Ukraina

OPINION – DEBATT

”Barnens rättigheter måste tillgodoses i Ukraina”

När svenskt bistånd till Ukraina intensifieras har Sida och ansvarig minister Johan Forssell möjlighet att förbättra situationen för Ukrainas barn. Satsa på psykosocialt stöd och bidra till avvecklingen av den skadliga institutionsvården, skriver SOS Barnbyar och War Child Sverige. 

SOS Barnbyars generalsekreterare Anna Ernestam och Peter Brune, generalsekreterare War Child, skriver att regeringen måste skala upp stödet till barnen i Ukraina.

NYHET

Högre inflation äter upp ökat givande

Donationerna till civilsamhället var förra året cirka tolv miljarder kronor, vilket är en ökning med 25 procent jämfört med föregående år. Den höga inflationen gör dock att ökningen till stor del äts upp av högre kostnader.

Donationerna ökade förra året , men kostnadsökningarna äter upp effekten.

NYHET

Gåvorna till Ukraina minskade snabbt

I mars 2022 nådde det privata givandet till Ukraina sin topp i Sverige. Även internationella genomgångar visar att privata donationer till Ukraina minskar.

Demonstration i Göteborg precis när kriget brutit ut. Svenskarna gav som mest donationer till Ukraina i mars 2022.

NYHET

Baltiska länderna ger mest per capita till Ukraina

Det är nu ett år sedan Rysslands attack på Ukraina och länderna i väst har levererat stödpaket på stödpaket. USA är största givaren men de baltiska länderna ger mest räknat per capita. Den största delen av stödet är militärt.

Demonstranter i Kiev håller upp en stor EU-flagga. EU-länderna har lovat ett omfattande stöd till Ukraina.

NYHET

UNHCR i blåsväder efter samtal till journalist

När Kalla fakta granskade hur UNHCR använde sina insamlade pengar till Ukraina försökte den ansvarige för insamlingen att påverka publiceringen.

Kalla faktas Fredrik Malmberg blev uppringd av Åsa Widell på Sverige för UNHCR som tyckte att journalisten som granskade organisationen hade en aggressiv ton.

OPINION – LEDARE

”Regeringens tystnad om Agenda 2030 är talande”

Oftast är de intressantaste orden de som aldrig uttalas. Att regeringen nu talar om frihandelsavtal men inte nämner Agenda 2030 i sin första utrikespolitiska deklaration ger en fingervisning åt vart politiken är på väg, skriver OmVärldens chefredaktör Erik Larsson. 

Erik Larsson, OmVärldens chefredaktör.

NYHET

Så vill Sida utforma stödet till Ukraina

Ett ökat stöd till Ukrainas ekonomiska återhämtning och framtida EU-medlemskap, parallellt med humanitärt fokus och arbete mot våld. Det är vad Sida föreslår i sin utredning till regeringen. Biståndet till Ukraina väntas öka avsevärt och på Sida har man förberett sig.

Statsminister Ulf Kristersson mötte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kiev den 15 februari 2023 och talade bland annat om det svenska stödet till Ukraina. Den svenska regeringen gav strax före jul Sida i uppdrag att komma med en analys om hur stödet till Ukraina skulle utformas. Nu har biståndsmyndigheten kommit med sin rapport.

NYHET

Ukrainas ambassadör: Vapen det bästa biståndet

Sverige ska fokusera mer på bistånd till Ukraina. På Sida jobbar myndigheten med att ta fram hur stödet ska se ut. OmVärlden frågade Ukrainas ambassadör i Sverige samt UNDP om vilka biståndsbehov som finns. 

trend att hjälparbetare kriminaliseras för att ha bistått flyktingar i nöd,

OPINION – LEDARE

Hur länge ska biståndsministern ducka?

Det tar tid att sätta sig in i nya arbetsuppgifter. Samtidigt kan man undra hur länge biståndsminister Johan Forssell (M) ska ducka från att svara på frågor om det politikområde han är satt att styra över, skriver OmVärldens chefredaktör Erik Larsson. 

Erik Larsson, OmVärldens chefredaktör.

38 träffar