Go to main navigation

Tema: En agenda för mänskligheten

I och med World Humanitarian Summit i Istanbul den 23-24 maj 2016 publicerar OmVärlden ett antal artiklar om konflikter, katastrofer och det humanitära biståndet. Målet för toppmötet är att enas om en ”agenda för mänskligheten” – en handlingsplan för att förebygga konflikter och katastrofer samt koordinera humanitära insatser med utvecklingsarbete.

Fler teman och ämnen hittar du här

 • den 17 april 2019
  Rohingyer i Myanmar tynar sakta bort i läger i brist på tillräcklig näring och sjukvård. Samtidigt prioriterar ofta internationella aktörer goda relationer med myndigheterna framför att lyfta nödvändig kritik. Är det inte dags att ta bladet från munnen? skriver Magdalena Vogt.
 • den 17 april 2019
  I en akut kris ska den första hjälpen vara på plats inom 24 timmar. Men med begränsade resurser och enorma behov är det ett tufft arbete. – Det är en ständig frustration över att inte räcka till, säger Susanne Mikhail Eldhagen, chef för Sidas humanitära enhet.
 • den 17 april 2019
  Ulla-Greta Pettersson från Röda korset var snabbt på plats i Beira efter att cyklonen härjat. Hon mötte människor som förlorat allt, men som ändå visade styrka och värdighet.
 • den 17 april 2019
  Kartlägga katastrofområdet, få ut information, ställa korrekta diagnoser och med hjälp av ansiktsigenkänning återförena familjemedlemmar. Mobiltelefonen har blivit ett viktigt hjälpmedel som räddar liv i världens kriser.
 • den 17 april 2019
  När konflikten eller katatrofen kommer drabbas länder och människor på olika sätt. Särskilt utsatta i krissituationer är flickor och kvinnor.
 • den 16 april 2019
  Från Venezuela till Myanmar är de humanitära behoven större än resurserna. I år beräknas 134 miljoner människor i världen behöva humanitär hjälp.
 • den 25 mars 2019
  Ett litet ljus av hopp tändes när parterna träffades i Stockholm i vintras. – Vapenvilan har hållit, men genomförandet av avtalen har tagit längre tid än förväntat, säger Maria Velasco, senior rådgivare till FN-sändebudet Martin Giffiths.
 • den 21 februari 2019
  Över tre miljoner människor har flytt Venezuela sedan 2014. Läraren Nadia Quinones, som bor i Peru, berättar om sitt möte med en av dessa flyktingar och hans kamp för överlevnad.
 • den 19 februari 2019
  Finansiering öronmärkt för Sydsudans bräckliga fredsavtal har använts till renovering av politikers bostäder, visar en granskning av The Guardian.
 • den 29 januari 2019
  Maktkampen i Venezuela hårdnar och riskerar att förvärra den akuta flyktingkrisen i regionen. – Den största farhågan nu är att militären börjar skjuta människor i mängder, säger Erik Jennische på Civil Rights Defenders.

Visar 1 av 10 av totalt 63