Go to main navigation

Alla artiklar om jämställdhet och feminism:

Kvinnors rättigheter ifrågasätts allt mer högljutt. Samtidigt är de stora globala trenderna övervägande positiva. Kvinnor tar långsamt större plats och får allt mer jämlika förutsättningar.

 

Fler teman och ämnen hittar du här

 • den 22 mars 2019
  Thailand befinner sig i kris. Landets militärjunta styr utan demokratiska val i sikt och korruptions-anklagelserna inom det mäktiga munkväsendet avlöser varandra. Möt tre kvinnliga aktivister som tagit upp kampen mot den manliga eliten.
 • den 8 mars 2019
  22-åriga Negin Khpalwak leder orkestern Zohra som är Afghanistans första orkester med bara kvinnor. Zohra trotsar ofta dödshot för att dela med sig av sin musik och är nu på Sverigebesök.
 • den 7 mars 2019
  Alla vet att rätten till hälsa är helt avgörande för att kvinnor ska få leva fullvärdiga, jämställda liv. Det är dags att sluta diskutera och börja agera, skriver Ylva Bergman.
 • den 7 mars 2019
  Världen tar snabba kliv mot jämställdhet. På tio år har 131 länder antagit 274 lagar och regleringar som ökat den ekonomiska jämställdheten, visar en rapport från Världsbanken. Listans raket är något oväntat konfliktdrabbade Kongo-Kinshasa.
 • den 7 mars 2019
  Irena Cvetkovic har länge varit en viktig röst för marginaliserade grupper i Makedonien. Idag ser hon att feministernas kamp har gjort skillnad i landet.
 • den 6 mars 2019
  Sidas jämställdhetsarbete har brister. I vissa projekt är genusanalysen stark medan andra helt saknar analys, visar en ny utvärdering. – Om Sida har för avsikt att vara världsledande på jämställdhet, då bör man ställa högre krav, säger forskaren Elin Bjarnegård.
 • den 6 mars 2019
  Våldet mot kvinnor ökar i Brasilien samtidigt som den nya högernationalistiska presidenten Jair Bolsonaro luckrar upp vapenlagar och går till storms mot ”genusideologi”. På kvinnodagen den 8 mars väntas kvinnor ge sig ut på gatorna i landsomfattande protester.
 • den 6 mars 2019
  Allt fler kvinnor tar plats i världens parlament. Rwanda, Kuba och Bolivia toppar listan – Sverige hamnar först på en sjunde plats. Med nuvarande takt kommer det ta 250 år att uppnå jämn könsfördelning i parlamenten globalt.
 • den 6 mars 2019
  Hon har varit på flykt hela sitt liv. Idag bor sydsudanesiska Nyaruach i Kenya där hon kämpar för sig, sina barns framtid och kvinnors rättigheter. Och gör musik med ett feministiskt budskap.
 • den 5 mars 2019
  24-åriga Catherine Harry växte upp i ett traditionellt patriarkalt Kambodja. Idag är hon mångas feministiska förebild och kunskapskälla för sex och relationer.
 • den 6 februari 2019
  För massajhövdingen Molleli Okaro spelar det ingen större roll att stora delar av världen arbetar mot kvinnlig könsstympning. I sin by är han ganska ensam om att försöka stoppa den grymma traditionen.
 • den 6 februari 2019
  Sverige må ha lagar och riktlinjer om könsstympning, men det saknas kunskap och dialog. – Sverige behöver lära av andra länder som arbetat med frågan länge, säger Ingela Holmertz, generalsekreterare på Action Aid Sverige.
 • den 5 februari 2019
  Först på 90-talet riktades fokus mot hur flickor skadas för livet av könsstympning. Sedan dess är nedgången drastiskt. Utbildning, engagemang och samarbete är några av framgångsnycklarna – även om det finns mycket kvar att göra.
 • den 4 februari 2019
  Bönder får rätt i marktvist på Haiti, miljontals träd har planterats i Myanmar och entreprenörskap i Ghana tar itu med plastskräpet. Det är några av januaris hoppfulla nyheter.
 • den 7 december 2018
  Årets fredspristagare Denis Mukwege har i decennier stöttats med biståndspengar från Sverige, bland annat genom Pingstmissionens utvecklingssamarbete, PMU. OmVärlden träffade PMU:s Maria Bard som berättade om kampen mot det sexuella våldet i Kongo-Kinshasa.
 • den 5 december 2018
  Nadia Murad får Nobels fredspris för sin kamp för de yazidiska flickorna. Men i flyktinglägren i irakiska Kurdistan är kampen långt ifrån över. Yazidierna har kommit i kläm i konflikten och många kvinnor har djupa trauman efter sexuellt våld.
 • den 23 november 2018
  Aborträtten hotas av konservativa krafter runt om i världen, så även i Europa. Gröna gruppen i Europaparlamentet fortsätter att stå upp för kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp, skriver EU-parlamentarikern Bodil Valero (Mp) inför Europarlamentsvalet nästa år.
 • den 12 november 2018
  Från kärnfysiker till att hjälpa kvinnor bli självständiga. Kalpana Sankar, chef för Hand in Hand i Indien, tror starkt på det sociala entreprenörskapet som ett viktigt verktyg för att bekämpa fattigdom.
 • den 8 november 2018
  Teodora del Carmen Vásquez dömdes för mord för att ha fött ett dött barn. Hon anklagades för abort vilket är olagligt i El Salvador. Nu kämpar h on i motvind för andra kvinnor som drabbats. Hon är årets Per Anger-pristagare.
 • den 7 november 2018
  Ett allt hårdare tryck mot homosexuella, EU:s ambassadör kallas hem för att se över relationerna med landet och en president som diskriminerar kvinnor och flickor. – Vi är oroade, säger Isabella Lövin om utvecklingen i Tanzania.

Visar 1 av 20 av totalt 89