Go to main navigation

Alla artiklar om Libanon:

Fler teman och ämnen hittar du här

 • den 2 februari 2021
  Pandemin slår hårt mot Libanon, vars ekonomi i princip ödelagts. Valutan har förlorat 80 procent i värde och minimilönerna lika mycket. OmVärlden har besökt Beirut ett halvår efter den stora explosion som skakade staden.
 • den 10 augusti 2020
  Libanons regering har avgått efter explosionen i Beiruts hamn i förra veckan. En delseger för demonstranterna, säger Beirutbon Rita Joumaa, som OmVärlden talat med. Nästa mål är att även presidenten avgår.
 • den 10 augusti 2020
  Genom starkt engagemang på sociala medier har Röda Korset fått in fyra miljoner kronor till nödhjälp i Libanon. ”Dramatiska förlopp ger ofta mer än utdragna konflikter”, säger Malin Barnö, marknadschef på Röda Korset.
 • den 8 augusti 2020
  Protesterna växer i Libanon efter explosionen i Beirut. Den ekonomiska krisen eskalerar och allt fler libaneser lever i fattigdom. OmVärlden har talat med Beirutbon Rita Joumaa som kräver att regeringen avgår.
 • den 7 augusti 2020
  FN:s livsmedelsprogram oroas över livsmedelssituationen i Libanon efter explosionerna i hamnen, i Beirut. De svåra skadorna kan göra att priserna på mat riskerar att stiga dramatiskt.
 • den 14 november 2019
  I de stora gatuprotester som just nu skakar världen spelar musik, målningar och digitala konstyttringar en stor roll. – Det skapar en gemenskap och hjälper människor minnas målet, säger konstnären Annika Lundgren.
 • den 31 oktober 2019
  Several weeks of unprecedented protests in Lebanon has left the country in suspense. OmVärlden met some of the protesters.
 • den 29 oktober 2019
  För andra gången sedan de fredliga protesterna i Libanon attackerades demonstranterna på Martyrtorget i Beirut. Någon timme senare avgick premiärminister Saad al-Hariri. OmVärlden var på torget och träffade några av de som demonstrerade.
 • den 22 oktober 2019
  Även om den korrupta politiska eliten överlever massprotesterna i Libanon är de svårt skadeskjutna. Folket har öppnat en ny politisk front, som skär rakt igenom de etnisk-religiösa gränserna: vi mot eliten.
 • den 3 maj 2019
  En militärdomstol i Libanon har slagit fast att homosexuella handlingar inte strider mot den lag som förbjuder ”onaturligt samlag”. Domslutet är banbrytande i en region där homosexuella har få rättigheter.
 • den 2 maj 2019
  In the middle of Beirut stands a skeleton of the grim Lebanese civil war, the Holiday Inn, once a luxury hotel and now a bullet-ridden reminder of unhealed wounds. Tom Young is a British artist painting its memories – and possible future – as a way of healing.
 • den 5 mars 2019
  I den libanesiska filmen Kapernaum är kaos inte granne med Gud. Det är en nödvändig film som gör det omöjligt att blunda för det mänskliga misslyckande vi vadar omkring i, skriver Ylva Bergman.
 • den 1 november 2018
  OmVärldens redaktion berättar om den senaste tidens bevakning och fördjupar oss i reformeringen av FN:s fredsbevarande styrkor. Hur effektiva är fredsinsatserna? Och hur väl är de anpassade efter dagens utdragna och komplexa konflikter?
 • den 19 oktober 2018
  Klimatförändringarna är alarmerande och tiden att agera är nu, var kronprinsessan Victorias budskap på en klimatkonferens i Beirut. Kronprinsessparet har i veckan besökt Jordanien och Libanon, som båda pressas av miljöförstöring, flyktingar och regionala spänningar.
 • den 4 oktober 2018
  FN:s fredsbevarande styrkor har växt kraftigt, men har svårt att nå resultat i världens allt mer komplexa och utdragna konflikter. Nu ska insatserna reformeras och fokusera på att nå politiska lösningar. Vid den blåa linjen mellan Libanon och Israel har FN haft trupp i 40 år – och trots relativ stabilitet är parterna fortfarande formellt i krig.
 • den 2 mars 2018
  What is it like to grow up in Shatila as a Palestinian refugee with small possibilities for the future? How will the youth find hope and meaning and how are the new Palestinian refugees from Syria coping? Listen to a new podcast from OmVärlden.
 • den 31 januari 2018
  Många män i Mellanöstern anser att de spenderar för lite tid med sina barn. Detta enligt en studie om mansnormen och jämställdhet i Mellanöstern.
 • den 26 januari 2018
  Syrienkriget är inte över. EU har kraftigt begränsat möjligheten att fly hit. Så hur ska världen hjälpa Libanon? Lyssna på några av de viktiga biståndsaktörerna i Beirut, Ryan Knox, EU, Karolina Lindholm, UNHCR, George Ghali, Alef.
 • den 14 november 2017
  Libanon har tagit emot flest flyktingar per capita och stått i centrum för flyktingkrisen under sex år. Just nu går landet dessutom igenom en turbulent politisk kris, och landet står utan regering. I ett samtal om biståndets nya roll lyfts vikten av att satsa på infrastruktur och stärka landet.
 • den 14 november 2017
  Närmare två miljoner syriska flyktingar tros befinna sig i Libanon. President Michel Aoun har sagt att de måste börja åka hem. Mouein Merhebe, minister med ansvar för flyktingfrågor i Libanon, ställde upp på en exklusiv intervju för OmVärlden och Alkompis, och gav sin syn på situationen.
 • den 13 november 2017
  Över hundratusen barn till flyktingar i Libanon har inte registrerats korrekt och riskerar en mycket osäker framtid som statslösa. – Vi ser en förlorad generation ta form inför våra ögon, säger Yasser Nassin, forskningschef på Issam Fares Institute i Beirut.
 • den 9 november 2017
  Det internationella samfundet satsar miljarder dollar på att stärka Libanons institutioner och bygga ut grundläggande samhällsservice för de syriska flyktingarna. Men utan regering riskerar dessa projekt att i bästa fall försenas, i värsta fall att inte bli av.
 • den 9 november 2017
  Flyktingskapet är en dubbel börda för kvinnor och barn. När pengarna tryter kan flickor giftas bort för att familjer ska klara sig ekonomiskt. Tillfälliga äktenskap kan bli en desperat åtgärd – där syftet ofta är att sälja sex.
 • den 9 november 2017
  Ett eget rum ­– och att barnen ska få utbildning. Det drömmer Amina om för sina sju barn som flytt till Libanon. Men till Syrien vill hon inte återvända. – Jag är rädd för att svälta ihjäl där, säger hon.
 • den 9 november 2017
  Varje dag går Prwin två timmar för att komma till kvinnocentret i Bekaadalen. Här känner sig kvinnor fria, och får lära sig nya saker, och här får kvinnornas drömmar flyga – trots kriget och de isolerade liv de lever.
 • den 8 november 2017
  Över tre tusen barn riskerar att stå utan hem i vinter efter att Libanon vräker syriska flyktingar. Rädda barnen kallar det “ett brott mot Barnkonventionen”.
 • den 8 november 2017
  Hör organisationerna som arbetar med att hjälpa människor ur ett permanent flyktingskap. OmVärlden och Al Kompis sänder panelsamtal från en balkong i flyktinglägret Shatila i Beirut.
 • den 8 november 2017
  Med svart humor och poesi försöker Farouk Moussa bearbeta krigets trauman. OmVärlden har träffat författaren från Homs som nu jobbar som byggarbetare i Libanon.
 • den 7 november 2017
  I Libanon har palestinier levt i permanent flyktingskap i nära 60 år. Nu har de redan överfulla lägren fyllts på med nya palestinier från Syrien, fattigare och mer utsatta än andra flyktingar. OmVärlden och Al Kompis är i Shatila i Beirut och pratar med barn och ungdomar om deras liv, hopp och frustration.
 • den 6 november 2017
  Libanon ska redan ha börjat skicka tillbaka flyktingar till Syrien. Repatrieringen sker utan närvaro av internationella observatörer, och det är oklart om syrierna återvänder frivilligt.
 • den 6 november 2017
  FN:s flyktingorgan UNHCR har bara fått in hälften av pengarna som behövs för möta flyktingarnas behov. Långsiktiga projekt äventyras, och nu när vintern kommer saknas filtar.
 • den 5 november 2017
  Fler människor är på flykt i dag än någonsin tidigare. I lilla Libanon, som tagit emot över 1,5 miljoner syriska flyktingar, har situationen blivit ohållbar. Nu reser OmVärlden dit tillsammans med Al Kompis, den största arabisktalande tidingen i Sverige, för att bevaka en flyktingkris som är långt ifrån över.
 • den 4 november 2017
  I ett unikt samarbete tar OmVärlden och Al Kompis pulsen på en världens viktigaste frågor. Möt de unga som växer upp som flyktingar, både de som flytt från Syrien och de som är fast i ett permanent flyktingskap i Libanon. OmVärldens Ylva Bergman ser hopp i ett bistånd som kan förändra världen – om bara viljan finns.