Go to main navigation

Alla artiklar om hälsa:

Fler teman och ämnen hittar du här

 • den 7 februari 2019
  Snart kommer droppen med mensblod till alla datorer och smarttelefoner. – Vi måste bryta tystnaden kring mens, säger Mariann Eriksson, generalsekreterare på Plan International Sverige.
 • den 6 februari 2019
  För massajhövdingen Molleli Okaro spelar det ingen större roll att stora delar av världen arbetar mot kvinnlig könsstympning. I sin by är han ganska ensam om att försöka stoppa den grymma traditionen.
 • den 6 februari 2019
  Sverige må ha lagar och riktlinjer om könsstympning, men det saknas kunskap och dialog. – Sverige behöver lära av andra länder som arbetat med frågan länge, säger Ingela Holmertz, generalsekreterare på Action Aid Sverige.
 • den 5 februari 2019
  Först på 90-talet riktades fokus mot hur flickor skadas för livet av könsstympning. Sedan dess är nedgången drastiskt. Utbildning, engagemang och samarbete är några av framgångsnycklarna – även om det finns mycket kvar att göra.
 • den 5 februari 2019
  Etiopien har följt en rad andra länder och infört bilfria dagar för att främja folkhälsan och minska luftföroreningarna.
 • den 30 januari 2019
  Ord som faller till marken. Förövare som går fria. I en ny rapport får Oxfam svidande kritik för sitt misslyckande med att hantera sexuella övergrepp och mobbning inom organisationen. – Till de som upplevt sådan oacceptabelt beteende vill jag be om ursäkt, säger Winnie Byanyima, Oxfams högsta chef.
 • den 17 januari 2019
  Varje minut dör en kvinna i samband med graviditet. Ofrivilliga graviditeter och osäkra aborter drabbar världens mest utsatta flickor och kvinnor. Men nu vill katolska kyrkan att Svenska Missionsrådet backar på sin jämställdhetspolicy - annars hotar de lämna organisationen.
 • den 7 december 2018
  Årets fredspristagare Denis Mukwege har i decennier stöttats med biståndspengar från Sverige, bland annat genom Pingstmissionens utvecklingssamarbete, PMU. OmVärlden träffade PMU:s Maria Bard som berättade om kampen mot det sexuella våldet i Kongo-Kinshasa.
 • den 30 november 2018
  Könsstympning minskar i flera afrikanska länder, världens minsta räv är inte längre utrotningshotad och Indien satsar allt mer på förnybar energi. Det är några av november månads hoppfulla nyheter.
 • den 21 november 2018
  Den nya hälsofonden Access to Health Fund i Myanmar får 385 miljoner kronor. Fondens fokus handlar om att prioritera konfliktdrabbade områden och särskilt utsatta grupper.
 • den 19 november 2018
  “Naturen kallar” är temat för årets världstoalettdag som uppmärksammar att över fyra miljarder människor saknar tillgång till en säker toalett. Vi listar några av toalettbristens konsekvenser och framtidsutsikter.
 • den 8 november 2018
  Teodora del Carmen Vásquez dömdes för mord för att ha fött ett dött barn. Hon anklagades för abort vilket är olagligt i El Salvador. Nu kämpar h on i motvind för andra kvinnor som drabbats. Hon är årets Per Anger-pristagare.
 • den 8 november 2018
  Vi lever längre men är inte nödvändigtvis friskare. En ny plan för Sveriges internationella hälsoarbete påvisar vikten av samarbete mellan olika delar av samhället för att alla ska kunna leva hälsosamma liv.
 • den 6 november 2018
  I Tanzania slängs flickor som blir gravida ur skolan. Och preventivmedel är bara till för lata människor, anser president John Magufuli. Pressen mot kvinnor ökar i landet – men det finns ett starkt motstånd. Möt tjejerna som kämpar emot förtrycket.
 • den 31 oktober 2018
  Luftföroreningar är en av vår tids största barnadödare, enligt en ny rapport från Världshälsoorganisationen.
 • den 17 oktober 2018
  En pilotstudie i Tanzania visar att menskoppen ger unga kvinnor större frihet och möjlighet att fortsätta gå i skolan. Men den är än så länge dyr och svår att få tag på.
 • den 30 augusti 2018
  App till blinda ger livskvalité, mer pengar till sexualundervisning och ny satsning på klimat och säkerhet. Det är några av augusti månads goda nyheter.
 • den 28 augusti 2018
  Stora brister vad gäller vatten och sanitet i skolan, visar ny global rapport från Unicef och WHO. Över 600 miljoner barn saknar exempelvis tillgång till skoltoalett.
 • den 22 augusti 2018
  Ledningen för demokratiinstitutet Idea får allvarlig kritik i en extern granskning – beskrivs som auktoritär och lynning. – Det är oerhört upprörande och anstår inte någon organisation, säger statssekreterare Eva Svedling (MP). Däremot begick institutet inte något juridiskt fel när de ersatte generalsekreteraren med biståndsmedel vid en upptaxering.
 • den 15 augusti 2018
  Anna-Karin Johansson har jobbat som chef i tjugo år, kommer senast från Svenska Afghanistankommittén och är RFSU:s nya generalsekreterare.
 • den 14 juni 2018
  200 000 flyktingar är i livsfara när monsunregnen nu når Cox's Bazar i Bangladesh där uppemot en miljon rohingyer är bosatta.
 • den 25 maj 2018
  Varje månad missar var tredje flicka i Sydasien skolan eftersom de har mens. Främst beror det på att det saknas kunskap och toaletter, visar en ny rapport.
 • den 22 maj 2018
  Den 25 maj kan bli en historisk dag för Irland. Ett ja till kvinnors rätt att bestämma över sin kropp kan bryta den fasansfulla behandling som förmörkar landets historia – och sända en viktig signal över världen. Det skriver Christina Zampas, människorättsjurist som kartlagt abortfrågan på Irland.
 • den 12 maj 2018
  Mosul i Irak börjar komma på fötter. Men Islamiska statens treåriga skräckvälde och kampen för att befria staden har lämnat tydliga spår efter sig. Nu har en ny kamp inletts – den för barnens framtid.
 • den 21 mars 2018
  Abort är totalförbjudet i El Salvador. Missfall och andra komplikationer kan ge fängelse. Människorättsorganisationer har länge protesterat mot den kvinnofientliga lagen och nu börjar tiden rinna ut.
 • den 19 januari 2018
  Att skaffa barn via surrogatmamma i Georgien har blivit allt mer populärt för rika västerländska par, även svenskar. Särskilt efter att Indien förbjudit internationella surrogatförmedlingar. I Georgien är branschen helt oreglerad. Om något går fel har kvinnan som bär barnet inga rättigheter. Med löften om snabba pengar lockar surrogatklinikerna fattiga och utsatta kvinnor.
 • den 17 januari 2018
  För ett år sedan återinförde Trump the global gag rule – som hindrar amerikanska biståndspengar att gå till organisationer som stödjer aborträtten. Vem drabbas, hur har världen agerat och vilka insatser görs för att ersätta USA:s frysta stöd? OmVärlden har analyserat läget inför årsdagen.
 • den 11 januari 2018
  Glädjande siffror från FN visar att antalet tonårsgraviditeter gått ner i nästan samtliga regioner i världen mellan 2000–2015. Södra Afrika är värst drabbat, men där är också minskningstakten bland den högsta i världen.
 • den 14 oktober 2017
  De åker till platser som andra lämnar. Läkarna i organisationen Safari Doctors tar stora risker för att ge folk i terrorhotade byar i östra Kenya medicinsk hjälp.
 • den 31 augusti 2017
  Läkemedelsföretaget Pfizer har i Indien beviljats ett patent på vaccin mot lunginflammation. Läkare utan Gränser menar att Pfizers patent gör det svårare för fattiga att vaccineras mot lunginflammation.
 • den 26 augusti 2017
  På Muslim Free Hospital i Yangon kan vem som helst få gratis vård, oberoende av religion, etnicitet och klass. OmVärlden besökte sjukhuset som blivit en symbol för enighet och tolerans i ett land där en muslimsk minoritet utsätts för etnisk rensning.
 • den 17 juni 2017
  Chien är orolig för förlossningen, hon tänker på vad som hände när hon själv föddes. Ändå har allt blivit bättre nu i Laos, kvinnor kan till och berätta att de är gravida. Men hennes nyvunna trygghet kan ändras av USA:s villkorade bistånd – och det är kvinnor som hon som får betala priset.
 • den 29 april 2017
  I Kenya är sex tabu. För att ändra på det har Kaz Lucas och Nini Wacera startat podcasten The Spread där de pratar öppet om allt från onani till one-night stands.
 • den 16 januari 2017
  Det har gått ett år sedan ebolaepedemin förklarades över i Liberia – och nu står landet inför en ny kris. Sjukvården går på knäna och kan inte garantera rent vatten. Men nu finns en ökad medvetenhet om vad som måste göras.
 • den 7 oktober 2016
  I en sydafrikansk region där nästan var fjärde tjej blir mamma i tonåren och där 40 procent av befolkningen har hiv, har den gamla traditionen att oskuldstesta flickor gjort stark comeback. Nu lockas den som väljer avhållsamhet med att få sina studier betalda – trots kvinnoorganisationernas protester.
 • den 5 oktober 2016
  Det är inte så mycket som behövs för att snabbt upptäcka allvarliga medicinska tillstånd och sätta in rätt åtgärder. Att arbeta fram enkla rutiner är en del av det som står i centrum för samarbetet mellan sjukhus i Sverige och Tanzania. För avancerad utrustning är inte allt, konstaterar Abel Mussa Ntungi, en av landets 20 narkosläkare.
 • den 15 september 2016
  För att slippa isoleras under den tabubelagda mensen började kvinnor från Indiens ursprungsbefolkning äta p-piller utan uppehåll. Media spred skräckpropaganda, folkmängden sjönk och politikerna försökte få ner konsumtionen. Att kräva stopp för traditionen var det inte tal om.
 • den 21 april 2016
  Världen och Sverige fokuserar på hälsa och mänskliga rättigheter när FN nu beslutat om en ny väg för att bekämpa narkotika. Men i Ryssland finns ingen försoning – utan krig och fängelse är två ord som kan beskriva läget för de som offras i narkotikans spår. Maria Söderberg har följt missbrukare i S:t Petersburg i två decennier och undrar vem som vill Rysslands unga så ont?
 • den 16 april 2016
  På tisdag börjar FN:s toppmöte om narkotika som världen har väntat på. Magnus Linton tar ett grepp om den globala politikens haveri.
 • den 15 februari 2016
  Flickor och kvinnor stannar hemma från skola och arbete flera dagar varje månad runt om i världen – för att de inte har tillgång till mensskydd. Ändå är menshygien en fråga som stått långt ner på biståndsgivarnas dagordning. Nu märks en långsam förändring.
 • 1(current)
 • 2

Visar 1 av 40 av totalt 41