Go to main navigation

Alla artiklar om Colombia

Fler teman och ämnen hittar du här

 • den 1 april 2021
  Närmare 5 000 människor har flytt över gränsen till Colombia undan strider mellan den venezuelanska armén och väpnade grupper i sydvästra Venezuela. Lokala organisationer vittnar om svåra övergrepp.
 • den 24 november 2020
  Svenska företagsintressen får inte hota mänskliga rättigheter och fred i Colombia. Det skriver representanter för elva svenska civilsamhällesorganisationer på fyraårsdagen av fredsavtalet i Colombia.
 • den 11 november 2020
  När män kräver mutor i form av sex kallas det sextortion, något som är institutionaliserat i fler svenska biståndsländer. I en ny rapport ställs krav på att jämställa sextortion med annan form av korruption.
 • den 20 oktober 2020
  Hittills i år har 267 människor dödats i massakrer i Colombia. Långt fler än tidigare år efter fredsavtalet 2016. ”Det är som på 1990-talet”, säger miljöaktivisten Angela Maldonado som ser hur våldet också drabbar Amazonas.
 • den 31 mars 2020
  Biståndsorganisationerna Kvinna till Kvinna och We Effect rapporterar om ökat våld i spåren av covid-19. Det gäller människorättsförsvarare, men också kvinnor som inte kan lämna sina hem.
 • den 24 mars 2020
  När Colombia stängde gränsen på grund av coronaviruset bromsades en av världens största flyktingkriser. Varje dag försöker tusentals venezolaner fly undan bland annat ett hälsovårdssystem i spillror.
 • den 25 februari 2020
  30 år efter de uppmärksammade morden på tre aktivistledare och en journalist i Colombia har ännu ingen ställts till svars. Samtidigt ökar våldet mot dem som kämpar för fredsavtalets genomförande.
 • den 31 januari 2020
  Sveriges regering måste öka trycket på de l änder som inte lever upp till en anstä ndig niv å för mänskliga rättigheter. Det skriver Anna Tibblin, generalsekreterare för biståndsorganisationen We Effect .
 • den 28 november 2019
  Den omfattande protestvågen i Chile ledde till att miljötoppmötet COP25 flyttades till Madrid. Runt om i Latinamerika förkommer nu protester och demonstrationer – i många fall med koppling till klimatfrågan. Utmaningarna är många, allt från maktgiriga eliter till en långvarig kultur av köttätande.
 • den 25 oktober 2019
  Det historiska fredsavtalet mellan den colombianska regeringen och Farc-gerillan står på spel. Just nu riskerar Colombia att kastas tillbaka in i en förödande våldsspiral likt den vi såg under 1990-talet. Det får inte hända, skriver representanter från nätverket Colombiagruppen, och listar tre åtgärder som Sverige bör vidta för att bidra till en hållbar fred.
 • den 2 september 2019
  När jag tänker på vad som hänt i Colombia det senaste året önskar jag att vi hade en tidsmaskin – som i min sons favoritfilm – för att åka tillbaka till den framtid vi nu distanserat oss ifrån.
 • den 8 augusti 2019
  Område i Arktis skyddas, kvinnor i Saudiarabien får större frihet och Colombia ger migrantbarn medborgarskap. Det är några av sommarens hoppfulla nyheter.
 • den 8 juni 2018
  Colombia är mitt uppe i att välja en ny president och världen håller andan. Hur kommer valresultatet påverka den bräckliga freden? Vad har hänt efter fredsavtalet och vad krävs för att freden ska hålla? Lyssna på del två av OmVärlden Special: Colombia.
 • den 26 maj 2018
  En special-podd från tidningen Omvärlden om det svenska biståndets historia. I flera avsnitt möter vi de som var med när det hände, som trotsat diktaturer, vapen och byråkrati med hopp om att föra världen framåt. De som var med när de avgörande besluten fattades. Lyssna på kampen för fred i Colombia – och kvinnornas roll.
 • den 24 maj 2018
  Sveriges feministiska utrikespolitik har haft rejäl effekt i Colombia. Men överlever världens mest jämställda fredsavtal presidentvalet den 27 maj? Två Farcmedlemmar berättar för Omvärlden om jämställdhet, problem och möjligheter i krig och fred.
 • den 23 maj 2018
  Fredsavtalet mellan Colombias regering och FARC belönades med Nobelpriset. Helgens presidentval kan avgöra fredens framtid. OmVärlden har talat med människorättsförsvararen Eberto Diaz som uttrycker oro.
 • den 17 maj 2018
  Antalet miljöaktivister som mördats i sin kamp mot gruvor, plantager, tjuvskyttar och stora infrastrukturprojekt har ökat kraftigt sedan början av 2000-talet. Förra året landade dödssiffran på nästan 200. Det visar siffror från miljöorganisationen Global Witness.
 • den 4 maj 2018
  I veckan samlas forskare och beslutsfattare i Stockholm för att diskutera hur ett av de svåraste hållbarhetsmålen ska kunna nås. Frågorna som ska diskuteras är stora: hur bygger man fred som håller?
 • den 17 april 2018
  En överlevare från trafficking som nu stödjer andra, en barnkämpe från Colombia eller någon som arbetar mot rasism och för Rumäniens fattigaste? Kimberly Fusire från Zimbabwe är ett av barnen som valt ut kandidaterna.
 • den 12 april 2018
  En åklagare i Colombia säger sig ha bevis för korruption i de fredsfonder som inrättades av regeringen i samband med fredsavtalet. Sverige är en av de största givarna till fonderna – pengar som nu kan stoppas.
 • den 22 februari 2018
  Filippinerna, Kenya och Australien. De är tre av de 20 länder där mänskliga rättigheter gått baklänges. Det visar en ny rapport av Amnesty.
 • den 25 september 2017
  En del har varit barnsoldater. Andra har bevittnat blodigt våld. Kriget i Colombia har påverkat barn i generationer. För ett år sedan lades vapnen mellan Farc-gerillan och regeringen ner, men nu växer nya gerillagrupper fram. – Våldet har eskalerat i Colombia och självklart finns det en risk att de nya grupperna rekryterar barn, säger Jan De Waegemaeker, chef för organisationen War Child i Colombia.
 • den 25 september 2017
  Nu vittnar colombianer om att våldet mot människorättsaktivister ökat sedan fredsavtalet.
 • den 1 april 2017
  I ett Colombia som sakta går mot fred skapas hybridmusik baserad på gamla afrocolombianska stilar. Både av unga hipsters i huvudstaden och av mer folkliga artister som flyttat dit från provinserna.
 • den 9 mars 2017
  Det är många män som skakar hand när fredsavtal sluts. Men när kvinnor deltar vid förhandlingsborden blir freden mer hållbar. 2015 tillsatte regeringen ett svenskt medlingsnätverk som består av enbart kvinnor. Hur går arbetet?
 • den 14 februari 2017
  Utrikesdepartementet inrättar en ny stödfunktion för att samordna bistånd med fredsinsatser i världens konfliktområden. Syftet är att Sverige bättre ska driva på arbetet med långsiktiga konfliktlösningar, bland annat genom ökat kvinnligt deltagande.
 • den 1 december 2016
  Med Castros bortgång och Trumps intåg på den amerikanska kontinentens politiska arena finns många anledningar att spekulera i vad som kan hända. Ana Valdés undrar om Trump kommer gå i sina republikanska föregångares fotspår vad gäller relationen till Latinamerika – och vad det kan få för konsekvenser.
 • den 12 november 2016
  Hur ska president Santos lyckas skapa fred? Hur går han vidare efter nederlaget i folkomröstningen och Nobels fredspris? Hur stor är risken att strider bryter ut igen? OmVärlden Podd har träffat Edmé Domínguez, docent i freds- och utvecklingsforskning med inriktning mot Latinamerikastudier vid Göteborgs universitet.
 • den 24 oktober 2016
  Hur bör svenska företag och investerare agera i ett land som Colombia, som är rikt på naturresurser men där riskerna för kränkningar av mänskliga rättigheter är stora? Det frågar sig Forum Syd som kommit med en ny rapport om hur lokalbefolkning tar skada av gruvindustrin – och svenskt ansvar i detta.
 • den 1 oktober 2016
  Den andra oktober folkomröstar Colombia om fredsavtalet som kan ge ett slut på världens längsta krig. Det senaste året har antalet dödsoffer sjunkit drastiskt – men samtidigt har våldet ökat mot politiska aktivister. OmVärlden träffade några av de drabbade.
 • den 26 september 2016
  Efter 50 år av inbördeskrig undertecknas nu ett historiskt fredsavtal i Colombia. De stridande parterna, Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (Farc) och den colombianska armén har kommit överens om ett slutgiltigt eldupphör. På lördag väntas folket godkänna avtalet i en folkomröstning.
 • den 29 april 2016
  Minst en av Vattenfalls leverantörer av stenkol i Colombia anklagas för att ha finansierat paramilitära grupper som mördat fackliga aktivister. Gruvarbetaren Cándido Méndez var en av dem som mördades. OmVärlden möter hans dotter när hon är i Stockholm för att uppmana Vattenfall att avbryta samarbetet. – Våra liv förstördes, men gruvbolagen vägrar att erkänna vad som har hänt, säger dottern Maira Méndez Barboza.
 • den 16 april 2016
  På tisdag börjar FN:s toppmöte om narkotika som världen har väntat på. Magnus Linton tar ett grepp om den globala politikens haveri.
 • den 23 oktober 2015
  För en månad sen förklarade Colombias president Jose Manuel Santos att ett fredsavtal som markerar slutet på en 50 år gammal konflikt kan bli verklighet i mars nästa år. Men ett avtal gör ingen fred. Fredsprocessen kan ta ytterligare tio år.
 • den 15 september 2015
  Det är 15 år sedan FN antog den banbrytande resolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet. Sedan dess har lite hänt. Det finns ett par ljuspunkter, men fortfarande är det mer regel än undantag att kvinnor stängs ute från fredssamtal och återuppbyggnadsprocesser.
 • den 27 augusti 2014
  Under den senaste veckan har det skett tre viktiga framsteg i de fredsförhandlingar som pågått i nära två år mellan regeringens förhandlare och Farcgerillan i Colombia.
 • den 27 januari 2013
  Det är dags att pensionera konflikten i Colombia – den har nu pågått i 65 år. Fredsförhandlingar har inletts och 2013 kan bli det viktigaste året i landet på många decennier. OmVärlden har träffat politikern Piedad Córdoba som trots mordförsök, kidnappningar och attacker från machopolitiker lagt grunden för fredsprocessen.
 • den 17 oktober 2010
  Genom ett av världens våldsammaste länder ringlar Magdalenafloden – scen för åtskilliga blodbad i Gabriel García Márquez böcker – och vid en lång krok sitter två tonåringar och, som de säger, ”beväpnar sig”.