Go to main navigation

Alla artiklar om Latinamerika:

Fler teman och ämnen hittar du här

 • den 9 oktober 2019
  Metoo-rörelsen i Europa och USA har fått stor medial uppmärksamhet sedan de första uppropen under hösten 2017. Men hur har det sett ut i resten av världen? OmVärlden har intervjuat pionjärer och aktivister i metoo-rörelsen i olika delar av världen.
 • den 25 september 2019
  Västsahariska Aminatou Haidar, klimataktivisten Greta Thunberg, urfolkskämpen för Amazonas, Davi Kopenawa och Guo Jianmei , kinesisk advokat som kämpar för kvinnors rättigheter får årets Right Livelivhood-priset, som delas ut vid en stor gala när priset fyller 40 år i november.
 • den 17 september 2019
  Marilina Giménez bytte basen mot kameran för att lyfta några av tjejbanden som armbågar sig fram i Argentinas mansdominerade musikindustri. Nu är hon i Sverige för att visa filmen "A girl's band".
 • den 11 juni 2019
  Den 16 juni genomförs den första omgången i presidentvalet i Guatemala. Sedan den förre riksåklagaren Thelma Aldana stoppats från att kandidera är det en öppen fråga om vem som blir Guatemalas näste president. Blir det ”business as usual”, eller kan Thelma Cabrera, som tillhör landets urfolk, skrälla och gå vidare till en andra valomgång?
 • den 17 april 2019
  En ny tv-serie skildrar hur finländska diplomater räddade över 2000 politiska flyktingar under Augusto Pinochets skräckvälde i Chile.
 • den 17 april 2019
  Förra årets regeringskritiska protester i Nicaragua skördade hundratals liv. Sedan dess har mödrar till de dödade demonstranterna sökt sanning och juridisk rättvisa. Och de tänker inte låta sig skrämmas till tystnad.
 • den 12 april 2019
  Misstro och pajkastning har fått det politiska landskapet i Bolivia och Latinamerika att gunga. – På sociala medier i Bolivia går det inte att diskutera sakfrågor längre, säger ”Daniel” som arbetar som nättroll för president Evo Morales.
 • den 27 mars 2019
  Det blir inget skadestånd för de närmare 800 chilenare som säger sig blivit sjuka av det giftiga avfall som gruvbolaget Boliden exporterade till Chile på 80-talet.
 • den 18 mars 2019
  Som orädd riksåklagare bidrog hon till att fälla tre före detta presidenter. Nu kandiderar Thelma Aldana själv till posten som Guatemalas president, men hotas samtidigt av fängelse. Kommer hon att lyckas?
 • den 13 mars 2019
  Miljökämpen Berta Cáceres hade humor och kunde berätta om hoten så att alla gapskrattade. Nu, tre år efter mordet, måste vi prata mycket mer om det krypande utrymmet för demokratin som liknar berättelsen om den kokande grodan, skriver Anna Tibblin på We Effect.
 • den 22 februari 2019
  De som ska leva med det kubanska samhällets nya fundament tycks inte lika benägna som den kutryggiga damen att rycka fram retoriska strykjärn till revolutionens försvar. Det skriver frilansjournalisten Karin Elfving om söndagens omröstning på Kuba.
 • den 21 februari 2019
  På söndag folkomröstar Kuba om en ny grundlag. Trots vissa förändringar står partiet fortfarande över staten.
 • den 21 februari 2019
  Över tre miljoner människor har flytt Venezuela sedan 2014. Läraren Nadia Quinones, som bor i Peru, berättar om sitt möte med en av dessa flyktingar och hans kamp för överlevnad.
 • den 29 januari 2019
  Maktkampen i Venezuela hårdnar och riskerar att förvärra den akuta flyktingkrisen i regionen. – Den största farhågan nu är att militären börjar skjuta människor i mängder, säger Erik Jennische på Civil Rights Defenders.
 • den 18 januari 2019
  Följ med på en resa längs med floden och möt Shipibofolket. Här har de levt i symbios med med naturen i hundratals år. Men nu hotas deras kultur av miljöförstöring, exploatering och fattigdom.
 • den 10 januari 2019
  Medvetna satsningar på kultur har lyft Brasiliens musik, konst och film till stora framgångar och fyllt en viktig funktion i kåkstäder och för landets fattiga. Men i Brasiliens nya regering finns inte kulturdepartementet kvar, skriver Osiel Ibáñez.
 • den 10 januari 2019
  En pingstpastor, yrkesmilitärer och högerradikala. Här är nyckelpersonerna i president Jair Bolsonaros nya regering.
 • den 9 januari 2019
  Guatemalas president Jimmy Morales har slängt ut FN:s antikorruptionsbyrå ur landet. Men nu har landets konstitutionsdomstol stoppat beslutet. Därmed ökar konflikten i landet ytterligare.
 • den 29 december 2018
  Fyra special-poddar från tidningen Omvärlden om det svenska biståndets historia. I flera avsnitt möter vi de som var med när det hände, som trotsat dikaturer och byråkrati med hopp om att föra världen framåt. Om kampen mot apartheid i Sydafrika, hoppet som spirar i Somalia, arbetet med skolor och flickor Afghanistan och arbetet för kvinnor och fred i Colombia.
 • den 14 november 2018
  Två år har gått sedan mordet på miljöaktivisten Bertha Cáceres i Honduras och ett tiotal personer står inför rätta. Men Finnfund och de andra investerarna har också ett ansvar och måste ställas till svars, säger Olivia Zuniga Cáceres, dotter till Bertha Cáceres.
 • den 8 november 2018
  Teodora del Carmen Vásquez dömdes för mord för att ha fött ett dött barn. Hon anklagades för abort vilket är olagligt i El Salvador. Nu kämpar h on i motvind för andra kvinnor som drabbats. Hon är årets Per Anger-pristagare.
 • den 31 oktober 2018
  Skelett som dansar på gatorna, blommor som lockar döda att komma hem – och den tjusiga Catrina som påminner om att ingen makt eller rikedom varar för evigt. Det är dags för ”Día de Muertos” – Mexikos största helg, en spännande mix av aztekernas traditioner och katolicismen.
 • den 25 oktober 2018
  En karavan av migranter från Honduras, El Salvador och Guatemala är på väg mot USA. Fattigdom, korruption och militarisering är tre av många anledningar till att allt fler människor i regionen lämnar sina hem.
 • den 25 oktober 2018
  På söndag kan Brasilien få en president som menar att militärdiktaturens enda fel var att den inte mördade tillräckligt många vänsteraktivister. Nu förbereder sig mina brasilianska vänner på det värsta, skriver Ana Valdés.
 • den 5 september 2018
  Guatemalas president har utfärdat en order om att FN-kommissionen CICIG:s chef Iván Velásquez inte tillåts resa in i landet. Samtidigt kom uppgifter från flera källor om att militär rör sig på gatorna i huvudstaden Guatemala City, något som gör många oroliga för att en militärkupp kan vara på väg.
 • den 15 augusti 2018
  Det våldsamma läget i Nicaragua oroar världen över. Nu satsar Sida 10 miljoner kronor som ska gå till projekt som fokuserar på demokrati och mänskliga rättigheter.
 • den 31 maj 2018
  Programmet för nationaldagen har ställts in på den svenska ambassaden i Guatemala i avvaktan på besked om vad som ska hända med Anders Kompass. – Guatemalanerna skulle förlora en viktig partner i kampen mot korruptionen, säger Carmen Rosa de León-Escribano, styrelseordförande i en av landets största banker och just nu på besök i Stockholm.
 • den 29 maj 2018
  För oss som gav vårt stöd till den sandinistiska revolutionen i Nicaragua är det i dag sorgligt att se det som händer. Sverige bör använda ordförandeskapet i FN:s säkerhetsråd i juli för att lyfta frågan om det repressiva våldet. Det skriver två före detta Nicaragua-ambassadörer.
 • den 29 maj 2018
  Hittills har 80 personer dödats i de våldsamma protesterna mot Daniel Ortegas regim i Nicaragua, enligt en ny rapport av Amnesty. Nu är risken stor för att konflikter eskalerar ytterligare, tror Yerling Aguilera och Jessica Cisneros, två unga aktivister som just nu besöker Sverige.
 • den 25 maj 2018
  Fredspristagarna Rigoberta Menchu från Guatemala och Adolfo Perez Esquivel från Argentina är tydliga: utan social rättvisa är det omöjligt att bygga någon bestående fred. Ana Valdés skriver om ett inspirerande möte mellan flera fredspristagare i Uruguay.
 • den 24 maj 2018
  Sveriges feministiska utrikespolitik har haft rejäl effekt i Colombia. Men överlever världens mest jämställda fredsavtal presidentvalet den 27 maj? Två Farcmedlemmar berättar för Omvärlden om jämställdhet, problem och möjligheter i krig och fred.
 • den 23 maj 2018
  Fredsavtalet mellan Colombias regering och FARC belönades med Nobelpriset. Helgens presidentval kan avgöra fredens framtid. OmVärlden har talat med människorättsförsvararen Eberto Diaz som uttrycker oro.
 • den 17 maj 2018
  Antalet miljöaktivister som mördats i sin kamp mot gruvor, plantager, tjuvskyttar och stora infrastrukturprojekt har ökat kraftigt sedan början av 2000-talet. Förra året landade dödssiffran på nästan 200. Det visar siffror från miljöorganisationen Global Witness.
 • den 12 april 2018
  En åklagare i Colombia säger sig ha bevis för korruption i de fredsfonder som inrättades av regeringen i samband med fredsavtalet. Sverige är en av de största givarna till fonderna – pengar som nu kan stoppas.
 • den 29 mars 2018
  Uppmärksammade utställningar av peruansk-amerikansk konstnärsduo utmanar homofobin inom machokulturen i Peru. Ett land där transpersoner ofta är mänskliga måltavlor. Det vill konstnärerna belysa och förändra.
 • den 21 mars 2018
  Abort är totalförbjudet i El Salvador. Missfall och andra komplikationer kan ge fängelse. Människorättsorganisationer har länge protesterat mot den kvinnofientliga lagen och nu börjar tiden rinna ut.
 • den 2 februari 2018
  En lagförändring 2016 gav brasilianska män 20 dagar pappaledigt. Men med en mer konservativ regering finns det nu en risk att den positiva utvecklingen för jämställdhet stannar av. Eller? – Vi ser en växande rörelse som vill se förändring, säger Milena do Carmo Santos som arbetar med föräldrautbildningar i Brasilien.
 • den 1 februari 2018
  Mäns våld mot kvinnor i Nicaragua har minskat rejält de senaste 20 åren, det visar ny forskning. Samtidigt sker det både globalt och i Nicaragua en tillbakagång när det kommer till kvinnors rättigheter.
 • den 11 december 2017
  Den 12 december tillträder Anders Kompass officiellt tjänsten som Sveriges ambassadör i Guatemala. Efter åtta år återvänder han till ett Centralamerika där de demokratiska processer som han en gång var med att bidra till hotas av militärer och gamla revolutionärer.
 • den 12 oktober 2017
  Trots uppgifter om att Guatemalas regering varit emot utnämningen står det nu klart: Anders Kompass blir ny ambassadör i Guatemala.
 • 1(current)
 • 2

Visar 1 av 40 av totalt 60