Go to main navigation

Alla artiklar om Balkan/Östeuropa/Ryssland:

Fler teman och ämnen hittar du här

 • den 6 juli 2020
  Hur ska Raoul Wallenberginstitutet åstadkomma strukturförändring samtidigt som det stödjer Belarus repressiva människorättspolitik, skriver Martin Uggla, vid Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter i en slutreplik.
 • den 25 juni 2020
  En svenskfinansierad lärobok skönmålar den belarusiska regimens brott mot mänskliga rättigheter. Ska Sverige stärka aktörer som begår övergrepp, frågar sig Martin Uggla, vid Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter.
 • den 13 december 2019
  Det har gått över 20 år sedan Bosnienkriget tog slut. Belma Goralilja var en av de som skottskadades i kriget – och blev förlamad. I dag är hon läkare och kämpar för människor med funktionsnedsättnings rättigheter i Bosnien-Hercegovina .
 • den 5 november 2019
  Biståndsmyndigheten Sida kritiseras för att ha bjudit in Belarus tidigare arbetsmarknadsminister Marianna Shchotkina som gästtalare på ett seminarium. – Hon har haft en central roll inom den belarusiska förtrycksapparaten, säger Martin Uggla, ordförande för Östgruppen.
 • den 23 oktober 2019
  Makt, vapen och stormaktspolitik. Nu stärker Ryssland sina relationer till de afrikanska länderna och hoppas på ekonomiska fördelar. – Det handlar främst om att sälja vapen och utvinna naturresurser, säger Jakob Hedenskog, forskningsledare och Rysslandsexpert på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).
 • den 13 augusti 2019
  Länder grälar om legalisering av cannabis i FN:s narkotikakommission. – Jag har aldrig sett en så aggressiv ton i de här sammanhangen, säger Martin Jelsma vid Transnational Institute.
 • den 5 juni 2019
  Genom idrotten har personer med funktionsnedsättning i Bosnien hittat vägen ut ur institutionerna och upp på toppen av prispallarna i Special Olympics – och in i människors hjärtan. – Det visar tydligt hur sport kan integrera människor i samhället, säger koordinatorn Binasa Goralija.
 • den 5 juni 2019
  Genom fotbollsbistånd i Moldavien och Transnistrien försöker bland annat Sverige hjälpa utsatta unga, förebygga kriminalitet och öka förtroendet för myndigheter.
 • den 8 maj 2019
  Den ungerska människorättsjuristen Márta Pardavi för dagligen en tuff kamp mot nedmonteringen av demokrati och flyktingars rättigheter i Ungern. Hon är årets människorättsförsvarare.
 • den 23 april 2019
  I Belarus gör svensk barnlitteratur succé. Översättaren Nadja Kandrusevich-Shidlovskaja är drivande i att förändra barnbokslandskapet i sitt hemland – och bryter många tabun på vägen.
 • den 2 april 2019
  När den första omgången av presidentval i Ukraina är avklarad lutar det åt en Trump-lik vinnare. Volodymyr Zelenskys hätska kampanj på sociala medier fick gensvar i valet, något som också har splittrat Ukrainas befolkning, skriver Alona Melnyk, journalist från Ukraina.
 • den 7 mars 2019
  Irena Cvetkovic har länge varit en viktig röst för marginaliserade grupper i Makedonien. Idag ser hon att feministernas kamp har gjort skillnad i landet.
 • den 27 februari 2019
  Regeringen kommer att prioritera demokratibistånd i Europa. Men vad innebär det? Och hur ser hotet mot demokratin ut?
 • den 27 februari 2019
  Regeringen kommer att prioritera demokratibistånd i Europa. Men vad innebär det? Och hur ser hotet mot demokratin i Sveriges närområde ut? Hör från experter och organisationer med erfarenhet i regionen.
 • den 11 februari 2019
  Regeringen kommer att prioritera demokratibistånd till Östeuropa, berättar biståndsminister Peter Eriksson i en intervju med Dagens Nyheter.
 • den 1 februari 2019
  Varje år listar International Crisis Group 10 konflikter som världen bör hålla extra koll på under året. Från Syrien och Jemen till Kamerun och Venezuela. Här är hela listan.
 • den 2 november 2018
  Att sätta sig upp mot makten i Ryssland är inte ofarligt. Den nya ryska dokumentärfilmen “Grassroots” skildrar miljöaktivister som kämpar mot alla odds.
 • den 4 oktober 2018
  Elsa Håstad gör det lite för lätt för sig när hon i sin replik hävdar att Sida och vi i Östgruppen helt enkelt har olika grundsyn på utvecklingssamarbetet i Belarus. Det skriver Martin Uggla från Östgruppen i en slutreplik i debatten om Belarusbiståndet.
 • den 16 mars 2018
  I området kring Usinsk i arktiska Ryssland har uppskattningsvis 1,5 miljoner ton olja läckt från trasiga ledningar de senaste åren. Det är dubbelt så mycket som när Deepwater horizon exploderade i Mexikanska gulfen – men uppmärksamheten är minimal. Läckorna lämnas obehandlade eller täcks över med sand. Resultatet har blivit en ekologisk katastrof och fisk som stinker diesel.
 • den 13 mars 2018
  Varje år listar International Crisis Group 10 konflikter som världen bör hålla extra koll på under året. Här är hela listan!
 • den 8 mars 2018
  Samtidigt som #metoo fått stort genomslag så växer hotet mot demokratin. Det krympande utrymmet slår hårdast mot kvinnorättsförsvarare.
 • den 5 mars 2018
  Förhållandena i det överfulla flyktinglägret Moria på ön Lesbos i Grekland är så undermåliga att de ”utgör ett allvarligt hot mot de asylsökandes hälsa”. Det anser Lesbos borgmästare som nu stämmer ledningen och den ansvariga myndigheten. Samtidigt rapporteras om dödsfall och självmord bland asylsökande.
 • den 22 februari 2018
  Filippinerna, Kenya och Australien. De är tre av de 20 länder där mänskliga rättigheter gått baklänges. Det visar en ny rapport av Amnesty.
 • den 31 januari 2018
  Enligt Östgruppen har flera oppositionella studenter blivit relegerade från ett Sida-stött statligt universitet. På Sida är man oroade över uppgifterna, men planerar inga specifika åtgärder. – Kan bara tolkas som att man accepterar dessa övergrepp, säger Östgruppens ordförande Martin Uggla.
 • den 19 januari 2018
  Att skaffa barn via surrogatmamma i Georgien har blivit allt mer populärt för rika västerländska par, även svenskar. Särskilt efter att Indien förbjudit internationella surrogatförmedlingar. I Georgien är branschen helt oreglerad. Om något går fel har kvinnan som bär barnet inga rättigheter. Med löften om snabba pengar lockar surrogatklinikerna fattiga och utsatta kvinnor.
 • den 29 september 2017
  En regimnära organisation i Belarus har fått 200 000 svenska biståndskronor, skrev Östgruppens ordförande Martin Uggla i en debattartikel. Han menade även att UD försökt hemlighålla bidraget när Östgruppen har ställt frågor om ärendet – något som genast förnekades av UD. Detta är inte sant, skriver Martin Uggla i en replik.
 • den 26 september 2017
  Utrikesdepartementet får kritik efter att ha skickat 200 000 kronor i biståndsmedel till en belarusisk organisation vars företrädare har nära band till Lukasjenkaregimen.
 • den 31 augusti 2017
  I USA pågår just nu en hätsk debatt kring statyer från andra världskriget. I Östeuropa och före detta Sovjetunionen har de flesta (men långtifrån alla) statyer med Lenin och Stalin plockats bort. Men hur är det med statyerna från kolonialtiden, finns de fortfarande kvar?
 • den 9 juni 2017
  Det tog bara 40 år – men nu är en av de största miljöbovarna runt Östersjön stoppad. Delvis med hjälp av 145 miljoner kronor från Sida. OmVärlden var med vid invigningen av Kaliningrads reningsverk.
 • den 10 maj 2017
  Människorättsaktivister i Makedonien pekas ut som utländska agenter och motarbetas allt mer av det styrande nationalistpartiet. Många är rädda för att trycket mot dem nu ska öka.
 • den 24 mars 2017
  Det belarusiska skattedepartementet bidrar aktivt till president Lukasjenkas människorättsbrott. Samtidigt finansieras delar av dess verksamhet av svenska biståndsmedel. Det skriver Martin Uggla, ordförande, Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter.
 • den 15 februari 2017
  Amnesty tycker att flyktingöverenskommelsen mellan EU och Turkiet fått katastrofala följder. Avtalet har lett till att människor fastnat i ovärdiga och farliga läger på de grekiska öarna i väntan på att återsändas till Turkiet, skriver organisationen i en ny rapport.
 • den 18 januari 2017
  Att Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj har öppnat en litterär salong i Minsk är något nytt, och tyder på en liten öppning för litteraturen i Belarus. Men det kan lika snabbt vända igen, skriver journalisten Maria Söderberg.
 • den 29 oktober 2016
  Efter avslöjanden om att en stor del av Makedoniens elit ägnat sig åt brottslighet, svarade folket med färg som vapen. Nu hoppas färgaktivisterna på en samhällsförändring – och chansen finns när den splittrade nationen i vinter gör ännu ett försök att gå till val.
 • den 22 september 2016
  Avsatta politiker och ny lagstiftning. Det är några av resultaten av de granskningar som en liten grupp grävande journalister i Albanien och andra länder på Balkan genomfört med hjälp av pengar från Sverige. – Vi tror fortfarande på journalistik i allmänhetens intresse och vi vill bidra till utvecklingen av den här regionen, säger Besar Likmeta, redaktör för BIRN i Albanien.
 • den 20 september 2016
  Snaran dras åt kring turkiska journalister. Sveriges stöd till organisationer som arbetar för yttrandefrihet i landet är mer angeläget än någonsin – men det innebär också en risk.
 • den 2 juli 2016
  Från hyllad landsfader till omkullvällt och undangömd staty – och vidare in i souvenirbutiker och konstgallerier. Personkulten kring den jugoslaviska socialistledaren Tito hade en dipp efter 90-talets krig ­– men sedan dess tycks hans popularitet växa för varje år. – Nu ersätts de gamla marmorstatyerna av virtuella och kommersiella statyer av Tito, säger Mitja Velikonja som skrivit boken ”Titostalgia”.
 • den 10 maj 2016
  1944 deporterade Stalin tartar-befolkningen från Krimhalvön. Först 45 år senare kunde de som överlevt återvända. Nu deltar Ukraina med sången "1944" på Eurovision Song Contest. Den sjungs av Jamala – som själv är Krimtartar och en av 20 000 som lever i exil efter den ryska ockupationen.
 • den 21 april 2016
  Världen och Sverige fokuserar på hälsa och mänskliga rättigheter när FN nu beslutat om en ny väg för att bekämpa narkotika. Men i Ryssland finns ingen försoning – utan krig och fängelse är två ord som kan beskriva läget för de som offras i narkotikans spår. Maria Söderberg har följt missbrukare i S:t Petersburg i två decennier och undrar vem som vill Rysslands unga så ont?
 • den 20 februari 2016
  Den 20 februari firar Ukraina två-årsdagen för protesterna på Maidan-torget i Kiev som tvingade bort president Viktor Janukovytj. Men i den självutropade Folkrepubliken Donetsk är det ingen som firar. Här pågår det lågintensiva kriget och ingen tror att livet ska bli bättre.
 • 1(current)
 • 2

Visar 1 av 40 av totalt 41