Go to main navigation

Alla artiklar om jämställdhet och feminism:

Kvinnors rättigheter ifrågasätts allt mer högljutt. Samtidigt är de stora globala trenderna övervägande positiva. Kvinnor tar långsamt större plats och får allt mer jämlika förutsättningar.

 

Fler teman och ämnen hittar du här

 • den 28 december 2020
  OmVärldens chefredaktör Erik Halkjaer blickar tillbaka på ett år med flera utmaningar, som hänger över oss även kommande år. Här listar han dem och tipsar om ett par ljuspunkter bland poddar och reportage.
 • den 23 december 2020
  Pandemin har öppnat nya digitala arenor för att belysa vikten av jämställdhet och kvinnors rättigheter, men samtidigt har lockdowns och restriktioner krympt kvinnorrörelsens utrymme. I del fem av OmVärldens uppföljning av årets utmaningar handlar om jämställdhet.
 • den 21 december 2020
  I årets sista avsnitt av OmVärlden podd sammanfattar chefredaktör Erik Halkjaer året tillsammans med Ulrika Modéer, vid FN:s utvecklingsorgan UNDP. Ett tufft år går mot sitt slut, men även om utsikterna för nästa år tycks dystra finns ljusglimtar.
 • den 2 december 2020
  Med anledning av kampanjen 16 days of activism påminner Storbritanniens ambassadör i Sverige, Judith Gough, om de övergrepp som könsstympning innebär. På grund av pandemin ökar detta våld mot unga flickor, skriver hon.
 • den 30 november 2020
  Europaparlamentet har ställt sig bakom ett betänkande där bistånd kan villkoras mot migration. ”Ett tydligt brott mot tidigare principer”, säger Magnus Walan på biståndsorganisationen Diakonia.
 • den 25 november 2020
  Idag kommer ett 50-tal byggnader i Sverige belysas med orange. Detta som en del av en global FN-kampanj för att uppmärksamma avskaffandet av våld mot kvinnor och flickor.
 • den 24 november 2020
  Flickor och kvinnor från Bangladesh hoppas tjäna pengar till familjen när de söker sig till Persiska viken för jobb, men skadas eller dödas. Journalisten och kvinnorättsaktivisten Supriti Dahr har följt flera av kvinnorna i många år.
 • den 11 november 2020
  När män kräver mutor i form av sex kallas det sextortion, något som är institutionaliserat i fler svenska biståndsländer. I en ny rapport ställs krav på att jämställa sextortion med annan form av korruption.
 • den 6 november 2020
  I ett öppet brev till Polens president Andrzej Duda, riktar flera svenska riksdagsledamöter stark kritik mot den skärpta abortlagstiftningen. Ledamöterna säger att lagen innebär allvarliga inskränkningar av kvinnors rättigheter.
 • den 5 november 2020
  Bakom striderna i Nagorna-Karabach döljer sig mer än 20 år av misslyckade fredsförhandlingar. Det är dags att släppa fram kvinnorna till förhandlingsbordet, skriver Kvinna till Kvinnas generalsekreterare Petra Tötterman Andorff.
 • den 28 oktober 2020
  För tredje året i rad minskar EU-länderna sitt internationella bistånd. I snitt avsatte länderna förra året 0,46 procent av BNI till bistånd. ”Med tanke på pandemin vore det oacceptabelt om det inte vände i år”, säger Åsa Thomasson, på organisationen CONCORD Sverige.
 • den 26 oktober 2020
  Europaparlamentet vill att EU:s utrikespolitik blir mer feministisk. ”Män på politiska maktpositioner i EU:s medlemsländer förstår inte vikten av att bedriva en vetenskapligt förankrad politik”, säger Alice Bah Kuhnke (MP).
 • den 20 oktober 2020
  Stängda skolor världen över hotar framtiden för många barn. Barnäktenskap, ökat våld och sexuellt utnyttjande online är bara några av de konsekvenser som är tydliga redan idag. På längre sikt hotar även undernäring.
 • den 14 oktober 2020
  Årets mottagare av Per Anger-priset, Intisar Al-Amyal, lever gömd på grund av den stora hotbild som finns mot henne. Hon kämpar för kvinnors och barns rättigheter i Irak, ett land där många flickor och kvinnor lever under förtryck.
 • den 14 oktober 2020
  Slå aldrig en kvinna, Gud har redan slagit henne, skriver journalisten och författaren Ashraf Bagheri. I exil från Iran fortsätter hon att bevaka hur iranska kvinnor förföljs och trakasseras i religionens och traditionens namn.
 • den 13 oktober 2020
  Sidas humanitära chef, Susanne Mikhail Eldhagen, blir ny chef för FN:s kvinnoorgan UN Women i MENA-regionen. Hon ser tillbaka på 20 år med humanitärt bistånd och konstaterar att biståndschefer måste bli tuffare mot personal som utnyttjar marginaliserade och utsatta människor.
 • den 15 september 2020
  Årets Per Anger-pris tilldelas den irakiska kvinnorättsförsvararen och skribenten Intisar Al-Amyar. Hon tilldelas priset för sitt arbete för kvinnors rättigheter och jämställdhet i Irak.
 • den 1 september 2020
  2020 skulle bli ett superår för jämställdheten med flera stora globala forum. På grund av coronapandemin har konferenserna senarelagts till nästa år och superåret skjutits upp.
 • den 24 juni 2020
  Pandemin har åskådliggjort klyftorna mellan män och kvinnor i Mexiko, säger Nadine Guzmán, chef för landets jämställdhetsmyndighet. Våldet mot kvinnor har ökat, liksom stress bland kvinnorna själva.
 • den 15 juni 2020
  Lisa Kakar och hennes systrar har kämpat länge för att flickor och kvinnor ska få rätt att cykla, gå i skolan och röra sig ensamma i hemlandet Afghanistan. Nu ser hon framför sig hur fredssamtalen kan rasera deras arbete.

Visar 1 av 20 av totalt 164