Go to main navigation

Alla artiklar om Kongo-Kinshasa

Fler teman och ämnen hittar du här

 • den 12 februari 2019
  Utvecklingen går för långsamt – och i länder som Nigeria, Kongo och Sudan går den till och med bakåt. Här är listan på länderna där den extrema fattigdomen ökar.
 • den 22 januari 2019
  Misstankar om valfusk i Kongo-Kinshasa riskerar sopas under mattan. Allt tyder på en fortsättning för Kabilaregimen, men med Felix Tshisekedi som nytt ansikte utåt.
 • den 7 december 2018
  Årets fredspristagare Denis Mukwege har i decennier stöttats med biståndspengar från Sverige, bland annat genom Pingstmissionens utvecklingssamarbete, PMU. OmVärlden träffade PMU:s Maria Bard som berättade om kampen mot det sexuella våldet i Kongo-Kinshasa.
 • den 28 november 2018
  FN hade information som kopplade ledande aktörer inom den kongolesiska staten till de som utförde mordet på Zaida Catalán. Men uppgifterna fanns inte med i den officiella FN-rapporten om händelsen, visar en granskning av SVT och internationella medier.
 • den 5 oktober 2018
  Tack vare stöd från Sverige kunde årets fredspristagare Denis Mukwege utbilda sig till läkare. Svenskt bistånd stöttade även byggandet av sjukhuset i DR Kongo där han är verksam. Sedan 2004 har mer än 50 000 kvinnor och barn fått vård där efter att ha utsatts för sexuellt våld.
 • den 17 maj 2018
  Antalet miljöaktivister som mördats i sin kamp mot gruvor, plantager, tjuvskyttar och stora infrastrukturprojekt har ökat kraftigt sedan början av 2000-talet. Förra året landade dödssiffran på nästan 200. Det visar siffror från miljöorganisationen Global Witness.
 • den 13 april 2018
  Idag hålls en givarkonferens för Kongo-Kinshasa i Genève, men landets regering har ställt sig utanför. – Det går inte att förstå, säger Roger Buhendwa som arbetar med mänskliga rättigheter på gräsrotsnivå i Kongo-Kinshasa.
 • den 6 april 2018
  Sveriges bistånd till kriser och katastrofer har aldrig varit större än nu. Ökade behov, ökade kostnader men även mer pengar till bistånd ligger bakom satsningen.
 • den 14 mars 2018
  Ett år efter att svenska Zaida Catalán och hennes kollega Michael Sharp mördades i Kongo-Kinshasa är läget i landet ytterst instabilt. OmVärlden Podd pratar med Maria Eriksson Baaz som bott i Kongo och forskat på landet i över 15 år.
 • den 13 mars 2018
  Varje år listar International Crisis Group 10 konflikter som världen bör hålla extra koll på under året. Här är hela listan!
 • den 13 mars 2018
  De som kan flyr, de som blir kvar våldtas och slaktas. Mårten Löfberg, ansvarig för Sveriges humanitära arbete i landet, skriver om den svåra framtid som väntar de hundratusentals som flytt sina hem.
 • den 13 mars 2018
  När Zaida Catalán och Michael Sharp mördades i Kongo-Kinshasa fick FN kritik för att ha brustit i säkerheten för medarbetarna. – Vi kan inte helt undvika att liknande situationer kan uppstå i framtiden, säger FN-ambassadör Olof Skoog.
 • den 12 mars 2018
  Presidenten klamrar sig fast vid makten samtidigt som striderna sprider sig. Ett år efter att svenska Zaida Catalán mördades är läget i Kongo-Kinshasa än mer instabilt.
 • den 9 januari 2018
  Våld mot barn i konfliktområden nådde ”chockerande” nivåer under 2017, rapporterar FN:s barnfond Unicef. I konflikter runt om i världen har barn utgjort måltavlor, använts som mänskliga sköldar, mördats, kidnappats och tvångsrekryterats till väpnade grupper.
 • den 18 oktober 2017
  DR Kongo är landet där den dödligaste konflikten sedan andra världskriget pågår. Här kämpar Gégé Katana Bukuru för kvinnors rättigheter. Nu får hon Per Anger-priset.
 • den 17 augusti 2017
  Den svenska utredningen av mordet på FN-experten Zaida Catalán står och stampar – nu kräver Sverige en internationell FN-utredning. Samtidigt har det publicerats allt mer graverande uppgifter som bland annat pekar mot hög politisk inblandning.
 • den 22 maj 2017
  Zaida Catalán hade dokumenterat allvarliga brottsmisstankar mot en kongolesisk minister när hon mördades, enligt en artikel i New York Times. Tidigare kollegor vittnar om stora brister i FN:s säkerhetsarbete.
 • den 28 mars 2017
  Den svenska FN-arbetaren Zaida Catalán som kidnappades i Kongo-Kinshasa tidigare i mars har hittats död, bekräftar Utrikesdepartementet idag. " FN och DRK måste utreda händelsen och ställa ansvariga till svars", skriver Stefan Löfven i ett pressmeddelande.
 • den 15 mars 2017
  En svensk medborgare har kidnappats i Kongo-Kinshasa medan hon var på uppdrag för FN. Antalet överlagda attacker mot biståndsarbetare i fält har ökat kraftigt de senaste 20 åren och frågan är: går det att skydda sig?
 • den 12 januari 2017
  Ett dussintal konflikter härjar Kongo-Kinshasa. Valet är inställt och flera oppositionella har fängslats av presidenten som vill behålla makten.
 • den 13 september 2016
  Det finns 46 miljoner människor i världen som tvingas till slaveri och över hälften av världens länder riskerar nu att använda slavarbete i sina produktionskedjor. Här är de tio länder som löper störst risk för modernt slaveri.
 • den 24 mars 2016
  Under påskveckan dömdes Kongo-Kinshasas ex-vicepresident Jean-Pierre Bemba för krigsbrott och den bosnienserbiske ex-ledaren Radovan Karadzic för folkmord. OmVärlden har pratat med tre folkrättsexperter om vad det betyder för folkrätten i världen.
 • den 1 juli 2015
  Varför publicerar inte svenska tidningar namn på svarta privatpersoner i Afrika söder om Sahara? Går det att som medborgare i ett annat land anmäla svenska tidningar? Och varför är kvällstidningarna bättre än dagstidningarna på att publicera namn? Inspelat live inför publik på Sverige i världen-torget på almedalsveckan i Visby 2015.
 • den 14 september 2011
  Demokratiska Republiken Kongo, Afrikas näst största land, har så länge många kan minnas framhållits som exempel när man ska tävla i elände. Det har i stort sett alla problem ett land kan ha. Hiv? Ja. Krig? Visst. Utbildning? Inget vidare. Samhällsstyrning? Icke godkänd. Vägar? Du skojar. I november ska jätten gå till val.