Go to main navigation

Alla artiklar om Israel/Palestina:

Fler teman och ämnen hittar du här

 

2017 var det 50 år sedan Israel ockuperade Västbanken och Gaza. Trots flera försök till fred och försoning har situationen inte blivit bättre. Här samlar vi alla artiklar kring den utdragna konflikten. 

Läs också: 50 år av ockupation - en introduktion

Läs OmVärldens granskning: Så kapade den israeliska högern biståndsdebatten om Palestina  

 • den 24 juni 2019
  USA håller i slutet av juni 2019 toppmöte för fredsplanen som sägs kunna lösa konflikten mellan Israel och Palestina. Problemet är att varken Israel eller Palestina deltar.
 • den 27 maj 2019
  FN:s organ för palestinska flyktingar har akut pengabrist. En miljon palestinska flyktingar står utan mat i juni om pengar till matprogrammen inte kommer in.
 • den 7 april 2019
  Palestinafrågan var osynlig i det israeliska valet fram till att premiärminister Benjamin Netanyahu lovade annektera Västbanken om han vinner . Väljarna brukar inte lyfta den politiker som tar upp Palestinafrågan och de flesta israeler tror inte längre på en tvåstatslösning, skriver Catrin Ormestad.
 • den 20 mars 2019
  Hon väckte uppmärksamhet med sina "Krigsdagböcker" på Facebook, under Gazakriget 2014, och tvingades fly efter dödshot från islamister. Nu är hon gästförfattare i Sverige. – Jag fick lära mig att kvinnor inte skulle höras – men min poesi bar en kvinnas röst, säger Sahar Mousa.
 • den 12 februari 2019
  Indragna tillstånd och ökade trakasserier har tvingat internationella observatörer att dra sig tillbaka från den Israelkontrollerade delen av Hebron. Samtidigt som bosättarna firar, oroar sig många palestinier för vad som ska hända nu.
 • den 4 oktober 2018
  FN:s fredsbevarande styrkor har växt kraftigt, men har svårt att nå resultat i världens allt mer komplexa och utdragna konflikter. Nu ska insatserna reformeras och fokusera på att nå politiska lösningar. Vid den blåa linjen mellan Libanon och Israel har FN haft trupp i 40 år – och trots relativ stabilitet är parterna fortfarande formellt i krig.
 • den 4 september 2018
  Trumps beslut att dra in alla pengarna till FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar, UNRWA, var lika väntat som det riskerar att bli förödande för regionen.
 • den 30 augusti 2018
  NGO Monitor är inte en fristående organisation, som de själva påstår, utan ingår i ett omfattande nätverk av nationalistiska bosättare, utltranationalistiska grupper och högerpolitiker.
 • den 30 augusti 2018
  Sedan Benjamin Netanyhau kom till makten 2009 har den högernationalistiska bosättarrörelsen fått allt större inflytande i den israeliska politiken, medan utrymmet stadigt krympt för de kritiska människorättsorganisationerna. NGO Monitor är en av de organisationer som arbetar hårt för att strypa omvärldens stöd till dessa organisationer.
 • den 30 augusti 2018
  Kritiken mot bistånd och organisationer verksamma på Västbanken, Gaza och i de palestinska flyktinglägren lutar sig ofta mot en liknande retorik. OmVärlden har gått igenom de mest återkommande argumenten.
 • den 30 augusti 2018
  NGO Monitor skapades 2001 av Gerald M. Steinberg, under skydd av tankesmedjan JCPA. Organisationen växte med hjälp av, förutom donationer från amerikanska miljardärer, den tidigare FN-ambassadören Dore Gold.
 • den 30 augusti 2018
  NGO Monitor har ett hatobjekt: ordet ockupation. – De säger att de inte tar ställning, men det är ju löjligt, säger Sarit Michaeli på B´tselem.
 • den 30 augusti 2018
  En helt fristående apolitisk organisation av kämpande sanningsökare? Så beskriver NGO Monitor gärna sig, men syftet visar sig vara att bekämpa ockupationens kritiker.
 • den 29 augusti 2018
  Det är hårda ord mellan partierna om Sveriges bistånd till Palestina. Från höger kommer anklagelser om att biståndspengar understödjer terrorism medan Socialdemokraterna menar att alliansen svalt den israeliska bosättaragendan.
 • den 15 maj 2018
  Stora delar av världen fördömer det israeliska våldet på Gazaremsan som under måndagen kostade 60 palestinier livet. – Varje offer är en förlust för mänskligheten, skriver Chris Gunness från FN:s organ för palestinska flyktingar.
 • den 15 maj 2018
  I dag gråter många i världen med de mördade, instängda palestinier i Gaza som inget annat har än sina ynkliga liv. Medan vinnarna firar i Jerusalem och anser de döda har sig själva att skylla. Varför är människan en sådan ynklig varelse, skriver Ylva Bergman.
 • den 19 april 2018
  Nästa vecka kan framtiden avgöras för beduinerna som bor mellan Jerusalem och Döda havet. Då ska Israels högsta domstol ta ställning till en begäran från bosättarna i Kfar Adumim att riva den EU-finansierade skolan i beduinbyn Khan al Ahmar, som redan förstörts flera gånger.
 • den 19 april 2018
  Biståndsorganisationen Norsk Folkehjelp tvingas betala 16 miljoner norska kronor i förlikning med USAID efter påstådd kontakt med personer och organisationer på USA:s sanktionslista. Flera miljoner av förlikningen går till en israelisk organisation som planerar flera liknande stämningar.
 • den 21 mars 2018
  2017 var det 50 år sedan Israel ockuperade Västbanken och Gaza. Trots flera försök till fred och försoning har situationen inte blivit bättre.
 • den 20 mars 2018
  Inga mer pengar till mat till de allra fattigaste i Gaza – och ingen skola – efter sommaren. Det kan bli konsekvensen av USA:s beslut att dra in pengar till UNRWA, trots Sveriges försök att samla in pengar.
 • den 19 mars 2018
  Palestinska barn arresteras och fängslas av israelisk militär, ofta nattetid, utan att deras rättigheter tillgodoses. Men trots att hanteringen påpekats gång på gång så har det inte lett till förbättringar. Det visar en ny rapport av den israeliska människorätts-organisationen B´tselem.
 • den 5 mars 2018
  FN:s hjälporgan för palestinska flyktingar, UNRWA, har länge dragits med finansiella problem– men läget har aldrig varit så mörkt som nu. Tillsammans med Jordanien och Egypten försöker nu Sverige mobilisera pengar genom en ministerkonferens i Rom.
 • den 2 mars 2018
  What is it like to grow up in Shatila as a Palestinian refugee with small possibilities for the future? How will the youth find hope and meaning and how are the new Palestinian refugees from Syria coping? Listen to a new podcast from OmVärlden.
 • den 17 januari 2018
  UNRWA står nu inför den största hotet sedan sin 69-åriga historia. Nu växer kritiken mot USA:s beslut att dra in pengar.
 • den 12 januari 2018
  När ett helt system samverkar för att förödmjuka och straffa en 16 åring för att hon ”inte känner rädsla” så ger det oss andra ett utmärkt tillfälle att förstå själva kärnan. Bakom dessa välregisserade föreställningar ligger ockupationens stora orättvisa, skriver Amit Gilutz, talesperson för B´Tselem, The Israeli Information Center for Human Rights in the Occupied Territories.
 • den 10 januari 2018
  USA vill dra in biståndet till FN-organisationen UNWRA, som bildades 1949 och stödjer fem miljoner palestinska flyktingar. Men det amerikanska stödet till Israel är större.
 • den 9 januari 2018
  Morroccanoil, vatten, ost eller dadlar? De som förespråkar en bojkott av varor från Israel stoppas nu från att komma in i landet – och i lördags utvisades en norsk biståndsarbetare.
 • den 7 december 2017
  När Trump nu meddelat att USA erkänner Jerusalem som Israels huvudstad uppfyller han en stark önskan hos den kristna evangelikala högern i USA. Vad som händer härnäst vet ingen, annat än att kampen om Jerusalem är långtifrån över. Det skriver Ylva Bergman, OmVärldens chefredaktör.
 • den 26 oktober 2017
  Sätt press på Palestina och börja villkora biståndet. Det föreslår Liberalerna i sin budget. – Vi har sett alltför många exempel på förtryckare vars diktaturregimer delvis kunnat vara kvar längre genom bistånd, säger Birgitta Olsson, Liberalernas utrikespolitiska talesperson.
 • den 13 september 2017
  Snart är Gaza obeboeligt, enligt FN, och i sommar har det varit värre än någonsin. Israels blockad och den politiska kampen mellan Hamas och Fatah sätter människors liv på spel – och katastrofen är nära, skriver Lotta Schüllerqvist.
 • den 27 juni 2017
  Israeliska myndigheter vill åtala talespersonen från organisationen Breaking the Silence för det våld han beordrats utföra under sin militärtjänst. Nu sluter israeliska människorättsorganisationer upp bakom honom.
 • den 9 juni 2017
  1967 inleddes den israeliska offensiven som förändrade maktbalasen i Mellanöstern på ett par dagar. Idag bor drygt 600 000 israeliska bosättare på omtvistad mark. Vill du veta mer om ockupationen så se filmen nedan.
 • den 3 juni 2017
  Svenskt bistånd till Palestina kritiseras ofta av Israel för att vara dåligt skött och stödja våldsbejakande organisationer. – Det är fullständigt klart att Sverige inte stödjer Hamas, eller insatser i skolor som skulle vara våldsbejakande, säger Johan Schaar, före detta chef för Sveriges utvecklingssamarbete i Palestina.
 • den 3 juni 2017
  Hur är det att jobba med bistånd i en svår konfliktmiljö som Israel och Palestina? Och vad hände när Sverige erkände Palestina? Vi pratar med Johan Schaar, före detta biståndschef för Sveriges utvecklingssamarbetet i Palestina.
 • den 2 juni 2017
  50 år av ockupation visar att bosättarpolitiken inte är en kortsiktig lösning och konsekvenserna är fasansfulla. Därför måste vi som israeler arbeta för ockupationens slut – och Sverige kan bidra. Det skriver chefen för den svartmålade människorättsorganisationen B´tselem.
 • den 1 juni 2017
  Miljontals kronor går upp i rök när israeliska myndigheter fortsätter att riva civila byggnader i palestinska områden. De senaste siffrorna OmVärlden tagit del av pekar dock på en minskad takt i förstörelsen.
 • den 31 maj 2017
  I över två år har Israel stoppat svenska diplomater från att besöka Gaza. Det gör det svårare för svenska biståndssatsningar att nå de som är i behov.
 • den 31 maj 2017
  Det ska bli den nya moderna staden på Västbanken; planerad, ekologisk och modern: Men ockupationen har förhalat drömmen – investerarna ser det som för riskabelt. I dag är företag från Quatar de enda som stödjer projektet. Men grundarna tänker inte vänta på det internationella samfundet.
 • den 30 maj 2017
  Efter tio år av gränsblockad och islamiststyre är Gaza en miserabel plats, med rekordhög arbetslöshet, djup fattigdom och brist på el, vatten och framtidshopp. Hamas har nu antagit ett nytt policydokument i hopp om bättre relationer till omvärlden, men frågan är om det kan leda till någon förändring.
 • den 16 maj 2017
  ”Kära Nada. Vi ska ta god hand om dig.” Hon har fått dödshot, varningar och smutskastats inför sina grannar. Hennes släktingar har blivit tillsagda att de måste få henne att sluta – eller få torka upp resten av henne från marken.
 • 1(current)
 • 2

Visar 1 av 40 av totalt 46