Go to main navigation

Tema: 50 år av ockupation

I juni 2017 är det 50 år sedan Israel ockuperade Västbanken och Gaza. Trots flera försökt till fred och försoning har situationen inte blivit bättre. 

För 50 år sedan, mellan den 5-10 juni 1967, lyckades Israel med överraskningsattacker slå ut det egyptiska flyget, liksom det i Jordanien, Irak och Syrien. De intog Gazaremsan, Jerusalem, Sinai och Golanhöjderna. Områden vars status sedan dess varit under dispyt, 1982 återlämnades Sinai till Egypten och 2005 Gaza, men kontrollen kring Gaza är intakt.

Här finns mer att läsa mer om upptakten till sexdagarskriget, som påbörjades många år tidigare.

Ockupationen ändrade maktbalansen i Mellanöstern på några dagar. Sedan dess har flera fredsförhandlingar strandat, två uppror kvästs, terrorattacker skapat oro och en mur byggts.

I år är det också 100 år sedan Balfourdeklarationen, där britterna lovade det judiska folket ett nationellt hem i Palestina. Befolkningen bestod då av 80-90 procent kristna eller muslimska palestinier, men deras krav ignorerades i beslutet. De nämns inte som en folkgrupp, utan hänvisas till som icke-judiska.

De allierade under första världskriget hade lovat att stödja arabernas frihetskrav. Men istället fick palestinierna acceptera priviligierade rättigheter för judarna. Den dåvarande brittiske premiärministern Winston Churchill ansåg att Balfourdeklarationen skulle vara bra för araberna: ”…good for the Arabs who dwell in Palestine.” 

I en serie artiklar tittar Omvärlden närmare på läget på de ockuperade områdena. Antalet israeliska bosättare har ökat och uppskattas till cirka 600 000 på Västbanken och i Östra Jerusalem, mark konfiskeras och många palestinier vräks från sina hem. Biståndsfinansierade byggnader rivs.

Sveriges utvecklingsbistånd i Palestina uppgår till ungefär 500 miljoner kronor per år och fokuserar på demokrati, mänskliga rättigheter, jämställdhet, miljö, klimat, katastrofberedskap och privatsektorutveckling.

Palestina är en av de största mottagländerna för svenskt bistånd.

Sverige är också en av de största givarna till UNRWA, FN:s hjälporgan för palestinska flyktingar. I dag finns flyktingar från 1948 och framåt i flyktingläger i Libanon, Jordanien, Syrien, Gaza och på Västbanken.

2014 blev Sverige den 135 staten att erkänna Palestina. Inga tongivande länder inom EU, eller så kallade västländer, har erkänt landet.

Ylva Bergman

  • 1(current)
  • 2

Visar 1 av 10 av totalt 13