Go to main navigation

Alla artiklar om Latinamerika:

Fler teman och ämnen hittar du här

 • den 10 januari 2019
  Medvetna satsningar på kultur har lyft Brasiliens musik, konst och film till stora framgångar och fyllt en viktig funktion i kåkstäder och för landets fattiga. Men i Brasiliens nya regering finns inte kulturdepartementet kvar, skriver Osiel Ibáñez.
 • den 10 januari 2019
  En pingstpastor, yrkesmilitärer och högerradikala. Här är nyckelpersonerna i president Jair Bolsonaros nya regering.
 • den 9 januari 2019
  Guatemalas president Jimmy Morales har slängt ut FN:s antikorruptionsbyrå ur landet. Men nu har landets konstitutionsdomstol stoppat beslutet. Därmed ökar konflikten i landet ytterligare.
 • den 29 december 2018
  Fyra special-poddar från tidningen Omvärlden om det svenska biståndets historia. I flera avsnitt möter vi de som var med när det hände, som trotsat dikaturer och byråkrati med hopp om att föra världen framåt. Om kampen mot apartheid i Sydafrika, hoppet som spirar i Somalia, arbetet med skolor och flickor Afghanistan och arbetet för kvinnor och fred i Colombia.
 • den 14 november 2018
  Två år har gått sedan mordet på miljöaktivisten Bertha Cáceres i Honduras och ett tiotal personer står inför rätta. Men Finnfund och de andra investerarna har också ett ansvar och måste ställas till svars, säger Olivia Zuniga Cáceres, dotter till Bertha Cáceres.
 • den 8 november 2018
  Teodora del Carmen Vásquez dömdes för mord för att ha fött ett dött barn. Hon anklagades för abort vilket är olagligt i El Salvador. Nu kämpar h on i motvind för andra kvinnor som drabbats. Hon är årets Per Anger-pristagare.
 • den 31 oktober 2018
  Skelett som dansar på gatorna, blommor som lockar döda att komma hem – och den tjusiga Catrina som påminner om att ingen makt eller rikedom varar för evigt. Det är dags för ”Día de Muertos” – Mexikos största helg, en spännande mix av aztekernas traditioner och katolicismen.
 • den 25 oktober 2018
  En karavan av migranter från Honduras, El Salvador och Guatemala är på väg mot USA. Fattigdom, korruption och militarisering är tre av många anledningar till att allt fler människor i regionen lämnar sina hem.
 • den 25 oktober 2018
  På söndag kan Brasilien få en president som menar att militärdiktaturens enda fel var att den inte mördade tillräckligt många vänsteraktivister. Nu förbereder sig mina brasilianska vänner på det värsta, skriver Ana Valdés.
 • den 5 september 2018
  Guatemalas president har utfärdat en order om att FN-kommissionen CICIG:s chef Iván Velásquez inte tillåts resa in i landet. Samtidigt kom uppgifter från flera källor om att militär rör sig på gatorna i huvudstaden Guatemala City, något som gör många oroliga för att en militärkupp kan vara på väg.
 • den 15 augusti 2018
  Det våldsamma läget i Nicaragua oroar världen över. Nu satsar Sida 10 miljoner kronor som ska gå till projekt som fokuserar på demokrati och mänskliga rättigheter.
 • den 31 maj 2018
  Programmet för nationaldagen har ställts in på den svenska ambassaden i Guatemala i avvaktan på besked om vad som ska hända med Anders Kompass. – Guatemalanerna skulle förlora en viktig partner i kampen mot korruptionen, säger Carmen Rosa de León-Escribano, styrelseordförande i en av landets största banker och just nu på besök i Stockholm.
 • den 29 maj 2018
  För oss som gav vårt stöd till den sandinistiska revolutionen i Nicaragua är det i dag sorgligt att se det som händer. Sverige bör använda ordförandeskapet i FN:s säkerhetsråd i juli för att lyfta frågan om det repressiva våldet. Det skriver två före detta Nicaragua-ambassadörer.
 • den 29 maj 2018
  Hittills har 80 personer dödats i de våldsamma protesterna mot Daniel Ortegas regim i Nicaragua, enligt en ny rapport av Amnesty. Nu är risken stor för att konflikter eskalerar ytterligare, tror Yerling Aguilera och Jessica Cisneros, två unga aktivister som just nu besöker Sverige.
 • den 25 maj 2018
  Fredspristagarna Rigoberta Menchu från Guatemala och Adolfo Perez Esquivel från Argentina är tydliga: utan social rättvisa är det omöjligt att bygga någon bestående fred. Ana Valdés skriver om ett inspirerande möte mellan flera fredspristagare i Uruguay.
 • den 24 maj 2018
  Sveriges feministiska utrikespolitik har haft rejäl effekt i Colombia. Men överlever världens mest jämställda fredsavtal presidentvalet den 27 maj? Två Farcmedlemmar berättar för Omvärlden om jämställdhet, problem och möjligheter i krig och fred.
 • den 23 maj 2018
  Fredsavtalet mellan Colombias regering och FARC belönades med Nobelpriset. Helgens presidentval kan avgöra fredens framtid. OmVärlden har talat med människorättsförsvararen Eberto Diaz som uttrycker oro.
 • den 17 maj 2018
  Antalet miljöaktivister som mördats i sin kamp mot gruvor, plantager, tjuvskyttar och stora infrastrukturprojekt har ökat kraftigt sedan början av 2000-talet. Förra året landade dödssiffran på nästan 200. Det visar siffror från miljöorganisationen Global Witness.
 • den 12 april 2018
  En åklagare i Colombia säger sig ha bevis för korruption i de fredsfonder som inrättades av regeringen i samband med fredsavtalet. Sverige är en av de största givarna till fonderna – pengar som nu kan stoppas.
 • den 29 mars 2018
  Uppmärksammade utställningar av peruansk-amerikansk konstnärsduo utmanar homofobin inom machokulturen i Peru. Ett land där transpersoner ofta är mänskliga måltavlor. Det vill konstnärerna belysa och förändra.
 • den 21 mars 2018
  Abort är totalförbjudet i El Salvador. Missfall och andra komplikationer kan ge fängelse. Människorättsorganisationer har länge protesterat mot den kvinnofientliga lagen och nu börjar tiden rinna ut.
 • den 2 februari 2018
  En lagförändring 2016 gav brasilianska män 20 dagar pappaledigt. Men med en mer konservativ regering finns det nu en risk att den positiva utvecklingen för jämställdhet stannar av. Eller? – Vi ser en växande rörelse som vill se förändring, säger Milena do Carmo Santos som arbetar med föräldrautbildningar i Brasilien.
 • den 1 februari 2018
  Mäns våld mot kvinnor i Nicaragua har minskat rejält de senaste 20 åren, det visar ny forskning. Samtidigt sker det både globalt och i Nicaragua en tillbakagång när det kommer till kvinnors rättigheter.
 • den 11 december 2017
  Den 12 december tillträder Anders Kompass officiellt tjänsten som Sveriges ambassadör i Guatemala. Efter åtta år återvänder han till ett Centralamerika där de demokratiska processer som han en gång var med att bidra till hotas av militärer och gamla revolutionärer.
 • den 12 oktober 2017
  Trots uppgifter om att Guatemalas regering varit emot utnämningen står det nu klart: Anders Kompass blir ny ambassadör i Guatemala.
 • den 25 september 2017
  En del har varit barnsoldater. Andra har bevittnat blodigt våld. Kriget i Colombia har påverkat barn i generationer. För ett år sedan lades vapnen mellan Farc-gerillan och regeringen ner, men nu växer nya gerillagrupper fram. – Våldet har eskalerat i Colombia och självklart finns det en risk att de nya grupperna rekryterar barn, säger Jan De Waegemaeker, chef för organisationen War Child i Colombia.
 • den 25 september 2017
  Nu vittnar colombianer om att våldet mot människorättsaktivister ökat sedan fredsavtalet.
 • den 16 september 2017
  I sydamerikanska Guyana är självmordsfrekvensen den näst högsta i världen, korruptionen utbredd och etniska motsättningar ständigt närvarande. Allt detta sjunger landets calypsosångare om. Och det är långt ifrån alla som gillar det.
 • den 7 september 2017
  Om ett år är det presidentval i Mexiko. Vilka politiker är aktuella för posten? OmVärlden listar de som kandiderar. Och hur är egentligen landets politiska system uppbyggt?
 • den 7 september 2017
  Korruption, kidnappningar och mord. Mexiko har ett skamfilat rykte när det gäller demokrati och mänskliga rättigheter. Nu utmanar urfolken presidentmakten – med María de Jesús Patricio Martínez som sin kandidat.
 • den 15 augusti 2017
  Sedan 2016 har 2 355 mord på kvinnor dokumenterats på den interaktiva kartan. Initiativet är ett försök att få slut på den straffrihet som råder runt könsrelaterade mord.
 • den 19 juni 2017
  Sedan 2016 har 2355 mord på kvinnor dokumenterats på den interaktiva kartan. Initiativet visar hur data kan användas för att visualisera och synliggöra samhällsproblem på nya sätt.
 • den 4 maj 2017
  Trots att en av bröderna Lundin misstänks för grovt folkrättsbrott i Sydsudan minskar inte Lundins sug efter världens råvaror. Den senaste satsningen är en guldgruva som hotar miljön och urfolken i Amazonas sista orörda hörn.
 • den 1 april 2017
  I ett Colombia som sakta går mot fred skapas hybridmusik baserad på gamla afrocolombianska stilar. Både av unga hipsters i huvudstaden och av mer folkliga artister som flyttat dit från provinserna.
 • den 27 februari 2017
  Förra året skedde 14 mord och sju mordförsök på människorättsaktivister i Guatemala. Nu har EU-parlamentet antagit en resolution som uppmanar Guatemalas regering att skydda landets människorättskämpar.
 • den 9 januari 2017
  Från jordlöshet till självförsörjning. För Antônia Damiana da Silva och de andra kvinnorna i hennes by i Brasilien har livet förändrats helt sedan de bildade sin egen jordbruksförening. – Nu bestämmer vi över oss själva, berättar hon.
 • den 12 december 2016
  Colombias president Juan Manuel Santos mellanlandade i Stockholm på hemvägen från Oslo där han tog emot Nobels fredspris. Norge spelade huvudrollen som medlare och garant för fredsprocessen i Colombia. Men det var till Sverige som Santos först vände sig för att be om stöd för att förhandla med Farc-gerillan.
 • den 1 december 2016
  Med Castros bortgång och Trumps intåg på den amerikanska kontinentens politiska arena finns många anledningar att spekulera i vad som kan hända. Ana Valdés undrar om Trump kommer gå i sina republikanska föregångares fotspår vad gäller relationen till Latinamerika – och vad det kan få för konsekvenser.
 • den 4 november 2016
  I Nicaragua anser de flesta att den egentliga makten i landet innehas av Rosario Murillo, landets första dam och president Daniel Ortegas hustru. Om hon är en maktgalen häxa eller de fattigas superhjältinna går dock åsikterna brett isär om. Den 6 november 2016 valdes hon till landets vice president.
 • den 1 oktober 2016
  Den andra oktober folkomröstar Colombia om fredsavtalet som kan ge ett slut på världens längsta krig. Det senaste året har antalet dödsoffer sjunkit drastiskt – men samtidigt har våldet ökat mot politiska aktivister. OmVärlden träffade några av de drabbade.
 • 1(current)
 • 2

Visar 1 av 40 av totalt 46