Go to main navigation

Alla artiklar om Latinamerika:

Fler teman och ämnen hittar du här

 • den 22 september 2020
  Regeringen står upp för enprocentmålet. Trots oro om minskad budget och politiska påtryckningar avsätts en procent av Sveriges BNI till biståndet nästa år. ”Vi står upp för de fattiga”, säger ministern för internationellt utvecklingssamarbete, Peter Eriksson.
 • den 23 augusti 2020
  Ett år efter att president Evo Morales avgick och oppositionen tog makten med militärens samtycke i Bolivia har händelserna ännu inte utretts. Nu rekommenderar Amnesty International en oberoende utredning.
 • den 6 juli 2020
  I inget annat land i världen har överdödligheten under pandemin hittills varit så stor som i Ecuador. I huvudstaden Quito ökar också antalet smittade samtidigt som staden öppnar upp efter tre månaders karantän.
 • den 24 juni 2020
  Pandemin har åskådliggjort klyftorna mellan män och kvinnor i Mexiko, säger Nadine Guzmán, chef för landets jämställdhetsmyndighet. Våldet mot kvinnor har ökat, liksom stress bland kvinnorna själva.
 • den 7 maj 2020
  Världens migrantarbetare skickar i spåren av covid-19 hem allt mindre pengar, men i Sverige har intresset för penningförsändelser ökat. Samtidigt har priserna gått upp under pandemin.
 • den 19 april 2020
  Den amerikanska tankesmedjan Interamerican Dialogue förutspår att fler än en halv miljon migrantarbetare i USA kommer att förlora sina arbeten. Det kommer slå hårt mot minst två miljoner hushåll i Latinamerika.
 • den 12 mars 2020
  Världshälsoorganisationen WHO noterar närmare 200 fall av coronavirus i Latinamerika. Flest i Brasilien och Chile, men inga i El Salvador. Ändå väljer det lilla landet i Centralamerika att isolera sig från omvärlden.
 • den 31 januari 2020
  Sveriges regering måste öka trycket på de l änder som inte lever upp till en anstä ndig niv å för mänskliga rättigheter. Det skriver Anna Tibblin, generalsekreterare för biståndsorganisationen We Effect .
 • den 20 december 2019
  Positiv ökning för världens bergsgorillor, skog ska skyddas i Centralamerika och seger för kvinnors rättigheter i Slovakien. Det är några av decembers goda nyheter.
 • den 28 november 2019
  Den omfattande protestvågen i Chile ledde till att miljötoppmötet COP25 flyttades till Madrid. Runt om i Latinamerika förkommer nu protester och demonstrationer – i många fall med koppling till klimatfrågan. Utmaningarna är många, allt från maktgiriga eliter till en långvarig kultur av köttätande.
 • den 14 november 2019
  I de stora gatuprotester som just nu skakar världen spelar musik, målningar och digitala konstyttringar en stor roll. – Det skapar en gemenskap och hjälper människor minnas målet, säger konstnären Annika Lundgren.
 • den 7 november 2019
  30 år har gått sedan Berlinmuren föll. Men rekordmånga murar har under samma period byggts upp. Omvärlden listar 10 murar i världen i dag.
 • den 30 oktober 2019
  Chile ställer in FN:s klimatmöte som var planerat i december. Mötet kommer istället att hållas i Madrid. – Det var ett mycket svårt beslut som skapat mycket smärta, säger Chiles president Sebastián Piñera.
 • den 30 oktober 2019
  Varje dag skjuts nästan 1000 personer i länder som inte är i krig. Right Livelihood-priset tillverkas i år av nedsmälta illegala vapen – ett bidrag till en fredligare värld.
 • den 29 oktober 2019
  I helgen övergick de våldsamma protesterna i Chile till en bred folklig manifestation där över en miljon människor deltog. Demonstranternas krav är minskade klyftor – och att konstitutionen från militärdiktaturens år ändras. Kommer de att lyckas? Har Chile vaknat på riktigt?
 • den 25 oktober 2019
  Det historiska fredsavtalet mellan den colombianska regeringen och Farc-gerillan står på spel. Just nu riskerar Colombia att kastas tillbaka in i en förödande våldsspiral likt den vi såg under 1990-talet. Det får inte hända, skriver representanter från nätverket Colombiagruppen, och listar tre åtgärder som Sverige bör vidta för att bidra till en hållbar fred.
 • den 9 oktober 2019
  Metoo-rörelsen i Europa och USA har fått stor medial uppmärksamhet sedan de första uppropen under hösten 2017. Men hur har det sett ut i resten av världen? OmVärlden har intervjuat pionjärer och aktivister i metoo-rörelsen i olika delar av världen.
 • den 25 september 2019
  Västsahariska Aminatou Haidar, klimataktivisten Greta Thunberg, urfolkskämpen för Amazonas, Davi Kopenawa och Guo Jianmei , kinesisk advokat som kämpar för kvinnors rättigheter får årets Right Livelivhood-priset, som delas ut vid en stor gala när priset fyller 40 år i november.
 • den 17 september 2019
  Marilina Giménez bytte basen mot kameran för att lyfta några av tjejbanden som armbågar sig fram i Argentinas mansdominerade musikindustri. Nu är hon i Sverige för att visa filmen "A girl's band".
 • den 11 juni 2019
  Den 16 juni genomförs den första omgången i presidentvalet i Guatemala. Sedan den förre riksåklagaren Thelma Aldana stoppats från att kandidera är det en öppen fråga om vem som blir Guatemalas näste president. Blir det ”business as usual”, eller kan Thelma Cabrera, som tillhör landets urfolk, skrälla och gå vidare till en andra valomgång?
 • den 17 april 2019
  En ny tv-serie skildrar hur finländska diplomater räddade över 2000 politiska flyktingar under Augusto Pinochets skräckvälde i Chile.
 • den 17 april 2019
  Förra årets regeringskritiska protester i Nicaragua skördade hundratals liv. Sedan dess har mödrar till de dödade demonstranterna sökt sanning och juridisk rättvisa. Och de tänker inte låta sig skrämmas till tystnad.
 • den 12 april 2019
  Misstro och pajkastning har fått det politiska landskapet i Bolivia och Latinamerika att gunga. – På sociala medier i Bolivia går det inte att diskutera sakfrågor längre, säger ”Daniel” som arbetar som nättroll för president Evo Morales.
 • den 27 mars 2019
  Det blir inget skadestånd för de närmare 800 chilenare som säger sig blivit sjuka av det giftiga avfall som gruvbolaget Boliden exporterade till Chile på 80-talet.
 • den 18 mars 2019
  Som orädd riksåklagare bidrog hon till att fälla tre före detta presidenter. Nu kandiderar Thelma Aldana själv till posten som Guatemalas president, men hotas samtidigt av fängelse. Kommer hon att lyckas?
 • den 13 mars 2019
  Miljökämpen Berta Cáceres hade humor och kunde berätta om hoten så att alla gapskrattade. Nu, tre år efter mordet, måste vi prata mycket mer om det krypande utrymmet för demokratin som liknar berättelsen om den kokande grodan, skriver Anna Tibblin på We Effect.
 • den 22 februari 2019
  De som ska leva med det kubanska samhällets nya fundament tycks inte lika benägna som den kutryggiga damen att rycka fram retoriska strykjärn till revolutionens försvar. Det skriver frilansjournalisten Karin Elfving om söndagens omröstning på Kuba.
 • den 21 februari 2019
  På söndag folkomröstar Kuba om en ny grundlag. Trots vissa förändringar står partiet fortfarande över staten.
 • den 21 februari 2019
  Över tre miljoner människor har flytt Venezuela sedan 2014. Läraren Nadia Quinones, som bor i Peru, berättar om sitt möte med en av dessa flyktingar och hans kamp för överlevnad.
 • den 29 januari 2019
  Maktkampen i Venezuela hårdnar och riskerar att förvärra den akuta flyktingkrisen i regionen. – Den största farhågan nu är att militären börjar skjuta människor i mängder, säger Erik Jennische på Civil Rights Defenders.
 • den 18 januari 2019
  Följ med på en resa längs med floden och möt Shipibofolket. Här har de levt i symbios med med naturen i hundratals år. Men nu hotas deras kultur av miljöförstöring, exploatering och fattigdom.
 • den 10 januari 2019
  Medvetna satsningar på kultur har lyft Brasiliens musik, konst och film till stora framgångar och fyllt en viktig funktion i kåkstäder och för landets fattiga. Men i Brasiliens nya regering finns inte kulturdepartementet kvar, skriver Osiel Ibáñez.
 • den 10 januari 2019
  En pingstpastor, yrkesmilitärer och högerradikala. Här är nyckelpersonerna i president Jair Bolsonaros nya regering.
 • den 9 januari 2019
  Guatemalas president Jimmy Morales har slängt ut FN:s antikorruptionsbyrå ur landet. Men nu har landets konstitutionsdomstol stoppat beslutet. Därmed ökar konflikten i landet ytterligare.
 • den 29 december 2018
  Fyra special-poddar från tidningen Omvärlden om det svenska biståndets historia. I flera avsnitt möter vi de som var med när det hände, som trotsat dikaturer och byråkrati med hopp om att föra världen framåt. Om kampen mot apartheid i Sydafrika, hoppet som spirar i Somalia, arbetet med skolor och flickor Afghanistan och arbetet för kvinnor och fred i Colombia.
 • den 14 november 2018
  Två år har gått sedan mordet på miljöaktivisten Bertha Cáceres i Honduras och ett tiotal personer står inför rätta. Men Finnfund och de andra investerarna har också ett ansvar och måste ställas till svars, säger Olivia Zuniga Cáceres, dotter till Bertha Cáceres.
 • den 8 november 2018
  Teodora del Carmen Vásquez dömdes för mord för att ha fött ett dött barn. Hon anklagades för abort vilket är olagligt i El Salvador. Nu kämpar h on i motvind för andra kvinnor som drabbats. Hon är årets Per Anger-pristagare.
 • den 31 oktober 2018
  Skelett som dansar på gatorna, blommor som lockar döda att komma hem – och den tjusiga Catrina som påminner om att ingen makt eller rikedom varar för evigt. Den 2 november är det dags för ”Día de Muertos” – Mexikos största helg, en spännande mix av aztekernas traditioner och katolicismen.
 • den 31 oktober 2018
  Skelett som dansar på gatorna, blommor som lockar döda att komma hem – och den tjusiga Catrina som påminner om att ingen makt eller rikedom varar för evigt. Den 2 november är det dags för ”Día de Muertos” – Mexikos största helg, en spännande mix av aztekernas traditioner och katolicismen.
 • den 25 oktober 2018
  En karavan av migranter från Honduras, El Salvador och Guatemala är på väg mot USA. Fattigdom, korruption och militarisering är tre av många anledningar till att allt fler människor i regionen lämnar sina hem.
 • 1(current)
 • 2

Visar 1 av 40 av totalt 80