Go to main navigation

Alla artiklar om klimat & miljö:

Fler teman och ämnen hittar du här

 • den 15 juni 2021
  Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige, anser att Sveriges arbete med Agenda 2030 måste bli mer visionärt. ”Vi måste våga prata om att vi faktiskt vill skapa en bättre värld”, säger han till OmVärlden.
 • den 3 juni 2021
  AP-fondernas investeringar i icke hållbara bolag strider inte mot rådande lagstiftning, men fonderna och regeringen bör göra mer för att pensionskapitalet ska bidra till hållbar utveckling, konstaterar Riksrevisionen i en ny granskning.
 • den 1 juni 2021
  De allmänna pensionsfonderna säljer av sina fossila innehav, men AP-fonderna äger fortfarande 15,7 miljarder kronor i fossila bolag. OmVärlden podd handlar denna gång om hållbarhet i de statliga AP-fonderna.
 • den 31 maj 2021
  Sedan första till fjärde AP-fonderna fick nya krav på hållbarhet 2019 har deras fossila innehav minskat med tre fjärdedelar. Inom kort föreslår regeringen att även Sjunde AP-fonden ska omfattas av kraven.
 • den 28 maj 2021
  Under 2020 slog coronapandemin alla tidigare rekord i medierapporteringen av en enskild fråga. Klimatfrågan har därmed halkat ner på en andraplats. Det visar en rapport från Vi-skogen.
 • den 25 maj 2021
  FN:s råd för mänskliga rättigheter riktar skarp kritik mot svenska Boliden för giftigt avfall som dumpades i Chile. Runt 12 000 människor har tagit skada, visar rådets granskning. Regeringen tillbakavisar krav på att agera.
 • den 19 maj 2021
  Flera AP-fonder må ha minskat sina innehav i de värsta klimatbovarna, men har fortfarande betydande innehav i världens största fossilbolag. Så kan det inte fortgå. Regeringen måste se till så att AP-fonderna lever upp till Parisavtalet, skriver 13 organisationer från civila samhället.
 • den 11 maj 2021
  Med grillsäsongen inför dörren bjuder OmVärlden in till ett poddsamtal om köttets förödande roll i vår livsmedelsproduktion. Deltar gör professor Henrik Lagerlund bakom en ny bok om matens filosofi, forskaren Elin Röös och Anna Nyquist, från Supermiljöbloggen.
 • den 6 maj 2021
  Regeringen har fattat beslut om fem nya strategier för internationellt utvecklingssamarbete i Latinamerika. Utöver fortsatta och utökade satsningar på Colombia, Guatemala, Bolivia och Kuba läggs också 1 miljard kronor på en regional strategi.
 • den 26 april 2021
  Under pandemin har resor ersatts med digitala kanaler. Hur blir det då efter corona? De flesta i OmVärldens enkät riktad till biståndssektorn svarar att man kommer fortsätta med digitala möten, vilket kommer att leda till minskat resande.
 • den 26 april 2021
  Sveriges klimat- och miljöminister Per Bolund bjöds i sista minuten in till USA:s president Joe Bidens klimatmöte. ”Ett bra möte där USA visar att man är en aktör som vill vara med leda arbetet mot klimatförändringarna”, säger han till OmVärlden.
 • den 22 april 2021
  Nya klimatmål i närtid och försök till ledarskap och inspiration. Det är ungefär vad som kan förväntas av det internationella klimatmöte som USA:s president Joe Biden håller i 22–23 april. Det säger forskningschef Åsa persson, på Stockholm Environment Institute, till OmVärlden.
 • den 19 april 2021
  För första gången har tidningen OmVärlden utsett fem talanger inom Sveriges politik för global utveckling. De är aktivisterna Mohamad Al Jounde och Isabelle Axelsson, och biståndsarbetarna Hanna Nelson, Lisa Stenvinkel och Ingrid Eelde Koivisto, som under året alla bidragit till en mer hållbar global utveckling.
 • den 19 april 2021
  Generalsekreterare för fem svenska biståndsorganisationer går samman för att lyfta situationen i Centralamerika. ”Vi ser med frustration på vad som händer samtidigt som intresset i Sverige minskar”, säger Martin Nihlgård, generalsekreterare för Individuell Människohjälp.
 • den 19 april 2021
  Att klimatkompensera resor inom biståndssektorn är kontroversiellt, visar OmVärldens granskning. Som främsta skäl att inte klimatkompensera lyfts osäkerhet om insatserna hamnar rätt eller är kontraproduktiva.
 • den 13 april 2021
  Redan 2019 minskade flera biståndsorganisationer sin klimatpåverkan från resandet. Under pandemiåret 2020 har resandet av förklarliga skäl gått ner än mer, 73 procent, enligt siffror som OmVärlden tagit fram. I en artikelserie på tre delar redogör vi för biståndssektorns resande.
 • den 12 april 2021
  Frankrike kan anta en ny lag som förbjuder korta inrikesflygningar. Den nya lagen gäller fem sträckor som kan nås med tåg på mindre än 2 timmar och 30 minuter. Samtidigt görs investeringar i nya terminaler och flyglinjer.
 • den 1 april 2021
  Samtidigt som Brasiliens president Jair Bolsonaro uppmanar till skogsskövling av Amazonas driver landets miljöpolis en ojämn kamp mot skogsavverkning, illegala sojaodlingar och boskapsuppfödning. OmVärlden har följt en miljöpolis i spåren.
 • den 1 mars 2021
  OmVärlden podd får besök av Leo Rudberg, ordförande för Fältbiologerna, och Naghmeh Nasiritousi, forskare vid Stockholms universitet, som bland annat pratar om hur pandemier påverkar klimatet och att Sverige inte gör tillräckligt för att uppnå klimatmålen.
 • den 1 mars 2021
  BMW och Tetra Pak tar ställning för naturområde i Ghana. Venezuelaner på flykt får laglig status, och samkönat sex blir tillåtet i Angola. Här är några av februaris goda nyheter.
 • den 23 februari 2021
  Det stora raset i bergskedjan Himalaya har fått förödande konsekvenser. Fler än 150 personer saknas och ett 50-tal har dött i Chamolidistriktet i Indien. På sikt hotas vattentillgången för cirka två miljarder människor.
 • den 12 februari 2021
  Ett tiotal unga svenskar planerar en rättsprocess mot regeringen och dess klimatpolitik för vad de menar är brott mot barnkonventionen. Jonas Ebbesson, professor i miljörätt håller det inte som omöjligt att staten kan ställas till svars i fler processer i tingsrätten.
 • den 8 februari 2021
  De månadslånga protesterna mot jordbruksreformen i Indien växer och miljontals bönder hungerstrejkar. Nu fördömer regeringssympatisörer Greta Thunberg och Rihanna för att visa sitt stöd till landets bonderörelse.
 • den 1 februari 2021
  Joe Biden återkallar Donalds Trumps "gag rule" och organisationer som arbetar för aborträtten kan åter få bistånd från USA. El Salvador förklaras fritt från malaria och Dominikanska republiken förbjuder barnäktenskap. Här är några av januaris goda nyheter.
 • den 27 januari 2021
  Trots pandemin har inte världen glömt klimatfrågan. Det visar en stor världsomspännande opinionsundersökning där 64 procent anser att jordens befolkning befinner sig i ett nödläge på grund klimatförändringarna.
 • den 27 januari 2021
  När Världsnaturfonden, WWF, granskar åtta arktiska staters återhämtningspaket efter covid-19 visar det sig att bara 0,01 procent av pengarna går till gröna jobb och stöd till urfolk. Sverige är bäst i klassen, men kan göra mer, säger Tom Arnbom på WWF.
 • den 26 januari 2021
  Isabella Lövin lämnar regeringen efter mer än sex år. I OmVärlden Podd berättar hon om hur världen förändrats sedan 2014 och hur såväl globalt utvecklingsarbete som klimatavtal kämpar i uppförsbacke. En resa som tagit henne från de allra fattigaste till maktens korridorer.
 • den 19 januari 2021
  Med ett pandemitungt år bakom oss börjar vi detta år i uppförsbacke, med en rad utmaningar. Ett vaccin ger hopp, men är ingen mirakelkur. OmVärldens chefredaktör Erik Halkjaer listar tio saker som kommer kräva vår uppmärksamhet under året.
 • den 19 januari 2021
  Med Donald Trump som president har USA:s arbete mot klimatförändringarna halkat efter. Gröna studenters språkrör, Katarina Folkeson, uppmanar tillträdande president Joe Biden att låta sig inspireras av Sverige.
 • den 29 december 2020
  Nedstängningen i pandemins spår har varit bra för Indiens klimatkamp, säger Aman Sharma, 17 år, som blivit känd som Indiens Greta Thunberg. Han har fått de styrande att lyssna, men de måste också agera.
 • den 28 december 2020
  OmVärldens chefredaktör Erik Halkjaer blickar tillbaka på ett år med flera utmaningar, som hänger över oss även kommande år. Här listar han dem och tipsar om ett par ljuspunkter bland poddar och reportage.
 • den 21 december 2020
  I årets sista avsnitt av OmVärlden podd sammanfattar chefredaktör Erik Halkjaer året tillsammans med Ulrika Modéer, vid FN:s utvecklingsorgan UNDP. Ett tufft år går mot sitt slut, men även om utsikterna för nästa år tycks dystra finns ljusglimtar.
 • den 21 december 2020
  I en granskande rapport kritiseras Världsnaturfonden, WWF, för att inte vara tillräckligt transparenta kring de utmaningar för mänskliga rättigheter som finns i områden där organisationen verkar. Men WWF Sverige menar att man varit öppen med kommunikationen i alla led.
 • den 16 december 2020
  Frågan om hållbara köpvanor hamnade snabbt i skuggan av pandemin. Huruvida covid-19 kommer ändra vår konsumtion är för tidigt att säga, men steg har tagits mot en mer hållbar konsumtion. Del två i Omvärldens uppföljning av årets utvecklingspolitiska utmaningar.
 • den 16 december 2020
  Kristal Ambrose har övertygat Bahamas regering att förbjuda användandet av engångsartiklar av plast. För det har hon belönats med det gröna Nobelpriset, eller The Goldman environmental p riz e . OmVärlden har mött henne i Malmö där hon forskar.
 • den 15 december 2020
  En ny rapport anser att Världsnaturfonden, WWF, tydligare måste kommunicera om de övergrepp som begås av parkvakter i nationalparker där organisationen arbetar. WWF Sverige är inte direkt inblandat, men är tyst om det som pågår.
 • den 15 december 2020
  I ett nytt index som visar levnadsstandard minus negativ påverkan på klimatet kommer Sverige på femte plats. ”Alla länder kommer inte att applådera dessa siffror”, säger Peter Eriksson, minister för internationellt utvecklingssamarbete.
 • den 14 december 2020
  Om 2019 var en deppig klimathistoria blev 2020 trots allt ett bättre klimatår. Det finns skäl att vara positiv, enligt Owen Gaffney på Stockholm Resilience centre. En ny president i Vita huset är bara ett av dem. Del ett i OmVärldens uppföljning av årets utvecklingspolitiska utmaningar.
 • den 7 december 2020
  I Latinamerika skövlas regnskog och miljöaktivister hotas och attackeras. I detta avsnitt av OmVärlden podd möter vi förutom några av aktivisterna också biståndsarbetaren Anna Tibblin och journalisten Lotten Collin.
 • den 6 december 2020
  Inom EU diskuteras nu lagkrav på företag för att ta ansvar för mänskliga rättigheter och miljöförstöring från konsumtion. Det är dags att Sverige intar en mer aktiv roll i EU-förhandlingarna, skriver forskare inom forskningsprogrammet Mistra Geopolitics.

Visar 1 av 40 av totalt 221