Go to main navigation

Tema: En agenda för mänskligheten

I och med World Humanitarian Summit i Istanbul den 23-24 maj 2016 publicerar OmVärlden ett antal artiklar om konflikter, katastrofer och det humanitära biståndet. Målet för toppmötet är att enas om en ”agenda för mänskligheten” – en handlingsplan för att förebygga konflikter och katastrofer samt koordinera humanitära insatser med utvecklingsarbete.

Fler teman och ämnen hittar du här

 • den 20 juni 2019
  Stöd till internflyktingläger för rohingyer kan dras in om inte regeringen i Myanmar upphör med sin ”apartheidpolitik”. FN intar nu en hårdare attityd efter att deras tidigare strategier i landet dömts ut.
 • den 29 maj 2019
  Amnesty International visar i en ny utredning hur Myanmars militär har dödat, kidnappat och torterat civila i delstaten Rakhine.
 • den 20 maj 2019
  Funderat på vart dina skattepengar tog vägen? Här ser du hur en del av biståndets 43 miljarder kronor spenderades ifjol.
 • den 24 april 2019
  Världens diaspora har stor betydelse i det internationella utvecklingssamarbetet. För Enayatullah, Hassan och Leila handlar det om att hjälpa sina nära och kära som inte annars skulle klara sig ekonomiskt.
 • den 17 april 2019
  Rohingyer i Myanmar tynar sakta bort i läger i brist på tillräcklig näring och sjukvård. Samtidigt prioriterar ofta internationella aktörer goda relationer med myndigheterna framför att lyfta nödvändig kritik. Är det inte dags att ta bladet från munnen? skriver Magdalena Vogt.
 • den 17 april 2019
  I en akut kris ska den första hjälpen vara på plats inom 24 timmar. Men med begränsade resurser och enorma behov är det ett tufft arbete. – Det är en ständig frustration över att inte räcka till, säger Susanne Mikhail Eldhagen, chef för Sidas humanitära enhet.
 • den 17 april 2019
  Ulla-Greta Pettersson från Röda korset var snabbt på plats i Beira efter att cyklonen härjat. Hon mötte människor som förlorat allt, men som ändå visade styrka och värdighet.
 • den 17 april 2019
  Kartlägga katastrofområdet, få ut information, ställa korrekta diagnoser och med hjälp av ansiktsigenkänning återförena familjemedlemmar. Mobiltelefonen har blivit ett viktigt hjälpmedel som räddar liv i världens kriser.
 • den 17 april 2019
  När konflikten eller katatrofen kommer drabbas länder och människor på olika sätt. Särskilt utsatta i krissituationer är flickor och kvinnor.
 • den 16 april 2019
  Från Venezuela till Myanmar är de humanitära behoven större än resurserna. I år beräknas 134 miljoner människor i världen behöva humanitär hjälp.

Visar 1 av 10 av totalt 67