Go to main navigation

Alla artiklar om Indien:

Fler teman och ämnen hittar du här

 • den 23 maj 2019
  Det blev en jordskredsseger för Narendra Modi i världens största val i Indien. – Det politiska spelet går att jämföra med Game of Thrones, säger Ruchi Yadav, som arbetar med kvinnors politiska deltagande i Indien.
 • den 16 maj 2019
  900 miljoner väljare säger nu sitt i världens största demokratiska val. OmVärldens reporter Axel Kronholm sammanfattar de viktigaste valfrågorna.
 • den 14 maj 2019
  Nästa vecka är det över, då har 11 miljoner valarbetare gjort det möjligt för de 900 miljoner röstberättigade indierna att genomföra den största övningen i demokrati i mänsklighetens historia.
 • den 13 maj 2019
  Samtidigt som historiens största val hålls i Indien satsar Calcutta på att öka tryggheten hos kvinnor. OmVärlden har träffat stadens nya kvinnliga polispatrull på vespor.
 • den 9 maj 2019
  Han är barnens favorit. Ashok Dyalchand har arbetat i över 40 år för att stoppa barnäktenskap och nu har barnen röstat fram honom till årets barnrättshjälte. – När vi började vårt arbete blev många 11-åriga flickor bortgifta. Men det ser vi inte längre, säger han vid besöket på Ålstenskolan i Bromma.
 • den 1 april 2019
  Svensk sajt om kroppen och sex drar trafik i Mellanöstern, EU-parlamentet förbjuder engångsplast och demokrati är bra för hälsan. Det är några av mars månads hoppfulla nyheter.
 • den 4 februari 2019
  Bönder får rätt i marktvist på Haiti, miljontals träd har planterats i Myanmar och entreprenörskap i Ghana tar itu med plastskräpet. Det är några av januaris hoppfulla nyheter.
 • den 15 januari 2019
  Pressen ökar på Indiens regering efter förra veckans stora strejk där över 150 miljoner arbetare protesterade mot politiska beslut som försämrar arbetsvillkoren i landet.
 • den 30 november 2018
  Könsstympning minskar i flera afrikanska länder, världens minsta räv är inte längre utrotningshotad och Indien satsar allt mer på förnybar energi. Det är några av november månads hoppfulla nyheter.
 • den 30 augusti 2018
  App till blinda ger livskvalité, mer pengar till sexualundervisning och ny satsning på klimat och säkerhet. Det är några av augusti månads goda nyheter.
 • den 5 juni 2018
  Med gemensamma krafter kan vi stoppa den globala nedskräpningen, skriver Johanna Ragnartz, Håll Sverige Rent och Richard Nordström, Hand in Hand Sweden och lyfter bland annat fram vikten av att utbilda lokala politiker och tjänstemän i sophantering.
 • den 3 april 2018
  Polisen protesterar mot kvinnovåld i Uganda, stor nedgång för barnäktenskap världen över – och äntligen har sköldpaddorna hittat tillbaka till Mumbai – efter 20 år. OmVärlden listar fem goda nyheter från mars du inte får missa.
 • den 7 december 2017
  Fem år efter den brutala gruppvåldtäkten i Delhi känner sig Indiens kvinnor fortfarande osäkra. Men det är en förändring på gång. – Vi unga kräver respekt, säger Anushka Bhattacharyya, en av många elever som tränar självförsvar på Kolkata Public School.
 • den 19 augusti 2017
  I augusti för 70 år sedan Indien delades med ett brittiskt pennstreck. Mer än 12 miljoner tvingades på flykt och delningen skapade ett sår som ännu inte läkt. Pär Jansson, aktuell med en ny bok om Indien, skriver om månaden som ändrade allt.
 • den 6 juli 2017
  Dag efter dag fylldes Delhis medier med negativa och felaktiga rapporter om stadens gatubarn. Till slut fick de nog och startade eget. Balaknama (”barnens röst”) är tidningen som nu sprider kunskap om gatubarns liv och utmanar makthavarna.
 • den 10 juni 2017
  När Trump och USA klev av klimatavtalet tog Indien på sig den globala ledartröjan. Den akuta bristen på elektricitet och den dåliga luften gör övergången till förnybart och solenergi akut.
 • den 13 februari 2017
  Klimatförändringarna har slagit hårt mot nordöstra Indien. Varje halvår torkade hundratals källor och sjöar ut på grund av mindre regn och högre temperaturer. Men ett nytt innovativt projekt har nu lyckats trygga vattentillgången.
 • den 24 januari 2017
  En ny chans. I delstaten Bihar bor fler människor än i Frankrike. Många riskerar att hamna i barnarbete, skuldslaveri och giftas bort. Men nu får unga flickor börja i skolan istället för att arbeta.
 • den 27 oktober 2016
  När den indiska armén sköt den 21-årige gerillaledaren Burhani Wani ökade trycket mot civilbefolkningen i Kashmir. Hittills har 96 personer dött under massiva militärinsatser. – Nu ifrågasätter många fredsaktivister om icke-våldsteorin verkligen leder någonstans, säger Mushtaq Ul-Haq Ahmad Sikander, journalist och fredsaktivist.
 • den 27 september 2016
  Det ser ljust ut för klimatavtalet. Kontraktet som världens länder enades om i Paris i fjol kan komma att träda i kraft innan årets slut. Ett sextiotal länder har redan ratificerat det och nu har turen kommit till Indien - världens tredje största förorenare.
 • den 15 september 2016
  För att slippa isoleras under den tabubelagda mensen började kvinnor från Indiens ursprungsbefolkning äta p-piller utan uppehåll. Media spred skräckpropaganda, folkmängden sjönk och politikerna försökte få ner konsumtionen. Att kräva stopp för traditionen var det inte tal om.
 • den 5 juli 2016
  Hon var en av de första pionjärvolontärerna som reste till Indiens slum. Hemma såg man henne som en idealist, själv ville hon göra något konkret för världen. – Om jag nu inte gjort någonting annat vettigt i livet, så har jag iallafall gjort någonting för de här barnen, säger Britta Jonsson som deltagit i en ny bok om det svenska volontärarbetets avstamp.
 • den 29 juni 2016
  New Delhis första bröstmjölkscentral, Amaara, har nyligen öppnat. Den donerade bröstmjölken kan vara livsavgörande – särskilt i Indien som har en mycket hög spädbarnsdödlighet.
 • den 6 mars 2015
  Det har aldrig talats så mycket om våldtäkt i Indien som nu. Samtidigt som en växande proteströrelse fått igenom vissa förändringar skuldbeläggs fortfarande våldtäktsoffren själva, nyligen i en BBC-dokumentär som stoppades från visning. OmVärlden har träffat två av aktivisterna som driver fram förändring.
 • den 24 november 2014
  Flera nya mobilappar har börjat användas av indiska kvinnor som oroar sig för övergrepp. Hjälplinjer och stödorganisationer kopplas samman genom den nya tekniken.
 • den 17 juni 2014
  Det är en förändrad världsbild som presenteras i den nya jämförelsen av köpkraften i närmare 200 länder. Medelinkomstländer med stora befolkningar rycker fram medan låginkomstländernas andel av världsekonomin förblir mycket blygsam.
 • den 17 april 2014
  Vårens val i Indien platsar i Guinness rekordbok. Totalt ska elva miljoner valarbetare vägleda 814 miljoner röstberättigade i 933000 vallokaler. Korruption, ekonomisk tillväxt och fattigdomsbekämpning är huvudfrågorna när den jättelika valrörelsen drar i gång.
 • den 18 december 2013
  Sida avvecklar biståndet till sju länder från och med årsskiftet. Sedan 2009 har det svenska biståndet till Namibia, Sydafrika, Botswana, Indien, Indonesien, Kina och Vietnam bedrivits genom så kallad aktörssamverkan. Nu är förhoppningen att relationerna ska leva vidare utan biståndsmedel.
 • den 18 december 2013
  För ett knappt år sedan utlöste gruppvåldtäkten och mordet på en ung kvinna i New Delhi en våg av protester i Indien. Sedan dess har indiska organisationer i högre grad vänt sig mot pojkar i sina satsningar för att påverka unga människors i deras syn på sexualitet och genusfrågor.
 • den 19 februari 2013
  Föreställ dig en hel stad i betong på en plats där hettans värmevågor gör dig snurrig. Där beväpnade vakter ser till att du inte stjäl värdefulla möbler eller får för dig att rota i hemliga dokument om relationerna till Pakistan. Låter det som i en spionfilm? Inte alls. Chandigarh är en sömnig administrationsstad som aspirerar på att bli världsarv. Ritad av modernismens mytomspunne arkitekturfader – Le Corbusier.