Klimat

Artiklar som rör klimat och hållbarhet.

NYHET

Människorättslag upp till omröstning i EU

Det omtvistade förslaget om en människorättslag för företag i EU står nu inför omröstning i EU-parlamentet. Farhågorna växer i civilsamhället att parlamentet inte ska anta liggande förslaget utan att det osthyvlas ner. 

EU är på väg att klubba igenom en nu lag som ska få företag att värna mänskliga rättigheter. men flera organisationer är oroliga för att lagen ska urvattnas.

NYHET

Arbetare blir svårt sjuka av att polera ris

När ris skalas och poleras i fabriker i Asien står arbetare ofta utan skydd i dåligt ventilerade lokaler. Cirka hälften får problem i luftvägarna, som astma och fibros. 

Anställda lever farligt. När riset ska behandlas bildas damm som kan orsaka cancer och lungsjukdom.

NYHET

”Frågan om vi är för många i världen är felaktigt ställd”

Förra året blev vi över åtta miljarder. Vi håller på att bli för många på planeten, hävdar vissa. Samtidigt minskar befolkningen i två-tredjedelar av världens länder. Den stora frågan handlar dock om kvinnors rättigheter.

Natalia Kanem, chef för FN:s befolkningsfond UNFPA, gjorde ett kort besök i Sverige i slutet av förra veckan.

OPINION – DEBATT

”Fem lärdomar för Jimmie Åkesson efter semestern i Costa Rica”

Sverigedemokraternas partiledare vilade upp sig i Costa Rica. Det är ett land som hans parti och den svenska regeringen borde hämta klimatinspirationen ifrån, skriver klimatdebattören Mattias Goldmann.

Mattias Goldmann, klimatdebattör och grundare av 2030-sekretariatet, tycker att Jimmie Åkesson och regeringen borde lära av Costa Rica då det kommer till klimatpolitik.

NYHET

Parisavtalet och Agenda 2030 kan stärka varandra

Går det att utrota fattigdomen – samtidigt som klimatet räddas? Två forskare tror sig ha lösningen på hur Agenda 2030 och Parisavtalet kan uppnås gemensamt. Men mycket står på spel, när vi blir allt mer klimatdesperata.

NYHET

Så påverkas biståndet av regeringens budget

En majoritet uppger att regeringens biståndsbudget endast leder till måttliga neddragningar eller inga förändringar alls. Samtidigt uppger nio organisationer att de tvingas göra stora eller mycket stora förändringar, visar OmVärldens enkät.  

Johan Forssell (M) är både bistånds- och utrikeshandelsminister och har betonat att handeln ska få en viktigare roll inom biståndet.

NYHET

AP-fonderna polisanmäls för projekt i Moçambique

Svenska pensionspengar investeras på ett sätt som skadar människor och miljö. Det hävdar ett tiotal organisationer inom civilsamhället som polisanmäler AP-fonderna.

Svenska pensionspengar gick till tre stora fossilgasprojekt i Cabo Delgado i norra Moçambique. Nu polisanmäls AP-fonderna av ett tiotal organisationer som hävdar projekten kan leda till omfattande miljöförstöring, våldseskalering och tvångsförflyttningar.

NYHET

Nästan 350 organisationer åtar sig att sänka sina utsläpp

Genom en klimatstadga åtar sig nästan 350 biståndsorganisationer runt om i världen att stärka sitt miljö- och klimatarbete och snabbt sänka sina egna utsläpp av växthusgaser.

Flera biståndsorganisationer förbinder sig att minska sina utsläpp. Bland annat ser de över sina flygresor.

OPINION – DEBATT

”Afrika drabbas oproportionerligt mycket av klimatkrisen”

Trots att Afrika bara står för cirka 2-3 procent av de globala utsläppen av växthusgaser drabbas kontinenten oproportionerligt mycket av effekterna. Nu behövs större satsningar på ökad klimaträttvisa, skriver Afrikagruppens policyrådgivare Gloria Jimwaga.

Gloria Jimwaga, policyrådgivare Mat och markrättigheter på Afrikagrupperna.

75 träffar