Go to main navigation

Alla artiklar om klimat & miljö:

Fler teman och ämnen hittar du här

 • den 1 april 2021
  Samtidigt som Brasiliens president Jair Bolsonaro uppmanar till skogsskövling av Amazonas driver landets miljöpolis en ojämn kamp mot skogsavverkning, illegala sojaodlingar och boskapsuppfödning. OmVärlden har följt en miljöpolis i spåren.
 • den 1 mars 2021
  BMW och Tetra Pak tar ställning för naturområde i Ghana. Venezuelaner på flykt får laglig status, och samkönat sex blir tillåtet i Angola. Här är några av februaris goda nyheter.
 • den 23 februari 2021
  Det stora raset i bergskedjan Himalaya har fått förödande konsekvenser. Fler än 150 personer saknas och ett 50-tal har dött i Chamolidistriktet i Indien. På sikt hotas vattentillgången för cirka två miljarder människor.
 • den 12 februari 2021
  Ett tiotal unga svenskar planerar en rättsprocess mot regeringen och dess klimatpolitik för vad de menar är brott mot barnkonventionen. Jonas Ebbesson, professor i miljörätt håller det inte som omöjligt att staten kan ställas till svars i fler processer i tingsrätten.
 • den 8 februari 2021
  De månadslånga protesterna mot jordbruksreformen i Indien växer och miljontals bönder hungerstrejkar. Nu fördömer regeringssympatisörer Greta Thunberg och Rihanna för att visa sitt stöd till landets bonderörelse.
 • den 1 februari 2021
  Joe Biden återkallar Donalds Trumps "gag rule" och organisationer som arbetar för aborträtten kan åter få bistånd från USA. El Salvador förklaras fritt från malaria och Dominikanska republiken förbjuder barnäktenskap. Här är några av januaris goda nyheter.
 • den 27 januari 2021
  Trots pandemin har inte världen glömt klimatfrågan. Det visar en stor världsomspännande opinionsundersökning där 64 procent anser att jordens befolkning befinner sig i ett nödläge på grund klimatförändringarna.
 • den 27 januari 2021
  När Världsnaturfonden, WWF, granskar åtta arktiska staters återhämtningspaket efter covid-19 visar det sig att bara 0,01 procent av pengarna går till gröna jobb och stöd till urfolk. Sverige är bäst i klassen, men kan göra mer, säger Tom Arnbom på WWF.
 • den 26 januari 2021
  Isabella Lövin lämnar regeringen efter mer än sex år. I OmVärlden Podd berättar hon om hur världen förändrats sedan 2014 och hur såväl globalt utvecklingsarbete som klimatavtal kämpar i uppförsbacke. En resa som tagit henne från de allra fattigaste till maktens korridorer.
 • den 19 januari 2021
  Med ett pandemitungt år bakom oss börjar vi detta år i uppförsbacke, med en rad utmaningar. Ett vaccin ger hopp, men är ingen mirakelkur. OmVärldens chefredaktör Erik Halkjaer listar tio saker som kommer kräva vår uppmärksamhet under året.
 • den 19 januari 2021
  Med Donald Trump som president har USA:s arbete mot klimatförändringarna halkat efter. Gröna studenters språkrör, Katarina Folkeson, uppmanar tillträdande president Joe Biden att låta sig inspireras av Sverige.
 • den 29 december 2020
  Nedstängningen i pandemins spår har varit bra för Indiens klimatkamp, säger Aman Sharma, 17 år, som blivit känd som Indiens Greta Thunberg. Han har fått de styrande att lyssna, men de måste också agera.
 • den 28 december 2020
  OmVärldens chefredaktör Erik Halkjaer blickar tillbaka på ett år med flera utmaningar, som hänger över oss även kommande år. Här listar han dem och tipsar om ett par ljuspunkter bland poddar och reportage.
 • den 21 december 2020
  I årets sista avsnitt av OmVärlden podd sammanfattar chefredaktör Erik Halkjaer året tillsammans med Ulrika Modéer, vid FN:s utvecklingsorgan UNDP. Ett tufft år går mot sitt slut, men även om utsikterna för nästa år tycks dystra finns ljusglimtar.
 • den 21 december 2020
  I en granskande rapport kritiseras Världsnaturfonden, WWF, för att inte vara tillräckligt transparenta kring de utmaningar för mänskliga rättigheter som finns i områden där organisationen verkar. Men WWF Sverige menar att man varit öppen med kommunikationen i alla led.
 • den 16 december 2020
  Frågan om hållbara köpvanor hamnade snabbt i skuggan av pandemin. Huruvida covid-19 kommer ändra vår konsumtion är för tidigt att säga, men steg har tagits mot en mer hållbar konsumtion. Del två i Omvärldens uppföljning av årets utvecklingspolitiska utmaningar.
 • den 16 december 2020
  Kristal Ambrose har övertygat Bahamas regering att förbjuda användandet av engångsartiklar av plast. För det har hon belönats med det gröna Nobelpriset, eller The Goldman environmental p riz e . OmVärlden har mött henne i Malmö där hon forskar.
 • den 15 december 2020
  En ny rapport anser att Världsnaturfonden, WWF, tydligare måste kommunicera om de övergrepp som begås av parkvakter i nationalparker där organisationen arbetar. WWF Sverige är inte direkt inblandat, men är tyst om det som pågår.
 • den 15 december 2020
  I ett nytt index som visar levnadsstandard minus negativ påverkan på klimatet kommer Sverige på femte plats. ”Alla länder kommer inte att applådera dessa siffror”, säger Peter Eriksson, minister för internationellt utvecklingssamarbete.
 • den 14 december 2020
  Om 2019 var en deppig klimathistoria blev 2020 trots allt ett bättre klimatår. Det finns skäl att vara positiv, enligt Owen Gaffney på Stockholm Resilience centre. En ny president i Vita huset är bara ett av dem. Del ett i OmVärldens uppföljning av årets utvecklingspolitiska utmaningar.
 • den 7 december 2020
  I Latinamerika skövlas regnskog och miljöaktivister hotas och attackeras. I detta avsnitt av OmVärlden podd möter vi förutom några av aktivisterna också biståndsarbetaren Anna Tibblin och journalisten Lotten Collin.
 • den 6 december 2020
  Inom EU diskuteras nu lagkrav på företag för att ta ansvar för mänskliga rättigheter och miljöförstöring från konsumtion. Det är dags att Sverige intar en mer aktiv roll i EU-förhandlingarna, skriver forskare inom forskningsprogrammet Mistra Geopolitics.
 • den 30 november 2020
  Lottie Cunningham Wren tar emot årets Right Livelihood Award i ruinerna av sitt eget folks hem. Hon fördömer den nicaraguanska statens övergrepp på ursprungsfolken och kräver ekonomiska sanktioner för att tvinga fram en förändring i Nicaragua.
 • den 24 november 2020
  På kort tid har två tyfoner slagit hårt mot Filippinerna. Fler än 1,3 miljoner människor har drabbats. Samtidigt är årets tyfonsäsong en av de svagaste på många år.
 • den 16 november 2020
  Avskogning i Amazonas skogar ökar, men på Karipunafolkets territorium har det minskat med 49 procent. ”När man följer lagen är det möjligt att minska avskogning på urbefolkningens territorium ”, säger Daniclay Aguiar på Greenpeace Brasilien.
 • den 13 november 2020
  Den svenskbaserade kycklingkoncernen Scandi Standard, med bland annat Kronfågel, rapporterar inte alla utsläpp i sina leverantörsled. Det anser det internationella investerarnätverket FAIRR och stämplar koncernen som ett högrisk-företag.
 • den 2 november 2020
  Nettonollutsläpp i Asien, Venezuelas president vill införa rätt till samkönade partnerskap och halva priset på vaccin till utvecklingsländer, eldupphör i Libyen. Det är några bra saker som hände i oktober.
 • den 26 oktober 2020
  Företagen spelar en viktig roll för att uppnå en mer hållbar global utveckling, men tycks ha svårt att ta hållbarhet på allvar. I OmVärlden podd säger Lindex hållbarhetschef, Anna-Karin Dahlberg att bland annat modeindustrin har ”stor påverkan, potentiellt negativ, på miljö och människors liv”.
 • den 11 oktober 2020
  Regeringen har för låg ambitionsnivå i arbetet med Agenda 2030. Ska Sverige gå i bräschen behövs bättre verktyg, mer feminism och mer samarbete med civilsamhället, skriver Vänsterpartiets talespersoner för ekonomi-, miljö-, utrikes- och biståndspolitik.
 • den 27 september 2020
  Samtidigt som Exportkreditnämnden (EKN) lovat att fasa ut alla garantier till kolindustrin har de ökat det senaste året, enligt en ny rapport. EKN förklarar ökningen med att de samlar in information på nytt sätt.
 • den 17 september 2020
  Det är på grund av sekretess svårt att kontrollera stora delar av Försvarsmaktens klimatarbete. "Det finns ingen anledning till det", säger en av författarna bakom Svenska Freds granskning av hur Försvaret rapporterar sin klimatpåverkan.
 • den 15 september 2020
  När regeringen presenterade sin klimatsatsning på 10 miljarder kronor inkluderades ett globalt högnivåmöte för hållbar utveckling i Sverige år 2022. Totalt satsas 20 miljoner kronor på förberedelserna.
 • den 10 september 2020
  En ny studie visar att många företag "grönmålar" sitt hållbarhetsarbete genom att bara fokusera på det som de redan gör bra. Företagen är dåliga på att presentera meningsfulla och mätbara hållbarhetsmål.
 • den 9 september 2020
  Mycket pekar på att Försvarsmakten står för stora utsläpp och negativ klimatpåverkan. Det skriver Svenska Freds och Greenpeace Sverige och uppmanar regeringen att inkludera Försvaret i den statliga miljöledningen.
 • den 7 september 2020
  Enligt en rapport från Interpol ökar den illegala handeln med plastsavfall. Världsnaturfonden, WWF, vill få till ett globalt plastavtal. ” Det är ett globalt problem som kräver en global lösning ”, säger Metta Wiese, havs-och plastexpert på WWF.
 • den 3 september 2020
  Miljö- och klimatbedömningar som görs i samband med biståndsprojekt bör bli bättre. Den uppmaningen riktar Sida till sin egen personal och samarbetspartners. Bristerna uppdagades i en granskning som gjorts på uppdrag av regeringen.
 • den 19 augusti 2020
  Som aktiv ägare kan man bidra till reell förändring, skriver Johan Florén, kommunikationschef på Sjunde AP-fonden i en replik till Greenpeace och Fair Finance Guide som anklagar fonden för att bidra till klimatförändringarna.
 • den 11 augusti 2020
  Människorättsorganisationen FIAN anklagar Andra AP-fonden för delaktighet i landgrabbing i Brasilien. AP-fonden nekar och får stöd av Världsbankens oberoende panel för ansvarsutkrävande.
 • den 6 augusti 2020
  Trots att det är en bevisligen dålig affär för både plånboken och klimatet behåller de svenska AP-fonderna sina fossila investeringar. AP-fondernas placeringsregler måste skärpas, skriver Greenpeace och Fair Finance Guide.
 • den 5 augusti 2020
  Nordea sålde i slutet av juli alla innehav i världens största köttproduktionsföretag, brasilianska JBS. Företag et bidrar bland annat till skövling av Amazonas. Två statliga AP-fonder väljer att behålla sina innehav i bolaget.

Visar 1 av 40 av totalt 203