Go to main navigation

Alla artiklar om jämställdhet och feminism:

Kvinnors rättigheter ifrågasätts allt mer högljutt. Samtidigt är de stora globala trenderna övervägande positiva. Kvinnor tar långsamt större plats och får allt mer jämlika förutsättningar.

 

Fler teman och ämnen hittar du här

 • den 30 mars 2021
  Det har blivit en flygande start för jämställdhetsminister Märta Stenevi som en månad in på nya jobbet representerade Sverige på FN:s kvinnokommissions årliga möte. Hon ser starka krafter som motverkar jämställdheten i världen, men hoppas få kroka arm med USA.
 • den 8 mars 2021
  Den svenska regeringen tar fram förslag för hur världens länder kan stärka ekonomisk jämställdhet och skapa anständiga arbetsvillkor för kvinnor. Förslagen presenteras vid en internationell konferens i Mexiko senare i mars.
 • den 8 mars 2021
  Fler än två av tre av biståndsmyndigheten Sidas anställa är kvinnor. ”Man får inte stirra sig blind på representation utan även ta med hur väl inkluderade våra anställda är”, säger Angela Kristiansson, mångfaldsstrateg på Sida.
 • den 8 mars 2021
  Damaris Ruiz har kämpat för kvinnors rättigheter i mer än 20 år. Under det senaste året har hon sett hur ökade sociala klyftor i Latinamerika slår hårt mot regionens kvinnor. "Sverige har en ledande roll att spela här", säger hon.
 • den 23 februari 2021
  En svensk fotoutställning har blivit guidade samtal som ska bryta tabun och korsa gränser. OmVärlden har träffat två män i Kenya och Albanien som deltagit i ett nytt svenskt projekt om manlig vänskap och ansvar.
 • den 22 februari 2021
  Regeringen i Nepal vill kraftigt begränsa möjligheten för kvinnor under 40 år att resa utomlands. Syftet uppges vara att skydda kvinnor från människohandel, men har väckt kritik för att begränsa kvinnors fri- och rättigheter.
 • den 1 februari 2021
  Joe Biden återkallar Donalds Trumps "gag rule" och organisationer som arbetar för aborträtten kan åter få bistånd från USA. El Salvador förklaras fritt från malaria och Dominikanska republiken förbjuder barnäktenskap. Här är några av januaris goda nyheter.
 • den 26 januari 2021
  Isabella Lövin lämnar regeringen efter mer än sex år. I OmVärlden Podd berättar hon om hur världen förändrats sedan 2014 och hur såväl globalt utvecklingsarbete som klimatavtal kämpar i uppförsbacke. En resa som tagit henne från de allra fattigaste till maktens korridorer.
 • den 28 december 2020
  OmVärldens chefredaktör Erik Halkjaer blickar tillbaka på ett år med flera utmaningar, som hänger över oss även kommande år. Här listar han dem och tipsar om ett par ljuspunkter bland poddar och reportage.
 • den 23 december 2020
  Pandemin har öppnat nya digitala arenor för att belysa vikten av jämställdhet och kvinnors rättigheter, men samtidigt har lockdowns och restriktioner krympt kvinnorrörelsens utrymme. I del fem av OmVärldens uppföljning av årets utmaningar handlar om jämställdhet.
 • den 21 december 2020
  I årets sista avsnitt av OmVärlden podd sammanfattar chefredaktör Erik Halkjaer året tillsammans med Ulrika Modéer, vid FN:s utvecklingsorgan UNDP. Ett tufft år går mot sitt slut, men även om utsikterna för nästa år tycks dystra finns ljusglimtar.
 • den 2 december 2020
  Med anledning av kampanjen 16 days of activism påminner Storbritanniens ambassadör i Sverige, Judith Gough, om de övergrepp som könsstympning innebär. På grund av pandemin ökar detta våld mot unga flickor, skriver hon.
 • den 30 november 2020
  Europaparlamentet har ställt sig bakom ett betänkande där bistånd kan villkoras mot migration. ”Ett tydligt brott mot tidigare principer”, säger Magnus Walan på biståndsorganisationen Diakonia.
 • den 25 november 2020
  Idag kommer ett 50-tal byggnader i Sverige belysas med orange. Detta som en del av en global FN-kampanj för att uppmärksamma avskaffandet av våld mot kvinnor och flickor.
 • den 24 november 2020
  Flickor och kvinnor från Bangladesh hoppas tjäna pengar till familjen när de söker sig till Persiska viken för jobb, men skadas eller dödas. Journalisten och kvinnorättsaktivisten Supriti Dahr har följt flera av kvinnorna i många år.
 • den 11 november 2020
  När män kräver mutor i form av sex kallas det sextortion, något som är institutionaliserat i fler svenska biståndsländer. I en ny rapport ställs krav på att jämställa sextortion med annan form av korruption.
 • den 6 november 2020
  I ett öppet brev till Polens president Andrzej Duda, riktar flera svenska riksdagsledamöter stark kritik mot den skärpta abortlagstiftningen. Ledamöterna säger att lagen innebär allvarliga inskränkningar av kvinnors rättigheter.
 • den 5 november 2020
  Bakom striderna i Nagorna-Karabach döljer sig mer än 20 år av misslyckade fredsförhandlingar. Det är dags att släppa fram kvinnorna till förhandlingsbordet, skriver Kvinna till Kvinnas generalsekreterare Petra Tötterman Andorff.
 • den 28 oktober 2020
  För tredje året i rad minskar EU-länderna sitt internationella bistånd. I snitt avsatte länderna förra året 0,46 procent av BNI till bistånd. ”Med tanke på pandemin vore det oacceptabelt om det inte vände i år”, säger Åsa Thomasson, på organisationen CONCORD Sverige.
 • den 26 oktober 2020
  Europaparlamentet vill att EU:s utrikespolitik blir mer feministisk. ”Män på politiska maktpositioner i EU:s medlemsländer förstår inte vikten av att bedriva en vetenskapligt förankrad politik”, säger Alice Bah Kuhnke (MP).

Visar 1 av 20 av totalt 172