Go to main navigation

Alla artiklar om Tanzania:

 • den 8 november 2018
  Homosexuella i Tanzania jagas, oppositionspolitiker skjuts, kidnappas och häktas. Journalister försvinner och media tystas. OmVärlden mötte advokaten Fatma Karume som är en av de få som öppet vågar kritisera Magufuli-regimen.
 • den 7 november 2018
  Ett allt hårdare tryck mot homosexuella, EU:s ambassadör kallas hem för att se över relationerna med landet och en president som diskriminerar kvinnor och flickor. – Vi är oroade, säger Isabella Lövin om utvecklingen i Tanzania.
 • den 6 november 2018
  I Tanzania slängs flickor som blir gravida ur skolan. Och preventivmedel är bara till för lata människor, anser president John Magufuli. Pressen mot kvinnor ökar i landet – men det finns ett starkt motstånd. Möt tjejerna som kämpar emot förtrycket.
 • den 17 oktober 2018
  En pilotstudie i Tanzania visar att menskoppen ger unga kvinnor större frihet och möjlighet att fortsätta gå i skolan. Men den är än så länge dyr och svår att få tag på.
 • den 7 juni 2018
  MaKene Ngoroma försörjer sig på att plocka skräp längs en väg i Tanzania. Han är en av världens miljontals skräpplockare. – Vi måste sluta se skräpet bara som ett problem, utan också som en möjlighet, säger han.
 • den 24 april 2018
  Mer än 1,6 miljarder människor är beroende av skog för sin överlevnad, och trots att det ofta är kvinnor som brukar skogen så är det till följd av diskriminerande lagar sällan de som äger den. Om Sverige menar allvar med sin feministiska utrikespolitik bör man arbeta aktivt för att stärka kvinnors rättigheter som brukare och ägare av skog. Det skriver sju representanter från Agroforestry Network.
 • den 6 mars 2018
  Media är under hård press i Tanzania. I över hundra dagar har frilansjournalisten Azory Gwanda varit försvunnen – hans sista gräv handlade om dödade civila och lik som flöt upp på stränderna.
 • den 24 januari 2018
  Pengar direkt till de allra fattigaste – ett slags medborgarlön eller socialbidrag – så beskrivs det nya bistånd som snabbt visat sig lyfta folk ur fattigdom. – Det är en pågående revolution, säger Lars M Johannson, som arbetat på ambassaden i Tanzania med att handlägga stödet. Men den tanzaniska regeringen har svårt att acceptera kontantbidrag utan motprestation.
 • den 21 juni 2017
  Kaffebönderna i Tanzania ska organisera sig och lära sig ta bättre betalt – det är målet med ett internationellt biståndsprojekt som stöds av bland annat Sida och svenska Löfbergs. Men forskaren Jonas Ewald misstänker att projektet kan vara en strategi för att få billigt kaffe.
 • den 4 mars 2017
  Kaffebönderna i Tanzania ska organisera sig och lära sig ta bättre betalt – det är målet med ett internationellt biståndsprojekt som stöds av bland annat Sida och svenska Löfbergs. Men forskaren Jonas Ewald misstänker att projektet kan vara en strategi för att få billigt kaffe. Läs reportaget här.
 • den 14 december 2016
  En halv miljon kronor. Så mycket kan man få på svarta marknaden i Tanzania för kroppsdelarna från en person med albinism. OmVärlden träffade Abdillah Omar som lever med albinism och som söker skydd undan bestialiska attacker och allmän diskriminering i huvudstaden Dar es Salaam.
 • den 5 oktober 2016
  Det är inte så mycket som behövs för att snabbt upptäcka allvarliga medicinska tillstånd och sätta in rätt åtgärder. Att arbeta fram enkla rutiner är en del av det som står i centrum för samarbetet mellan sjukhus i Sverige och Tanzania. För avancerad utrustning är inte allt, konstaterar Abel Mussa Ntungi, en av landets 20 narkosläkare.
 • den 4 oktober 2016
  Regeringen i Tanzania har börjat slå ner mot hbtq-personer och organisationer som arbetar med deras rättigheter. Människor som behandlas för hiv vågar inte längre hämta ut sin medicin. – Det är oroväckande, säger Torbjörn Pettersson, chef för Sidas Afrikaenhet
 • den 22 juni 2016
  OMVÄRLDEN BERÄTTAR: De passar både i sallad och soppa. I framtiden kan de användas som biobränsle och vattenrenare. Alger ses av många som världens frälsning, och industrin omsätter redan miljarder. Men för Hibibi, Sharifa och Patima som odlar alger på Zanzibar sjunker nu inkomsterna.
 • den 25 januari 2016
  Tre månader efter presidentvalet hotas it-experter från oppositionen och oberoende valobservatörer att dömas till fängelse. Deras brott: publicering av falska valresultat.
 • den 15 juni 2015
  Ayub Rioba, journalist, debattör och doktor i journalistik, välkomnar kreativa initiativ för att sprida nyheter. "I Tanzania är yttrande- och pressfriheten begränsad och då kan alternativa metoder ge större frihet att granska och kritisera", säger han när OmVärlden träffar honom i Dar es Salaam.