Go to main navigation

Alla artiklar om Tanzania:

Fler teman och ämnen hittar du här

 • den 18 mars 2021
  Tanzanias president John Magufuli är död. Efter år av förtryck av aktivister, journalister och hbtq-personer får landet nu en ny president, Samia Suluhu. Det väcker stort hopp, säger exiljournalisten Ansbert Ngurumo till OmVärlden.
 • den 12 januari 2021
  Biståndet till Tanzania har enligt direktiv från regeringen skurits ner på grund av bristande demokrati i landet, men Sida satsar ändå en halv miljard kronor på ett projekt med en statlig partner för ”socialbidrag” till de allra fattigaste.
 • den 11 november 2020
  När män kräver mutor i form av sex kallas det sextortion, något som är institutionaliserat i fler svenska biståndsländer. I en ny rapport ställs krav på att jämställa sextortion med annan form av korruption.
 • den 9 november 2020
  Tanzanias president John Magufuli har officiellt vunnit en andra mandatperiod i landet efter att ha erhållit 85 procent av rösterna. Hans huvudsakliga motståndare Tundu Lissu påpekar allvarliga brister i valprocessen.
 • den 26 oktober 2020
  Inför valet den 28 oktober i Tanzania gör sittande president John Magufuli sitt yttersta för att behålla makten. Flera aktörer vittnar om stora inskränkningar i yttrandefriheten och en nedtystad opposition.
 • den 4 mars 2020
  Svenskt bistånd ska vara effektivt och ställa krav på demokrati och mänskliga rättigheter. Därför är minskat stöd till Tanzania bra, men regeringen borde minska stödet till Palestina och Irak på samma grunder. Det skriver Lars Adaktusson, utrikespolitisk talesperson för Kristdemokraterna.
 • den 3 februari 2020
  Svenska demokratisatsningar i Afrika har gett magra resultat. ”Demokratistöd är den mest komplicerade formen av bistånd", säger professor Göran Hydén, som gjort en rapport för Expertgruppen för biståndsanalys (EBA) i ämnet.
 • den 20 augusti 2019
  Erick Kabendera, en av Tanzanias främsta journalister, sitter sedan juli 2019 häktad i väntan på en utredning – som kan ta flera år. – Han är övertygad om att han häktats på grund av sitt arbete som journalist, berättar Onesmo Olengurumwa, koordinator för organisationen Human Rights Defenders Coalition.
 • den 23 maj 2019
  Det tidigare föregångslandet blir allt mer auktoritärt under president John ”Bulldozern” Magufulis ledning. I traktorspåren av ”Bulldozern” syns rädda människor och tystade journalister nerkörda i gyttjan.
 • den 21 maj 2019
  När biståndsminister Peter Eriksson besöker Tanzania i veckan måste han klart och tydligt meddela president Magufuli att Sverige inte accepterar en utvecklingssamarbetspartner som inte respekterar sin befolknings mänskliga rättigheter, skriver Civil Rights Defenders.
 • den 9 maj 2019
  Regeringen beslutade på torsdagen att biståndet till Tanzania måste ses över. – Vi har flera anledningar att oroa oss för den demokratiska utvecklingen i Tanzania, säger biståndsminister Peter Eriksson.
 • den 10 april 2019
  Tundu Lissu sköts med 16 skott, men vägrar ge upp kampen för demokrati i Tanzania. I en exklusiv intervju med OmVärlden säger den tongivande oppostionspolitkern att länder måste sätta press på Tanzania. – Jag kommer gärna till Sverige och berättar om vilket skräckland Tanzania blivit, säger han från rehabilteringvård i Belgien.
 • den 6 februari 2019
  För massajhövdingen Molleli Okaro spelar det ingen större roll att stora delar av världen arbetar mot kvinnlig könsstympning. I sin by är han ganska ensam om att försöka stoppa den grymma traditionen.
 • den 18 december 2018
  OmVärlden kan avslöja att Tanzanias regering har tvingat minst sex toppdiplomater att lämna Tanzania de senaste åren. Relationerna mellan Tanzania och många av de största biståndsgivarna är nu mycket ansträngd.
 • den 8 november 2018
  Homosexuella i Tanzania jagas, oppositionspolitiker skjuts, kidnappas och häktas. Journalister försvinner och media tystas. OmVärlden mötte advokaten Fatma Karume som är en av de få som öppet vågar kritisera Magufuli-regimen.
 • den 7 november 2018
  Ett allt hårdare tryck mot homosexuella, EU:s ambassadör kallas hem för att se över relationerna med landet och en president som diskriminerar kvinnor och flickor. – Vi är oroade, säger Isabella Lövin om utvecklingen i Tanzania.
 • den 6 november 2018
  I Tanzania slängs flickor som blir gravida ur skolan. Och preventivmedel är bara till för lata människor, anser president John Magufuli. Pressen mot kvinnor ökar i landet – men det finns ett starkt motstånd. Möt tjejerna som kämpar emot förtrycket.
 • den 17 oktober 2018
  En pilotstudie i Tanzania visar att menskoppen ger unga kvinnor större frihet och möjlighet att fortsätta gå i skolan. Men den är än så länge dyr och svår att få tag på.
 • den 7 juni 2018
  MaKene Ngoroma försörjer sig på att plocka skräp längs en väg i Tanzania. Han är en av världens miljontals skräpplockare. – Vi måste sluta se skräpet bara som ett problem, utan också som en möjlighet, säger han.
 • den 24 april 2018
  Mer än 1,6 miljarder människor är beroende av skog för sin överlevnad, och trots att det ofta är kvinnor som brukar skogen så är det till följd av diskriminerande lagar sällan de som äger den. Om Sverige menar allvar med sin feministiska utrikespolitik bör man arbeta aktivt för att stärka kvinnors rättigheter som brukare och ägare av skog. Det skriver sju representanter från Agroforestry Network.
 • den 6 mars 2018
  Media är under hård press i Tanzania. I över hundra dagar har frilansjournalisten Azory Gwanda varit försvunnen – hans sista gräv handlade om dödade civila och lik som flöt upp på stränderna.
 • den 24 januari 2018
  Pengar direkt till de allra fattigaste – ett slags medborgarlön eller socialbidrag – så beskrivs det nya bistånd som snabbt visat sig lyfta folk ur fattigdom. – Det är en pågående revolution, säger Lars M Johannson, som arbetat på ambassaden i Tanzania med att handlägga stödet. Men den tanzaniska regeringen har svårt att acceptera kontantbidrag utan motprestation.
 • den 21 juni 2017
  Kaffebönderna i Tanzania ska organisera sig och lära sig ta bättre betalt – det är målet med ett internationellt biståndsprojekt som stöds av bland annat Sida och svenska Löfbergs. Men forskaren Jonas Ewald misstänker att projektet kan vara en strategi för att få billigt kaffe.
 • den 4 mars 2017
  Kaffebönderna i Tanzania ska organisera sig och lära sig ta bättre betalt – det är målet med ett internationellt biståndsprojekt som stöds av bland annat Sida och svenska Löfbergs. Men forskaren Jonas Ewald misstänker att projektet kan vara en strategi för att få billigt kaffe. Läs reportaget här.
 • den 14 december 2016
  En halv miljon kronor. Så mycket kan man få på svarta marknaden i Tanzania för kroppsdelarna från en person med albinism. OmVärlden träffade Abdillah Omar som lever med albinism och som söker skydd undan bestialiska attacker och allmän diskriminering i huvudstaden Dar es Salaam.
 • den 5 oktober 2016
  Det är inte så mycket som behövs för att snabbt upptäcka allvarliga medicinska tillstånd och sätta in rätt åtgärder. Att arbeta fram enkla rutiner är en del av det som står i centrum för samarbetet mellan sjukhus i Sverige och Tanzania. För avancerad utrustning är inte allt, konstaterar Abel Mussa Ntungi, en av landets 20 narkosläkare.
 • den 4 oktober 2016
  Regeringen i Tanzania har börjat slå ner mot hbtq-personer och organisationer som arbetar med deras rättigheter. Människor som behandlas för hiv vågar inte längre hämta ut sin medicin. – Det är oroväckande, säger Torbjörn Pettersson, chef för Sidas Afrikaenhet
 • den 22 juni 2016
  OMVÄRLDEN BERÄTTAR: De passar både i sallad och soppa. I framtiden kan de användas som biobränsle och vattenrenare. Alger ses av många som världens frälsning, och industrin omsätter redan miljarder. Men för Hibibi, Sharifa och Patima som odlar alger på Zanzibar sjunker nu inkomsterna.
 • den 25 januari 2016
  Tre månader efter presidentvalet hotas it-experter från oppositionen och oberoende valobservatörer att dömas till fängelse. Deras brott: publicering av falska valresultat.
 • den 15 juni 2015
  Ayub Rioba, journalist, debattör och doktor i journalistik, välkomnar kreativa initiativ för att sprida nyheter. "I Tanzania är yttrande- och pressfriheten begränsad och då kan alternativa metoder ge större frihet att granska och kritisera", säger han när OmVärlden träffar honom i Dar es Salaam.