Go to main navigation

Artiklar om humanitärt bistånd:

Fler teman och ämnen hittar du här

 • den 10 maj 2021
  Osäkerheten kring livsmedelsförsörjningen ökar i världen och antalet människor som behöver akut hjälp nådde förra året den högsta nivån på fem år. Det visar en årlig rapport från Global Network Against Food Crisis (GNAFC).
 • den 7 maj 2021
  Nyligen avslöjades det att personer kontrakterade av Globala fonden i Ghana krävt sex för bistånd. Tidigare har liknande rapporter hörts om Oxfam och FN. Experter OmVärlden talat med vill stärka visselblåsarskyddet och göra det lättare att anmäla.
 • den 29 april 2021
  För sjätte året i rad ökar biståndsmyndigheten Sida sitt humanitära stöd till nödställda människor världen över. I år ökar behoven på grund av covid-19, men liksom tidigare år säger FN att det saknas pengar för att täcka alla behov.
 • den 27 april 2021
  Internationella migrationsorganisationen (IOM) rapporterar att fler än en miljon människor befinner sig på flykt i Tigray, i norra Etiopien. Samtidigt larmar Röda Korset om de värsta sexuella övergreppen i en humanitär katastrof på mer än två decennier.
 • den 1 april 2021
  Närmare 5 000 människor har flytt över gränsen till Colombia undan strider mellan den venezuelanska armén och väpnade grupper i sydvästra Venezuela. Lokala organisationer vittnar om svåra övergrepp.
 • den 31 mars 2021
  I Ukraina är 3,4 miljoner människor i behov av humanitär hjälp. Nu får det svenska biståndet till landet kritik: ”Hellre pengar till vaccin än feministisk snöröjning”, säger Moderaternas utrikespolitiska talesperson, Hans Wallmark.
 • den 29 mars 2021
  Efter flera rapporter om grova övergrepp i Tigray, i norra Etiopien, kommer FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter nu inleda en utredning. Det handlar om massakrer, avrättningar, sexuellt våld och plundring.
 • den 22 mars 2021
  Jakob Wernerman är ny chef för Sidas enhet för humanitärt bistånd. En utmanande roll när antalet kriser ökar och blir allt mer utdragna. ”Vi står inför en jätteutmaning där de begränsade resurserna ska täcka ett ökande behov”, säger han till OmVärlden.
 • den 22 mars 2021
  Vid ett regeringsskifte vill Moderaterna fokusera biståndet på global hälsa, förvaltning och humanitära insatser. Det skriver partiets riksdagsledamöter Hans Wallmark, Magdalena Schröder och Europaparlamentariker Tomas Tobé i en replik på Socialdemokraternas debattartikel.
 • den 19 mars 2021
  Nya siffror visar att den svenska vapenexporten till de länder som för krig i Jemen fördubblades förra året. Likaså fortsätter en stor andel av exporten till bland annat Pakistan, Indien, Brasilien och Ungern.
 • den 17 mars 2021
  Moderaterna vill "sätta Sverige först” som om Sverige vore en isolerad ö. När fattigdomen och hungern i världen ökar, är det fel väg att gå, skriver Europaparlamentariker Evin Incir (S), riksdagsledamot Annika Strandhäll (S) och Anna Sundström, generalsekreterare för Olof Palmes Internationella Center.
 • den 16 mars 2021
  Enligt FN:s generalsekreterare António Guterres lever fler än 30 miljoner människor i närmare 40 länder på gränsen till svält. Han tillsätter nu en särskild grupp för att bekämpa en annalkande global hungerkatastrof.
 • den 16 mars 2021
  Kriget i Syrien har pågått i tio år. Chefredaktör Erik Halkjaer återvänder i OmVärlden podd till belägringen av staden Homs 2014. Tillsammans med Röda Korsets internationella chef Sofia Calltorp och Mohamad Al Jounde, som såg staden i ruiner när han flydde landet, skärskådar han den humanitära katastrof som ännu plågar landet.
 • den 2 mars 2021
  Vapenexport med ena handen och humanitärt bistånd med den andra. OmVärldens chefredaktör, Erik Halkjaer, förundras över hur dåligt regeringens politik för global utveckling tycks fungera.
 • den 2 mars 2021
  FN:s givarkonferens till Jemen, som Sverige och Schweiz initierat, resulterade i löften om 1,7 miljarder US dollar i humanitärt stöd. ”En besvikelse”, sa FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.
 • den 1 mars 2021
  BMW och Tetra Pak tar ställning för naturområde i Ghana. Venezuelaner på flykt får laglig status, och samkönat sex blir tillåtet i Angola. Här är några av februaris goda nyheter.
 • den 25 februari 2021
  Sverige ska vara restriktiv med försäljning av vapen till Förenade Arabemiraten, ett av de krigförande länderna i Jemenkonflikten. Trots det såldes vapen för 1,3 miljarder kronor 2019, och 2020 gavs tillstånd för vapenexport i flera kategorier.
 • den 15 februari 2021
  Flyktingläger i det konfliktdrabbade Tigray, i norra Etiopien, har totalförstörts. Norska flyktingrådets personal har flytt, 20 000 flyktingar saknas och 200 000 är i behov av nödhjälp. Etiopien visar lite samarbetsvilja.
 • den 19 januari 2021
  Med ett pandemitungt år bakom oss börjar vi detta år i uppförsbacke, med en rad utmaningar. Ett vaccin ger hopp, men är ingen mirakelkur. OmVärldens chefredaktör Erik Halkjaer listar tio saker som kommer kräva vår uppmärksamhet under året.
 • den 26 november 2020
  De tropiska stormarna Eta och Iota har drabbat en miljon människor i Guatemala, framför allt ursprungsbefolkningen. OmVärlden har besökt byn Yalambojoch där flera odlingar förstörts.
 • den 20 november 2020
  Stora delar av Nicaragua och Honduras har drabbats hårt av två orkaner inom loppet av två veckor. Hundratusentals är hemlösa och infrastruktur, åkermark och elektricitet har förstörts. Svårigheterna att nå ut till alla drabbade är stora.
 • den 11 november 2020
  När världens biståndsgivare möts för en konferens om Jemen den 12 november är kriget i landet inne på sitt sjätte år. Läkare utan gränser uppmanar givarländerna att se över det humanitära stödet från grunden.
 • den 9 november 2020
  Trots att orkanen Eta snabbt nedgraderades till en tropisk storm när den nådde Nicaragua har kraftiga regn och vindar lämnat tiotusentals människor hemlösa. I Guatemala pågår hjälparbetet för att finna 100 försvunna personer.
 • den 16 oktober 2020
  Coronapandemin riskerar att bli en hungerkris som FN menar kan bli den värsta på flera år . Samtidigt kan två av tre svenskar tänka sig att betala mer för importerad mat om de fattiga bönder som producerar maten får bättre betalt.
 • den 13 oktober 2020
  Sidas humanitära chef, Susanne Mikhail Eldhagen, blir ny chef för FN:s kvinnoorgan UN Women i MENA-regionen. Hon ser tillbaka på 20 år med humanitärt bistånd och konstaterar att biståndschefer måste bli tuffare mot personal som utnyttjar marginaliserade och utsatta människor.
 • den 9 oktober 2020
  Nobels fredspris 2020 går till FN:s livsmedelsprogram, WFP. Anne Poulsen, direktör för WFP i de nordiska länderna säger till OmVärlden att det är oerhört hedrande och det bästa som kunde hända i en tid när så många går hungriga.
 • den 30 september 2020
  Biståndsvärlden skakas återigen av larm om hjälparbetare som ska ha begått sexuella övergrepp. Fler än 50 kvinnor i Demokratiska republiken Kongo pekar ut män från bland annat WHO, Oxfam och Läkare utan gränser.
 • den 29 september 2020
  Lamia Elamri, ordförande för biståndsorganisationen Islamic Relief Worldwide, ser tillbaka på en turbulent sommar med antisemitiska kommentarer. I en exklusiv intervju i OmVärlden ger hon sin version av händelserna som skakat om organisationen.
 • den 10 september 2020
  Efter en kraftig brand har 12 000 flyktingar i Europas största flyktingläger, på den grekiska ön Lesbos, tvingats bort från sina tillfälliga hem. Vart flyktingarna ska ta vägen är inte klart, men en lösning skulle vara placering i militärläger.
 • den 7 september 2020
  Biståndsmyndigheten Sida avbryter sina humanitära partnerskap med bland andra ACT Svenska Kyrkan och Svenska Missionsrådet (SMR). Organisationernas humanitära arbete anses inte vara tillräckligt effektivt.
 • den 31 augusti 2020
  I exil från hemlandet Bangladesh fortsätter journalisten Jahanara Nuri att bevaka sitt hemland. Hon ser den motståndskraft hennes landsmän byggt upp genom åren, men frågar sig hur länge de kan stå pall.
 • den 26 augusti 2020
  Två ordföranden och styrelsen för biståndsorganisationen Islamic Relief Worldwide har avgått på grund av antisemitiska uttalanden. Svenska Sida väljer ändå att fortsätta sitt stöd, som även finansierar Islamic Relief Sverige.
 • den 18 augusti 2020
  Inte på 70 år har Östafrika drabbats av så stora svärmar av gräshoppor. Trots ett framgångsrikt arbete att bekämpa dem, utgör det fortfarande ett hot mot matsäkerheten i framför allt Somalia och Jemen.
 • den 10 augusti 2020
  Genom starkt engagemang på sociala medier har Röda Korset fått in fyra miljoner kronor till nödhjälp i Libanon. ”Dramatiska förlopp ger ofta mer än utdragna konflikter”, säger Malin Barnö, marknadschef på Röda Korset.
 • den 7 augusti 2020
  FN:s livsmedelsprogram oroas över livsmedelssituationen i Libanon efter explosionerna i hamnen, i Beirut. De svåra skadorna kan göra att priserna på mat riskerar att stiga dramatiskt.
 • den 22 juni 2020
  Läkare utan gränser beskriver de mardrömsliknande förhållanden för flyktingar och migranter i Libyen. Organisationens generalsekreterare, Oliver Schulz uppmanar världssamfundet att återuppta de humanitära evakueringarna.
 • den 18 juni 2020
  I en ny rapport föreslår sju biståndsorganisationer en fond med extra biståndsmedel för global återuppbyggnad efter pandemin. Förslaget sågas av Socialdemokraterna och Moderaterna.
 • den 18 juni 2020
  Aldrig någonsin har så många människor befunnit sig på flykt som nu. Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR rörde det sig i slutet av 2019 om 79,5 miljoner människor, och allt färre av flyktingarna kan återvända hem.
 • den 10 juni 2020
  Arabvärlden tycks ha klarat sig bra i den rådande pandemin, men FN:s utvecklingsorgan UNDP tror mörkertalen är extremt stora. Regionens ekonomi och politiska utveckling ska redan ha påverkats i hög grad.
 • den 3 juni 2020
  Covid-19 slår hårt mot både biståndsgivare och utvecklingsländer. Den privata sektorn får en nyckelroll i återuppbyggnaden, men finansmarknadsminister Per Bolund manar till försiktighet.

Visar 1 av 40 av totalt 125