Go to main navigation

Alla artiklar om barn:

Fler teman och ämnen hittar du här

 • den 5 december 2018
  Svenska Greta Thunberg har fångat en hel världs uppmärksamhet med sitt engagemang för klimatet. Men hon är inte ensam. Klimatet är en av de frågor som unga bryr sig om mest, både i Sverige och globalt.
 • den 26 november 2018
  Flykting- och migrantbarn riskerar bli en förlorad generation när de missar sin utbildning. Stödet till mottagarländerna måste öka, visar ny FN-rapport.
 • den 15 november 2018
  20 november 2018 är det 29 år sedan barnkonventionen kom till. Grattis på födelsedagen, barnkonventionen! Nästa år blir vi trettio år gamla, du och jag.
 • den 31 oktober 2018
  Luftföroreningar är en av vår tids största barnadödare, enligt en ny rapport från Världshälsoorganisationen.
 • den 10 oktober 2018
  Sexuellt våld, bortgifte och mental ohälsa är några av de hot och hinder som världens flickor möter varje dag. Konflikter, resursbrist och diskriminering är några av orsakerna.
 • den 2 oktober 2018
  När dammet skingras efter den intensiva veckan av FN:s 73:e generalförsamling lyser några ämnen starkare på den internationella arenan. Här är något av det som världen vill fokusera på.
 • den 10 september 2018
  Från hetluften i OECD:s biståndskommittée DAC till barns liv och rättigheter på Unicef. Nu blir Charlotte Petri Gorntizka vice chef på FN-organet. – Väldigt hedrande att få den här möjligheten, känns spännande och utmanande, säger hon.
 • den 28 augusti 2018
  Stora brister vad gäller vatten och sanitet i skolan, visar ny global rapport från Unicef och WHO. Över 600 miljoner barn saknar exempelvis tillgång till skoltoalett.
 • den 12 maj 2018
  Mosul i Irak börjar komma på fötter. Men Islamiska statens treåriga skräckvälde och kampen för att befria staden har lämnat tydliga spår efter sig. Nu har en ny kamp inletts – den för barnens framtid.
 • den 17 april 2018
  En överlevare från trafficking som nu stödjer andra, en barnkämpe från Colombia eller någon som arbetar mot rasism och för Rumäniens fattigaste? Kimberly Fusire från Zimbabwe är ett av barnen som valt ut kandidaterna.
 • den 16 april 2018
  I veckan delas World's Children's Prize ut – och just nu pågår stor konferens om jämställdhet i Stockholm. Men att barn involveras för en jämställd och mer rättvis värld är långt ifrån självklart. I Moçambique gör de lokala radioprofilerna Dimentilià och Rafico radio om flickors rättigheter.
 • den 19 mars 2018
  Palestinska barn arresteras och fängslas av israelisk militär, ofta nattetid, utan att deras rättigheter tillgodoses. Men trots att hanteringen påpekats gång på gång så har det inte lett till förbättringar. Det visar en ny rapport av den israeliska människorätts-organisationen B´tselem.
 • den 19 mars 2018
  Det är okänt exakt hur många barnsoldater som finns i världen, men aktuella uppskattningar från 2018 visar att det rör sig om tiotusentals. Barn som växer upp i krigszoner har ofta inget val.
 • den 14 februari 2018
  En barndom full av lek och möjlighet att utvecklas – så har barnen det i Norge och Slovenien. Men alltför många barn har någon gång upplevt våld, det vill världens ledare nu ändra på.
 • den 31 januari 2018
  Många män i Mellanöstern anser att de spenderar för lite tid med sina barn. Detta enligt en studie om mansnormen och jämställdhet i Mellanöstern.
 • den 9 januari 2018
  Våld mot barn i konfliktområden nådde ”chockerande” nivåer under 2017, rapporterar FN:s barnfond Unicef. I konflikter runt om i världen har barn utgjort måltavlor, använts som mänskliga sköldar, mördats, kidnappats och tvångsrekryterats till väpnade grupper.
 • den 25 september 2017
  En del har varit barnsoldater. Andra har bevittnat blodigt våld. Kriget i Colombia har påverkat barn i generationer. För ett år sedan lades vapnen mellan Farc-gerillan och regeringen ner, men nu växer nya gerillagrupper fram. – Våldet har eskalerat i Colombia och självklart finns det en risk att de nya grupperna rekryterar barn, säger Jan De Waegemaeker, chef för organisationen War Child i Colombia.
 • den 8 juli 2017
  Att Rädda Barnen skrev under Trumps villkorade bistånd mot abortfrågan kritiseras hårt av Gunilla Carlsson (M), före detta biståndsminister, i OmVärldens podd från Almedalen. – Jag förstår inte den bild du ger, vi kommer fortsätta med de här frågorna, säger Lise Bergh, ordförande för Rädda Barnen Sverige.
 • den 6 juli 2017
  Dag efter dag fylldes Delhis medier med negativa och felaktiga rapporter om stadens gatubarn. Till slut fick de nog och startade eget. Balaknama (”barnens röst”) är tidningen som nu sprider kunskap om gatubarns liv och utmanar makthavarna.
 • den 27 januari 2017
  När Iqbal Masi var nio år satt han fastkedjad vid en mattväv. Miljontals människor lever fortfarande i slaveri, trots att många inbillar sig att slaveriet förpassats till historiens skräphög. Vi måste sluta blunda för vårt eget ansvar, skriver Ylva Bergman.
 • den 24 januari 2017
  En ny chans. I delstaten Bihar bor fler människor än i Frankrike. Många riskerar att hamna i barnarbete, skuldslaveri och giftas bort. Men nu får unga flickor börja i skolan istället för att arbeta.
 • den 28 november 2016
  FOTOREPORTAGE . Fler sydafrikanska män börjar se vikten av att tillbringa tid med barnen och ta del i hushållsarbetet. OmVärlden hängde med några sydafrikanska pappor som engagerat sig i pappagrupper enligt svensk modell.
 • den 8 juni 2016
  OMVÄRLDEN BERÄTTAR: De grips ofta mitt i natten. Med ögonbindlar, bundna händer och fötter förs de palestinska barnen till militäranläggningar. I februari i år var 440 barn fängslade. Det är fler än någonsin tidigare. OmVärlden reste till Västbanken och träffade Obada, Ali, Hamed och Mohammad och besökte en militärdomstol.
 • den 28 maj 2016
  OMVÄRLDEN BERÄTTAR: Sextio procent av Irans befolkning är under 30 år. Många föräldrar är plågsamt medvetna om hur svårt det är att vara ung i ett land styrt av sedlighetspolis och försöker på olika vis göra livet lättare för sina barn. Följ med på en resa till det unga Iran.