Go to main navigation

Alla artiklar om Latinamerika:

Fler teman och ämnen hittar du här

 • den 7 maj 2021
  Regeringens nya regionala strategi för samarbete i Latinamerika missar målet. Den saknar beskrivningar av hur Sverige kan bidra till förändring, som till exempel i superkrisens Centralamerika, skriver företrädarna för fem svenska biståndsorganisationer.
 • den 6 maj 2021
  Regeringen har fattat beslut om fem nya strategier för internationellt utvecklingssamarbete i Latinamerika. Utöver fortsatta och utökade satsningar på Colombia, Guatemala, Bolivia och Kuba läggs också 1 miljard kronor på en regional strategi.
 • den 19 april 2021
  Generalsekreterare för fem svenska biståndsorganisationer går samman för att lyfta situationen i Centralamerika. ”Vi ser med frustration på vad som händer samtidigt som intresset i Sverige minskar”, säger Martin Nihlgård, generalsekreterare för Individuell Människohjälp.
 • den 6 april 2021
  OmVärldens chefredaktör följer idag rättegången mot en tidigare militär och företagsledare i Honduras. En fällande dom ger Berta Cáceres familj rättvisa, och dominobrickorna i ett av världens mest korrupta länder kan börja falla.
 • den 9 mars 2021
  Latinamerika är tillsammans med Europa den region i världen som drabbats hårdast av covid-19. Trots mer tid till förberedelser och striktare restriktioner tog smittspridningen snabbt fart, främst på grund av stora sociala klyftor.
 • den 8 mars 2021
  Ett år efter att Brasilien registrerat sitt första fall av covid-19 kan bara USA räkna fler döda på grund av viruset. Fler än 11 miljoner har smittats och sjukvårdssystemet är i flera delstater nära kollaps.
 • den 8 mars 2021
  Damaris Ruiz har kämpat för kvinnors rättigheter i mer än 20 år. Under det senaste året har hon sett hur ökade sociala klyftor i Latinamerika slår hårt mot regionens kvinnor. "Sverige har en ledande roll att spela här", säger hon.
 • den 2 mars 2021
  Vapenexport med ena handen och humanitärt bistånd med den andra. OmVärldens chefredaktör, Erik Halkjaer, förundras över hur dåligt regeringens politik för global utveckling tycks fungera.
 • den 21 januari 2021
  Fem år efter att Chile införde en lag för att minska försäljningen av ohälsosamma livsmedelsprodukter har landets läskkonsumtion minskat med knappt 25 procent. Nu tar fler länder efter.
 • den 19 januari 2021
  Med ett pandemitungt år bakom oss börjar vi detta år i uppförsbacke, med en rad utmaningar. Ett vaccin ger hopp, men är ingen mirakelkur. OmVärldens chefredaktör Erik Halkjaer listar tio saker som kommer kräva vår uppmärksamhet under året.
 • den 13 januari 2021
  Både Kenya och Sydafrika har sagt att de inom kort kommer få de första leveranserna av vaccin mot covid-19. Det kan dock dröja två år innan en majoritet av befolkningen i Afrika får tillgång till vaccinet.
 • den 15 december 2020
  Efter 35 år lämnar biståndsorganisationen We Effect Nicaragua med omedelbar verkan. Anledningen är en ny lagstiftning som gör det omöjligt att vara kvar. ”Vi ser inget annat alternativ”, säger generalsekreterare Anna Tibblin.
 • den 7 december 2020
  I Latinamerika skövlas regnskog och miljöaktivister hotas och attackeras. I detta avsnitt av OmVärlden podd möter vi förutom några av aktivisterna också biståndsarbetaren Anna Tibblin och journalisten Lotten Collin.
 • den 9 november 2020
  Trots att orkanen Eta snabbt nedgraderades till en tropisk storm när den nådde Nicaragua har kraftiga regn och vindar lämnat tiotusentals människor hemlösa. I Guatemala pågår hjälparbetet för att finna 100 försvunna personer.
 • den 22 september 2020
  Regeringen står upp för enprocentmålet. Trots oro om minskad budget och politiska påtryckningar avsätts en procent av Sveriges BNI till biståndet nästa år. ”Vi står upp för de fattiga”, säger ministern för internationellt utvecklingssamarbete, Peter Eriksson.
 • den 23 augusti 2020
  Ett år efter att president Evo Morales avgick och oppositionen tog makten med militärens samtycke i Bolivia har händelserna ännu inte utretts. Nu rekommenderar Amnesty International en oberoende utredning.
 • den 6 juli 2020
  I inget annat land i världen har överdödligheten under pandemin hittills varit så stor som i Ecuador. I huvudstaden Quito ökar också antalet smittade samtidigt som staden öppnar upp efter tre månaders karantän.
 • den 24 juni 2020
  Pandemin har åskådliggjort klyftorna mellan män och kvinnor i Mexiko, säger Nadine Guzmán, chef för landets jämställdhetsmyndighet. Våldet mot kvinnor har ökat, liksom stress bland kvinnorna själva.
 • den 7 maj 2020
  Världens migrantarbetare skickar i spåren av covid-19 hem allt mindre pengar, men i Sverige har intresset för penningförsändelser ökat. Samtidigt har priserna gått upp under pandemin.
 • den 19 april 2020
  Den amerikanska tankesmedjan Interamerican Dialogue förutspår att fler än en halv miljon migrantarbetare i USA kommer att förlora sina arbeten. Det kommer slå hårt mot minst två miljoner hushåll i Latinamerika.
 • den 12 mars 2020
  Världshälsoorganisationen WHO noterar närmare 200 fall av coronavirus i Latinamerika. Flest i Brasilien och Chile, men inga i El Salvador. Ändå väljer det lilla landet i Centralamerika att isolera sig från omvärlden.
 • den 31 januari 2020
  Sveriges regering måste öka trycket på de l änder som inte lever upp till en anstä ndig niv å för mänskliga rättigheter. Det skriver Anna Tibblin, generalsekreterare för biståndsorganisationen We Effect .
 • den 20 december 2019
  Positiv ökning för världens bergsgorillor, skog ska skyddas i Centralamerika och seger för kvinnors rättigheter i Slovakien. Det är några av decembers goda nyheter.
 • den 28 november 2019
  Den omfattande protestvågen i Chile ledde till att miljötoppmötet COP25 flyttades till Madrid. Runt om i Latinamerika förkommer nu protester och demonstrationer – i många fall med koppling till klimatfrågan. Utmaningarna är många, allt från maktgiriga eliter till en långvarig kultur av köttätande.
 • den 14 november 2019
  I de stora gatuprotester som just nu skakar världen spelar musik, målningar och digitala konstyttringar en stor roll. – Det skapar en gemenskap och hjälper människor minnas målet, säger konstnären Annika Lundgren.
 • den 7 november 2019
  30 år har gått sedan Berlinmuren föll. Men rekordmånga murar har under samma period byggts upp. Omvärlden listar 10 murar i världen i dag.
 • den 30 oktober 2019
  Chile ställer in FN:s klimatmöte som var planerat i december. Mötet kommer istället att hållas i Madrid. – Det var ett mycket svårt beslut som skapat mycket smärta, säger Chiles president Sebastián Piñera.
 • den 30 oktober 2019
  Varje dag skjuts nästan 1000 personer i länder som inte är i krig. Right Livelihood-priset tillverkas i år av nedsmälta illegala vapen – ett bidrag till en fredligare värld.
 • den 29 oktober 2019
  I helgen övergick de våldsamma protesterna i Chile till en bred folklig manifestation där över en miljon människor deltog. Demonstranternas krav är minskade klyftor – och att konstitutionen från militärdiktaturens år ändras. Kommer de att lyckas? Har Chile vaknat på riktigt?
 • den 25 oktober 2019
  Det historiska fredsavtalet mellan den colombianska regeringen och Farc-gerillan står på spel. Just nu riskerar Colombia att kastas tillbaka in i en förödande våldsspiral likt den vi såg under 1990-talet. Det får inte hända, skriver representanter från nätverket Colombiagruppen, och listar tre åtgärder som Sverige bör vidta för att bidra till en hållbar fred.
 • den 9 oktober 2019
  Metoo-rörelsen i Europa och USA har fått stor medial uppmärksamhet sedan de första uppropen under hösten 2017. Men hur har det sett ut i resten av världen? OmVärlden har intervjuat pionjärer och aktivister i metoo-rörelsen i olika delar av världen.
 • den 25 september 2019
  Västsahariska Aminatou Haidar, klimataktivisten Greta Thunberg, urfolkskämpen för Amazonas, Davi Kopenawa och Guo Jianmei , kinesisk advokat som kämpar för kvinnors rättigheter får årets Right Livelivhood-priset, som delas ut vid en stor gala när priset fyller 40 år i november.
 • den 17 september 2019
  Marilina Giménez bytte basen mot kameran för att lyfta några av tjejbanden som armbågar sig fram i Argentinas mansdominerade musikindustri. Nu är hon i Sverige för att visa filmen "A girl's band".
 • den 11 juni 2019
  Den 16 juni genomförs den första omgången i presidentvalet i Guatemala. Sedan den förre riksåklagaren Thelma Aldana stoppats från att kandidera är det en öppen fråga om vem som blir Guatemalas näste president. Blir det ”business as usual”, eller kan Thelma Cabrera, som tillhör landets urfolk, skrälla och gå vidare till en andra valomgång?
 • den 17 april 2019
  En ny tv-serie skildrar hur finländska diplomater räddade över 2000 politiska flyktingar under Augusto Pinochets skräckvälde i Chile.
 • den 17 april 2019
  Förra årets regeringskritiska protester i Nicaragua skördade hundratals liv. Sedan dess har mödrar till de dödade demonstranterna sökt sanning och juridisk rättvisa. Och de tänker inte låta sig skrämmas till tystnad.
 • den 12 april 2019
  Misstro och pajkastning har fått det politiska landskapet i Bolivia och Latinamerika att gunga. – På sociala medier i Bolivia går det inte att diskutera sakfrågor längre, säger ”Daniel” som arbetar som nättroll för president Evo Morales.
 • den 27 mars 2019
  Det blir inget skadestånd för de närmare 800 chilenare som säger sig blivit sjuka av det giftiga avfall som gruvbolaget Boliden exporterade till Chile på 80-talet.
 • den 18 mars 2019
  Som orädd riksåklagare bidrog hon till att fälla tre före detta presidenter. Nu kandiderar Thelma Aldana själv till posten som Guatemalas president, men hotas samtidigt av fängelse. Kommer hon att lyckas?
 • den 13 mars 2019
  Miljökämpen Berta Cáceres hade humor och kunde berätta om hoten så att alla gapskrattade. Nu, tre år efter mordet, måste vi prata mycket mer om det krypande utrymmet för demokratin som liknar berättelsen om den kokande grodan, skriver Anna Tibblin på We Effect.

Visar 1 av 40 av totalt 94