Go to main navigation

Alla artiklar om jämställdhet och feminism:

Kvinnors rättigheter ifrågasätts allt mer högljutt. Samtidigt är de stora globala trenderna övervägande positiva. Kvinnor tar långsamt större plats och får allt mer jämlika förutsättningar.

 

Fler teman och ämnen hittar du här

 • den 7 december 2018
  Årets fredspristagare Denis Mukwege har i decennier stöttats med biståndspengar från Sverige, bland annat genom Pingstmissionens utvecklingssamarbete, PMU. OmVärlden träffade PMU:s Maria Bard som berättade om kampen mot det sexuella våldet i Kongo-Kinshasa.
 • den 5 december 2018
  Nadia Murad får Nobels fredspris för sin kamp för de yazidiska flickorna. Men i flyktinglägren i irakiska Kurdistan är kampen långt ifrån över. Yazidierna har kommit i kläm i konflikten och många kvinnor har djupa trauman efter sexuellt våld.
 • den 23 november 2018
  Aborträtten hotas av konservativa krafter runt om i världen, så även i Europa. Gröna gruppen i Europaparlamentet fortsätter att stå upp för kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp, skriver EU-parlamentarikern Bodil Valero (Mp) inför Europarlamentsvalet nästa år.
 • den 12 november 2018
  Från kärnfysiker till att hjälpa kvinnor bli självständiga. Kalpana Sankar, chef för Hand in Hand i Indien, tror starkt på det sociala entreprenörskapet som ett viktigt verktyg för att bekämpa fattigdom.
 • den 8 november 2018
  Teodora del Carmen Vásquez dömdes för mord för att ha fött ett dött barn. Hon anklagades för abort vilket är olagligt i El Salvador. Nu kämpar h on i motvind för andra kvinnor som drabbats. Hon är årets Per Anger-pristagare.
 • den 7 november 2018
  Ett allt hårdare tryck mot homosexuella, EU:s ambassadör kallas hem för att se över relationerna med landet och en president som diskriminerar kvinnor och flickor. – Vi är oroade, säger Isabella Lövin om utvecklingen i Tanzania.
 • den 6 november 2018
  I Tanzania slängs flickor som blir gravida ur skolan. Och preventivmedel är bara till för lata människor, anser president John Magufuli. Pressen mot kvinnor ökar i landet – men det finns ett starkt motstånd. Möt tjejerna som kämpar emot förtrycket.
 • den 2 november 2018
  Världen vill minska plastskräpet, Tunisien kriminaliserar rasism och urinvånare i Ecuador vinner över gruvbolag. Det är några av oktober månads goda nyheter.
 • den 26 oktober 2018
  Etiopien har fått sin första kvinnliga president och hälften av ministrarna är kvinnor – inklusive försvarsministern. Kanske kommer Etiopiens kvinnor få de rättigheter de så länge väntat på, skriver Ylva Bergman, chefredaktör för OmVärlden.
 • den 19 oktober 2018
  När doktor Rose Kaggwa växte upp hade hon tillgång till rent vatten. Men det är få förunnat i Uganda. Brist på vatten drabbar flickor och kvinnor allra hårdast. – Det är så sorgligt med flickor som blir utan utbildning på grund av vattenbrist, säger hon.
 • den 18 oktober 2018
  När Margaret Maina var liten hämtade de allt vatten från porlande bäckar bredvid byn. Nu har vattnet torkat ut och blivit förorenat. – När jag berättar för min dotter att det var från de där nu torra bäckfårorna vi fick allt vårt dricksvatten tror hon inte att det är sant, säger hon.
 • den 17 oktober 2018
  En pilotstudie i Tanzania visar att menskoppen ger unga kvinnor större frihet och möjlighet att fortsätta gå i skolan. Men den är än så länge dyr och svår att få tag på.
 • den 10 oktober 2018
  Sexuellt våld, bortgifte och mental ohälsa är några av de hot och hinder som världens flickor möter varje dag. Konflikter, resursbrist och diskriminering är några av orsakerna.
 • den 9 oktober 2018
  Året efter #metoo har visat att även den “goda branschen” kantats av skandaler. Om den utbredda tystnadskulturen ska brytas måste FN börja ta ansvar och låtas granskas externt, säger Kaila Mintz på Code Blue Campaign.
 • den 21 september 2018
  En banbrytande politik där kvinnors deltagande ska genomsyra minsta nivå, i fredsförhandlingar, i tilldelade pengar, i prioriteringar – eller en ny förpackning av gamla idéer? Den feministiska utrikespolitiken väcker känslor.
 • den 18 september 2018
  Endast tre kvinnor har tidigare varit ordförande i FN:s generalförsamlings 73 åriga historia. På tisdagen blev María Fernanda Espinosa Garcés från Ecuador den fjärde när hon öppnade FN-året.
 • den 13 september 2018
  När António Guterres tillträdde som FN:s generalsekreterare lovade han att prioritera en jämn könsfördelning inom organisationen. Nu har flera svenska kvinnor fått toppjobb.
 • den 30 juli 2018
  Zimbabwe går mot val i en tid där det demokratiska utrymmet krymper på många håll i världen. Everjoice Win vill då slå ett slag för den kollektiva kraften och vikten av ett feministiskt ledarskap.
 • den 25 juni 2018
  Det sjuder av kvinnokraft i Zimbabwe inför det stundande valet den 30 juli . Men det råder fortfarande stor ojämlikhet – inte minst inom medierna. Kvinnokämpen Abigail Gamanya är en av dem som arbetar för att krossa det stenhårda glastaket.
 • den 16 juni 2018
  På söndag firas fars dag i över 50 länder. När män blir pappor öppnas ett fönster till förändring mot mer jämställdhet. Om vi ska nå jämställdhet inom vår livstid måste samhället öka sina ansträngningar för att män ska ta hälften av ansvaret hemma. Det skriver Alán Ali, ordförande för MÄN.

Visar 1 av 20 av totalt 75