Hotet mot demokratin

NYHET

Människorättslag upp till omröstning i EU

Det omtvistade förslaget om en människorättslag för företag i EU står nu inför omröstning i EU-parlamentet. Farhågorna växer i civilsamhället att parlamentet inte ska anta liggande förslaget utan att det osthyvlas ner. 

EU är på väg att klubba igenom en nu lag som ska få företag att värna mänskliga rättigheter. men flera organisationer är oroliga för att lagen ska urvattnas.

OPINION – DEBATT

”Förödande om FN och omvärlden lämnar Afghanistan”

Just nu diskuterar FN om man helt ska lämna Afghanistan när kvinnlig personal inte längre tillåts. Om FN och omvärlden lämnar landet finns risk för förödande konsekvenser, skriver socialdemokraterna Annika Strandhäll och Margot Wallström.

Annika Strandhäll och Margot Wallström från S-kvinnor varnar för konsekvenserna om FN lämnar Afghanistan.

NYHET

Ökat våld från militären i cyklondrabbade Myanmar

Cyklonen Mocha har skapat problem för motståndsstyrkorna iMyanmar efter en vår där militären tryckt på med ökat våld. En FN-rapport slår samtidigt fast att vapen från Ryssland och Kina flödar in till militärjuntan.

Militären i Myanmar sätter press på oppositionen.

NYHET

Diktaturer tar ett allt större grepp om världsekonomin

Samtidigt som demokratin backar i världen växer diktaturernas ekonomiska makt. I dag ligger den globala demokratin på samma nivå som 1986 och en ledande svensk expert varnar för att utvecklingen fortsätter att gå bakåt.

Rysslands Vladimir Putin möter Indiens Narendra Modi och Kinas Xi Jinping under G20 mötet i Osaka, Japan, 2019. De auktoritära ländernas andel av den globala ekonomin ökar, visar en rapport från V-Dem på Göteborgs universitet.

NYHET

Pressfriheten i världen försämras

I allt fler länder har situationen för journalistik försämrats visar Pressfrihetsindex för 2023.  ”Stora brister finns i sju av tio länder i världen – det har aldrig varit så illa”, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige. 

Den gröna färgen på kartan visar länder med en god pressfrihet, ljusgul tillfredsställande, orange problematisk, mörkorange svår situation och mörkröd mycket allvarlig situation.

INTERVJU

”Jag tappade tron på Gud efter att min syster mördats”

Hennes syster mördades för över tjugo år sedan. För Malú García Andrade tog livet en ny riktning och nu tar hon emot den svenska regeringens Per Anger-pris. 

Malú García Andrade tilldelas Per Anger-priset 2023.

PODD

Avsnitt 156: Hotet från Kina

Det går knappt en dag utan att vi hör om Kinas växande hot mot Taiwan. Men vad är det som Kina hotar Taiwan med? I en särskild dokumentärpodd förklarar OmVärlden Taiwanfrågan och pratar med unga taiwaneser om deras framtid. 

NYHET

Forskare: FN är bättre än sitt rykte

Regeringen minskar kärnstöden till globala organisationer som FN, WHO och IMF. Samtidigt vill en svensk forskargrupp att Sverige ska öka sitt bistånd till internationella organisationer.

FN:s högkvarter i New York. Enligt den svenska forskargruppen så är de internationella organisationerna ofta bättre än sitt rykte på att löse de uppgifter de tar sig an.

OPINION – LEDARE

Vad händer om Facebooks grav plundras?

Facebook svarar inte på frågor, säger upp personal och utmålas som en risk för demokratin. Är det dödsryckningarna vi ser? Vad händer i så fall om dödsboet plundras, skriver OmVärldens chefredaktör Erik Larsson.

Erik Larsson, OmVärldens chefredaktör.

NYHET

”De initierar ett folkmord på hbtqi-personer”

Ugandas president skickade tillbaka lagförslaget som gör det möjligt att döma hbtqi-personer till döden. Han vill göra ett tillägg om att bland annat homosexuella ska kunna "rehabiliteras". 

Redan 2014 antogs stränga lagar som försvårat för hbtqi-personer i Uganda, då höll de en pride-parad i hemlighet i Entebbe. Nu har parlamentet i landet antagit ännu strängare lagar som gör det olagligt att identifiera sig som hbtqi-person.

123 träffar