Go to main navigation

Alla artiklar om Sydafrika:

Fler teman och ämnen hittar du här

 • den 19 april 2021
  Årets mottagare av regeringens pris för mänskliga rättigheter, i Per Angers namn, har fått betala ett högt pris för sin kamp för att Sydafrikas fattiga ska få rätt till ett hem och en säker tillvaro. Många av Sibusiso Innocent Zikodes vänner har dödats och fått fly.
 • den 26 mars 2021
  Den sydafrikanske människorättsaktivisten Sibusiso Innocent Zikode får den svenska regeringens Per Anger-pris i år. Han tilldelas priset för sin kamp för de allra fattigaste i Sydafrikas kåkstäder.
 • den 13 oktober 2020
  Få andra länder i världen lägger en så stor andel av sitt bistånd på demokratiinsatser som Sverige. Det är ett bistånd som kan sägas ha bidragit till protesterna i Belarus samtidigt som Filippinernas president indirekt hotar biståndsorganisationer för deras politiska agendor. Det svenska demokratibiståndet kan vara farligt för auktoritära regimer, men även för mottagarna.
 • den 15 oktober 2019
  Miljontals tweets och två år senare har #metoo blivit en omfattande global rörelse. Normer och lagar har förändrats och många kvinnor har för första gången vågat höja rösten.
 • den 9 oktober 2019
  Metoo-rörelsen i Europa och USA har fått stor medial uppmärksamhet sedan de första uppropen under hösten 2017. Men hur har det sett ut i resten av världen? OmVärlden har intervjuat pionjärer och aktivister i metoo-rörelsen i olika delar av världen.
 • den 25 april 2019
  När demokratin infördes för 25 år sedan var tiden full av hopp. Nu skakas landet av våldsamma protester mot korruption och ineffektivitet. Magnus Walan skriver om ett Sydafrika i förändring inför valet den 8 maj.
 • den 28 mars 2019
  Efter bilolyckan kunde Carlo Klink varken äta eller ta på sig kläder själv. Nu har han tillsammans med sina vänner blivit en viktig kraft i lokalsamhället. Situationen för funktionsnedsatta i Sydafrika håller på att förändras med hjälp av ett aktivt civilsamhälle.
 • den 29 december 2018
  Fyra special-poddar från tidningen Omvärlden om det svenska biståndets historia. I flera avsnitt möter vi de som var med när det hände, som trotsat dikaturer och byråkrati med hopp om att föra världen framåt. Om kampen mot apartheid i Sydafrika, hoppet som spirar i Somalia, arbetet med skolor och flickor Afghanistan och arbetet för kvinnor och fred i Colombia.
 • den 7 juni 2018
  Ett viktigt, smutsigt yrke med låg status: miljoner människor globalt plockar skräp för att överleva. Monde Xinwa arbetar som skräpplockare i Sydafrika och kämpar varje dag mot fattigdom och stigmatisering.
 • den 4 maj 2018
  Hur gick det med relationen till Sverige efter apartheids fall, korruptionen inom ANC och fördelningen av land till de allra fattigaste? Lyssna på del två av OmVärlden Special: Sydafrika.
 • den 27 april 2018
  Det svenska biståndet var viktigt för apartheids fall och Sverige stod tydligt i kampen. Nu berättar vi historien om biståndets roll i en ny specialpodd, skriver OmVärldens chefredaktör Ylva Bergman.
 • den 25 april 2018
  En special-podd från tidningen Omvärlden om det svenska biståndets historia. I flera avsnitt möter vi de som var med när det hände, som trotsat diktaturer, vapen och byråkrati med hopp om att föra världen framåt. De som var med när de avgörande besluten fattades.
 • den 10 april 2018
  Den globala medelklassen behöver ändra sin livsstil i tider av torka och vattenbrist. Det har särskilt Kapstadens mer välbärgade invånare fått känna på efter flera år av allvarlig vattenbrist. Forskaren Sofie Hellberg menar att vattnet görs mer tillgängligt för alla om man satsar på underhåll av befintlig infrastruktur hellre än på dyra nyinvesteringar.
 • den 3 april 2018
  Winnie Madikizela-Mandela, en av de stora ikonerna i den sydafrikanska antiapartheidrörelsen, gick bort den 2 april. Diakonias Magnus Walan träffade Winnie ett flertal gånger och beskriver henne som unik och outröttlig i kampen.
 • den 10 februari 2018
  Han kämpade mot apartheid och använde musiken för att få världen att engagera sig mot förtrycket. Nu är en av Sydafrikas mest tongivande musiker död men hans sånger är för evigt sammanflätade med världshistorien. ”Jag har levt för musik sedan jag började tänka" sa han.
 • den 28 november 2016
  FOTOREPORTAGE . Fler sydafrikanska män börjar se vikten av att tillbringa tid med barnen och ta del i hushållsarbetet. OmVärlden hängde med några sydafrikanska pappor som engagerat sig i pappagrupper enligt svensk modell.
 • den 16 november 2016
  Med humor och hån uttrycker sig afrikaner på Twitter om Trumps presidentvinst − och i Venezuela jämförs han med Chavez.
 • den 7 oktober 2016
  I en sydafrikansk region där nästan var fjärde tjej blir mamma i tonåren och där 40 procent av befolkningen har hiv, har den gamla traditionen att oskuldstesta flickor gjort stark comeback. Nu lockas den som väljer avhållsamhet med att få sina studier betalda – trots kvinnoorganisationernas protester.
 • den 3 september 2016
  Från Sowetos slum till catwalken. Per-Anders Petterssons fotobok African Catwalk gör succé, och för honom har det också varit lite av ett uppvaknande. – Tidigare har jag mest hållit på med sociala reportage, men den växande modeindustrin öppnade upp för helt andra bilder av kontinenten, säger han.
 • den 3 februari 2016
  Sverige tillsätter under året en tjänst som kulturråd med placering i Pretoria. Tanken är ett ömsesidigt utbyte med fokus på kultur som verktyg för att stärka demokrati och mänskliga rättigheter. I tider av ökad polarisering i Sverige kan Sydafrika lära oss om sina erfarenheter av att arbeta med kultur för att motverka rasism och fördomar.
 • den 8 oktober 2015
  Reportageboken Bron över Blood river skildrar hur afrikanderna, som en gång styrde Sydafrika och införde apartheidsystemet, lever idag. Nu kämpar de för att deras kultur över huvud taget ska kunna överleva.
 • den 6 december 2013
  Nelson Mandela är död. Son till en ”hövding”, en av Sydafrikas första svarta advokater, grundare av ANC:s väpnade gren, världens mest berömda politiske fånge och sedermera president.
 • den 4 mars 2012
  Sveriges bistånd till Sydafrika syftar främst till att stärka svensk export och svenska ekonomiska intressen – inte bekämpa fattigdomen. Det ansåg den sydafrikanska regeringen när Sverige presenterade sin nya biståndsstrategi 2009. Men trots deras protester drev Sverige igenom strategin.