Go to main navigation

Alla artiklar om Somalia:

Fler teman och ämnen hittar du här

 • den 24 april 2019
  Världens diaspora har stor betydelse i det internationella utvecklingssamarbetet. För Enayatullah, Hassan och Leila handlar det om att hjälpa sina nära och kära som inte annars skulle klara sig ekonomiskt.
 • den 8 januari 2019
  Före kriget var Mogadishu en sprudlande huvudstad med många vackra byggnader från olika epoker. Nu har unga arkitekter återskapat stadens krigshärjade arkitektur med hjälp av 3D-modeller.
 • den 29 december 2018
  Fyra special-poddar från tidningen Omvärlden om det svenska biståndets historia. I flera avsnitt möter vi de som var med när det hände, som trotsat dikaturer och byråkrati med hopp om att föra världen framåt. Om kampen mot apartheid i Sydafrika, hoppet som spirar i Somalia, arbetet med skolor och flickor Afghanistan och arbetet för kvinnor och fred i Colombia.
 • den 28 december 2018
  OmVärldens specialpodd om Somalia – om diasporan, biståndet och klimatkatastroferna.
 • den 14 maj 2018
  Samarbetet mellan diasporagrupper och biståndet är inte problemfritt. Diasporaaktörer är ofta personligt involverade på flera plan i hemlandets återuppbyggnad, vilket ibland möts med skepsis från biståndsaktörer. Förbättrade relationer skulle dock vara en vinst för båda parter. Det skriver forskaren Nauja Kleist utifrån en rapport för Delmi.
 • den 6 april 2018
  Sveriges bistånd till kriser och katastrofer har aldrig varit större än nu. Ökade behov, ökade kostnader men även mer pengar till bistånd ligger bakom satsningen.
 • den 25 oktober 2017
  I Väst genomsyras samtalet om könsstympning som något inneboende i en somalisk ”kultur”. Ett kontraproduktivt förhållningssätt som ger sken av att somalisk kultur skulle se likadan ut i Mogadishu som i Borås, skriver journalisten Bilan Osman i en personlig krönika.
 • den 24 oktober 2017
  Kampen mot könsstympning är tidskrävande och svår men nu har det börjat hända saker i Somaliland där traditioner och religion spelar stor roll. Språkrör från civilsamhället hoppas på en ny lag och fatwa redan vid årsskiftet.
 • den 24 oktober 2017
  Så gott som alla flickor och kvinnor i Somaliland genomgår någon form av könsstympning. Minskningen efter 30 år av gediget arbete från bland annat civilsamhällesorganisationer är marginell.
 • den 23 augusti 2017
  Nedgrävda i marken överlevde de dyrbara kassetterna militärdiktatur och decennier av inbördeskrig. Såhär gick det till när Östafrikas bästa beats räddades.
 • den 23 augusti 2017
  Det var inte bara biståndets förtjänst. IT-kunniga svensk-somalier, en givmild diaspora och en mer välfungerande statsapparat spelade också roll.
 • den 10 maj 2017
  Somalias utveckling är en otrolig berättelse om återhämtning. Nu står landet inför skrämmande utmaningar – sex miljoner är i akut behov av mat. Den brittiska utrikesministern Boris Johnson skriver om den stora Somaliakonferensen i morgon – där ett av målen är en ny säkerhetspakt.
 • den 10 maj 2017
  Somalia uppfattas ofta som ett land i totalt kaos, där ingenting fungerar utan stöd och bistånd utifrån. Men det finns en välorganiserad diaspora och nu arbetar Fursad Fund för att mobilisera dessa resurser och få ingång ”brain-circulation”, som kan bidra till både Somalia och Sverige.
 • den 9 maj 2017
  Hungersnöden i Somalia har skapat ett enormt engagemang bland svensksomalier som bedöms donera två miljoner kronor i månaden till de utsatta på plats. Ayaan Goobe och Mahad Malingur lägger all sin lediga tid på att hjälpa somalier via Swish och sociala medier.
 • den 9 maj 2017
  En trettio år gammal statsskuld gör att världssamfundet vägrar ge Somalia det stöd som krävs för att skapa fred och säkerhet i landet. Nu väcks röster som kräver att det somaliska folket inte ska lida för en diktators köphysteri.
 • den 8 maj 2017
  Vid hungerkatastrofen på Afrikas horn 2011 kom hjälpen alldeles för sent och en kvarts miljon människor dog. Nu är det internationella samfundet bättre förberett – trots att utmaningarna är många i världens mest korrupta land.
 • den 13 april 2017
  Tidigare okända 70- och 80-talshits för tankarna till ett svunnet och glimrande Mogadishu, bortom dagens terror, pirater och svält.
 • den 6 mars 2017
  På torsdag visar man i Malmö filmen ”A Stray”, om en ung somalisk kille i Minneapolis. Mubarik Abdirahman, kommunfullmäktigeledamot (S), skriver om betydelsen av språk i film, och varför det är viktigt att ta del av en stads kulturutbud.
 • den 21 februari 2017
  I början av februari avslutades en lång och segdragen valprocess. En ny president valdes i Somalia – och under hösten har fler kvinnor än någonsin tagit plats i parlamentet.
 • den 14 februari 2017
  Utrikesdepartementet inrättar en ny stödfunktion för att samordna bistånd med fredsinsatser i världens konfliktområden. Syftet är att Sverige bättre ska driva på arbetet med långsiktiga konfliktlösningar, bland annat genom ökat kvinnligt deltagande.
 • den 6 februari 2017
  ”Om inget görs så kommer vi få se en svält i en omfattning som vi aldrig tidigare sett”. Det varnar nu FN:s särskilde samordnare för humanitära insatser i Somalia, Peter de Clercq. År 2011, när landet senast drabbades av en svältkatastrof, dog 260 000 människor.
 • den 19 oktober 2016
  I flyktinglägret Dadaab i Kenya har många människor levt hela eller stora delar av sitt liv. De är mer "dadaabianer" än somalier eller etiopier. Nu hotas lägret av stängning. OmVärlden har pratat med några av de boende.
 • den 19 oktober 2016
  I november ska världens största flyktingläger, Dadaab i Kenya, tömmas. Men vad är egentligen orsaken? Är det för att det är för dyrt – eller för att lägren hyser terrorister? Bo Göransson, före detta generaldirektör på Sida och ambassadör i Kenya, tror att regeringen målat in sig i ett hörn.
 • den 5 april 2016
  Sverige har en nyckelroll i arbetet för att stärka Somalia som land och få slut på kriget. Sverige har också ett egenintresse i att stödja Somalia, eftersom många unga svensksomalier annars kan komma att ansluta sig till terrorgruppen al-Shabaab. Det skriver Abdihakim Ainte, politisk kommentator och konsult från Somalia.
 • den 22 januari 2016
  En hel värld sörjer Bowie, men i Somalia är det som make till supermodellen och företagsledaren Iman Abdulmajid han sörjs. Med Iman tog en modern afrikansk identitet plats i den västerländska populärkulturen - och med Bowie upptäckte Somalia en ny värld.
 • den 13 oktober 2014
  Det har gått 23 år sedan Somaliland bröt sig loss från Somalia och förklarade sig självständigt. Landet har ofta beskrivits som den mest stabila delen av den havererade somaliska staten. Men även i Somaliland är problemen stora och inget annat land har erkänt området som stat.