndet.

NYHET

Skolresan till Indien blev en ”reality check” för eleverna

Gästfrihet och livsberättelser mötte tredjeårseleverna från Globala gymnasiet när de besökte Kerala i södra Indien i januari. OmVärlden frågade fyra elever om varför de vill lära sig om utvecklingsfrågor. 

Ett annat perspektiv på utveckling, det fick eleverna på Globala gymnasiet i Stockholm efter sin resa till Indien och delstaten Kerala.

NYHET

Elever skriver hållbar poesi om globala mål

Under Världspoesidagen jobbar flera skolor med att använda poesi för att lära elever om FN:s globala mål. ”Poesin är ett internationellt språk” säger poeten Mats Söderlund. 

Maria Glawe på Söderslättsgymnasium i Trelleborg drog igång initiativet Sustainable Poetry på Världspoesidagen som infaller den 21 mars varje år. Foto: Privat

NYHET

Rapport: Svenska modejättar brister i arbetet mot sexuellt våld

Våld och trakasserier mot kvinnor är ett välkänt problem på textilfabriker i Asien. Samtidigt fanns könsbaserat våld inte med i riskanalysen hos fem av sex modeföretag som föreningen Fair Action granskat. 

Åtta av tio sömmerskor i Bangladesh uppger att de har sett eller varit utsatta för våld eller sexuella trakasserier på arbetsplatsen.

37 träffar