Go to main navigation

Alla artiklar om jämställdhet och feminism:

Kvinnors rättigheter ifrågasätts allt mer högljutt. Samtidigt är de stora globala trenderna övervägande positiva. Kvinnor tar långsamt större plats och får allt mer jämlika förutsättningar.

 • den 25 maj 2018
  Petra Tötterman Andorff ser det krympande civilsamhället som en av jämställdhetens största utmaningar och ska nu leda kvinnorättsorganisationen Kvinna till Kvinna.
 • den 24 maj 2018
  Margot Wallström och Åsa Regnér är två av de 20 mest inflytelserika beslutsfattarna som påverkar kvinnors rättigheter över världen.
 • den 22 maj 2018
  Den 25 maj kan bli en historisk dag för Irland. Ett ja till kvinnors rätt att bestämma över sin kropp kan bryta den fasansfulla behandling som förmörkar landets historia – och sända en viktig signal över världen. Det skriver Christina Zampas, människorättsjurist som kartlagt abortfrågan på Irland.
 • den 2 maj 2018
  Journalisten Lina Chawaf arbetar med fara för sitt liv. I år tilldelas hon pressfrihetspriset av Reportrar utan gränser. – Det känns väldigt viktigt – inte bara för mig, för hela Syrien.
 • den 24 april 2018
  Mer än 1,6 miljarder människor är beroende av skog för sin överlevnad, och trots att det ofta är kvinnor som brukar skogen så är det till följd av diskriminerande lagar sällan de som äger den. Om Sverige menar allvar med sin feministiska utrikespolitik bör man arbeta aktivt för att stärka kvinnors rättigheter som brukare och ägare av skog. Det skriver sju representanter från Agroforestry Network.
 • den 17 april 2018
  En överlevare från trafficking som nu stödjer andra, en barnkämpe från Colombia eller någon som arbetar mot rasism och för Rumäniens fattigaste? Kimberly Fusire från Zimbabwe är ett av barnen som valt ut kandidaterna.
 • den 17 april 2018
  Just nu är några av världens mest tongivande feminister, biståndsexperter, forskare och journalister i Stockholm för att tala om feministisk utrikespolitik, bistånd och utveckling på ”The Stockholm Forum on Gender Equality”.
 • den 16 april 2018
  I veckan delas World's Children's Prize ut – och just nu pågår stor konferens om jämställdhet i Stockholm. Men att barn involveras för en jämställd och mer rättvis värld är långt ifrån självklart. I Moçambique gör de lokala radioprofilerna Dimentilià och Rafico radio om flickors rättigheter.
 • den 13 april 2018
  Idag hålls en givarkonferens för Kongo-Kinshasa i Genève, men landets regering har ställt sig utanför. – Det går inte att förstå, säger Roger Buhendwa som arbetar med mänskliga rättigheter på gräsrotsnivå i Kongo-Kinshasa.
 • den 12 april 2018
  I dag beslutar regeringen om en ny global strategi för ökad jämställdhet.
 • den 4 april 2018
  Fereshteh Forough växte upp som afghansk flykting i Iran. Nu har hon återvänt och driver en kodskola för tjejer i Afghanistan. – Jag ville skapa en trygg plats för tjejer och ge de mer makt över sina liv.
 • den 3 april 2018
  Polisen protesterar mot kvinnovåld i Uganda, stor nedgång för barnäktenskap världen över – och äntligen har sköldpaddorna hittat tillbaka till Mumbai – efter 20 år. OmVärlden listar fem goda nyheter från mars du inte får missa.
 • den 29 mars 2018
  Uppmärksammade utställningar av peruansk-amerikansk konstnärsduo utmanar homofobin inom machokulturen i Peru. Ett land där transpersoner ofta är mänskliga måltavlor. Det vill konstnärerna belysa och förändra.
 • den 8 mars 2018
  Internationella kvinnodagen – en dag för världens alla kvinnor. Behövs en sådan år 2018 kan en ju fundera över och snabbt konstatera: JA. OmVärlden har tagit pulsen på kvinnodagen och samlat in röster från olika platser i världen.
 • den 8 mars 2018
  Samtidigt som #metoo fått stort genomslag så växer hotet mot demokratin. Det krympande utrymmet slår hårdast mot kvinnorättsförsvarare.
 • den 2 februari 2018
  En lagförändring 2016 gav brasilianska män 20 dagar pappaledigt. Men med en mer konservativ regering finns det nu en risk att den positiva utvecklingen för jämställdhet stannar av. Eller? – Vi ser en växande rörelse som vill se förändring, säger Milena do Carmo Santos som arbetar med föräldrautbildningar i Brasilien.
 • den 1 februari 2018
  Mäns våld mot kvinnor i Nicaragua har minskat rejält de senaste 20 åren, det visar ny forskning. Samtidigt sker det både globalt och i Nicaragua en tillbakagång när det kommer till kvinnors rättigheter.
 • den 7 december 2017
  Fem år efter den brutala gruppvåldtäkten i Delhi känner sig Indiens kvinnor fortfarande osäkra. Men det är en förändring på gång. – Vi unga kräver respekt, säger Anushka Bhattacharyya, en av många elever som tränar självförsvar på Kolkata Public School.
 • den 19 oktober 2017
  Sexuellt våld och förtryck är ett massivt hinder i arbetet med att minska fattigdomen i världen. Men när tabun bryts kan saker hända. Nätkampanjen #metoo har potential att skaka om världens ledare, skriver OmVärldens chefredaktör Ylva Bergman.
 • den 18 oktober 2017
  DR Kongo är landet där den dödligaste konflikten sedan andra världskriget pågår. Här kämpar Gégé Katana Bukuru för kvinnors rättigheter. Nu får hon Per Anger-priset.

Visar 1 av 20 av totalt 51