Go to main navigation

Alla artiklar om slaveri

Fler teman och ämnen hittar du här

 • den 6 september 2020
  Under slavliknande förhållanden gräver människor i Kongo efter mineraler till våra elprodukter. Biståndsorganisationen PMU frågar sig hur Sverige egentligen värderar mänskligt lidande i mineralracet.
 • den 19 maj 2020
  Sveriges största börsbolag, med totalt 860 000 anställda, har riktlinjer som avråder personal från sexköp. Övertramp kan leda till avsked, men detta har ännu inte hänt, visar OmVärldens granskning.
 • den 6 april 2020
  Svenska företag får underkänt när Amnesty Sverige och Fair Action för andra året i rad följer upp hur företagen efterlever sina egna principer för mänskliga rättigheter. Organisationerna kräver att regeringen agerar.
 • den 22 augusti 2019
  I år är det 400 år sedan de första afrikanska slavarna fördes till Nordamerika. Men fortfarande lever över 40 miljoner människor i slaveri runtom i världen.
 • den 15 februari 2019
  Från Nigeria smugglas varje år tusentals kvinnor för att sälja sex i Europa. Handeln med människokroppar har rötter tillbaka till slavtiden, menar kvinnorättsaktivisten R. Evon Benson-Idahosa.
 • den 23 mars 2018
  Sedan CNN avslöjade slavhandel i Libyen förra året har en del migranter frigetts ur fångenskap och återvänt hem. Men omvärldens insatser är för små och tar inte itu med de grundläggande orsakerna. Det skriver Jesper Bjarnesen, migrationsforskare vid Nordiska Afrikainstitutet.
 • den 5 december 2017
  FN vill tömma de överfulla uppsamlingslägren i Libyen och flyga 15 000 migranter tillbaka till sina hemländer innan årsskiftet. Initiativet kommer efter den uppmärksammade filmen från en slavauktion i det laglösa landet.
 • den 18 augusti 2017
  Risken för att människor ska hamna i modernt slaveri har ökat i 20 EU-länder, inklusive Sverige. Det visar en ny rapport. – Vi får hela tiden in människor som lever helt i händerna på någon annan, säger Maria Östberg Svanelid på Fackligt center för papperslösa i Stockholm.
 • den 16 augusti 2017
  Skakande bilder visar den hänsynslösa människohandel som pågår i Libyen. Den mexikanske fotografen Narciso Contreras har i ett unikt reportage dokumenterat livet bland flyktingarna vars dröm är att komma till Europa – men som hamnar i tortyr, våld och förnedring.
 • den 16 augusti 2017
  Vittnesmål som samlats in av bland annat hjälporganisationen Oxfam ger en chockerande bild av migranters upplevelser i Libyen. Nästan alla har utsatts för grova övergrepp.
 • den 27 januari 2017
  När Iqbal Masi var nio år satt han fastkedjad vid en mattväv. Miljontals människor lever fortfarande i slaveri, trots att många inbillar sig att slaveriet förpassats till historiens skräphög. Vi måste sluta blunda för vårt eget ansvar, skriver Ylva Bergman.
 • den 24 januari 2017
  Närmare 46 miljoner människor uppskattas att leva i modernt slaveri. Många är skuldslavar och tvingas arbeta av en skuld som kanske inte ens finns. Bonded Labor Liberation Front Society (BLLFS) i Pakistan har hjälpt tusentals att bli fria.
 • den 24 januari 2017
  En ny chans. I delstaten Bihar bor fler människor än i Frankrike. Många riskerar att hamna i barnarbete, skuldslaveri och giftas bort. Men nu får unga flickor börja i skolan istället för att arbeta.
 • den 13 september 2016
  Det finns 46 miljoner människor i världen som tvingas till slaveri och över hälften av världens länder riskerar nu att använda slavarbete i sina produktionskedjor. Här är de tio länder som löper störst risk för modernt slaveri.
 • den 4 augusti 2014
  Qatar mångmiljardsatsar inför herrfotbolls-VM 2022. Men migrantarbetarna som reser till Gulfstaten med hopp om en bättre framtid möts av slavliknande förhållanden och livsfarliga arbetsplatser. Vissa kommer hem skuldsatta, andra i kistor. 4000 byggarbetare beräknas dö innan första avsparken. OmVärlden har besökt Qatar och det land som sänder flest – och billigast – migrantarbetare: Nepal.
 • den 14 maj 2012
  Ghana pekas ofta ut som ett av framtidens stora turistländer, med vackra stränder, en växande ekonomi och en blomstrande västafrikansk kultur. Men den som turistar i Ghana bör inte nöja sig med sol, stränder och god mat. Som besökare måste man se det pärlband av slavfort som ligger längs den gamla ”guldkusten”. OmVärlden reste till Cape Coast Castle, en gång Sveriges främsta utpost i Västafrika.