Go to main navigation

Alla artiklar om jämställdhet och feminism:

Kvinnors rättigheter ifrågasätts allt mer högljutt. Samtidigt är de stora globala trenderna övervägande positiva. Kvinnor tar långsamt större plats och får allt mer jämlika förutsättningar.

 

Fler teman och ämnen hittar du här

 • den 24 juni 2020
  Pandemin har åskådliggjort klyftorna mellan män och kvinnor i Mexiko, säger Nadine Guzmán, chef för landets jämställdhetsmyndighet. Våldet mot kvinnor har ökat, liksom stress bland kvinnorna själva.
 • den 15 juni 2020
  Lisa Kakar och hennes systrar har kämpat länge för att flickor och kvinnor ska få rätt att cykla, gå i skolan och röra sig ensamma i hemlandet Afghanistan. Nu ser hon framför sig hur fredssamtalen kan rasera deras arbete.
 • den 10 juni 2020
  En granskande rapport pekar ut regeringens brist på jämställdhetsfokus i klimatpolitiken. ”Sverige behöver bli modigare”, säger Elin Liss, tf generalsekreterare för IKFF, en av organisationerna bakom rapporten.
 • den 9 juni 2020
  EU:s kommissionär för internationellt partnerskap, Jutta Urpilainen, menar att EU tar stort ansvar för jämställdhetsfrågor. Detta som svar på kritik från flera svenska biståndsorganisationer.
 • den 28 maj 2020
  Den 28 maj är internationella mensdagen som belyser stigman kring, och vikten av mer kunskap om, mens. Samtidigt kämpar många mensorganisationer med att nå ut trots stängda skolor och social distansering.
 • den 6 maj 2020
  Coronapandemin visar att det är hög tid att världens länder tar sig an den 25 år gamla Bejingplattformen för jämställdhet. Det skriver UN Women Sverige och företrädare för de politiska partierna S, Mp, L och C.
 • den 18 april 2020
  Miljoner flickor kommer aldrig återvända till skolan efter coronapandemin. Det skriver företrädare för UNESCO och Plan International, och uppmanar beslutsfattare att säkra rätten till utbildning för flickor.
 • den 15 april 2020
  Under den pågående pandemin är kvinnor extra utsatta. Därför är det viktigt att stå upp för kvinnors rättigheter, skriver jämställdhetsexperter från We Effect och Vi-skogen, och lanserar initiativet #coronavoices.
 • den 5 april 2020
  Fyra av tio kvinnor i Indien är utsatt för våld i hemmet. När landet stängdes ner på bara fyra timmar blev många av dem isolerade med sina förövare. Indiska kvinnor står också i frontlinjen i kampen mot coronaviruset.
 • den 15 mars 2020
  På grund av coronaviruset möts inte FN:s kommission för kvinnors rättigheter i mars i år. Inte idealiskt, med tanke på att jämställdhetsarbetet i världen går bakåt, men det hindrar oss inte, säger Åsa Regnér, vice generalsekreterare för UN Women i OmVärlden podd.
 • den 7 mars 2020
  Uppvuxen i slummen i Ugandas huvudstad Kampala fick Barbara Mutabazi chansen att studera på universitet. Efter studierna startade hon en organisation för hjälpa andra unga kvinnor i slummen.
 • den 7 mars 2020
  Organisationen We Effect stoppar interkontinentala resor och satsar på nya former av digitala möten. ”Kan vi mobilisera kraftfullt för att motverka spridningen av coronaviruset kan vi göra samma sak för klimatet”, säger generalsekreterare Anna Tibblin.
 • den 5 mars 2020
  Jämlikheten mellan könen har inte förbättrats de senaste åren. Det skriver FN:s utvecklingsorgan UNDP i en ny rapport. Anmärkningsvärt är att Sverige sticker ut som ett land där fördomarna om kön ökar.
 • den 2 mars 2020
  Indien må vara världens största demokrati, men det är ingen jämställd demokrati. Landets kvinnor måste få bli politiker, utan diskriminering och hot om våld. Det skriver Siliva Ernhagen, från The Hunger Project, tillsammans med människorättsjuristen Parul Sharma.
 • den 11 februari 2020
  När Kirgizistans första feministiska konstutställning öppnade dörrarna svarade regeringen och konservativa organisationer med censur, sabotage och dödshot. Nu manar kvinnorättsaktivister till kamp.
 • den 3 februari 2020
  Sveriges minister för internationellt utvecklingssamarbete anklagar Moderaterna och Sverigedemokraterna för att sprida myter och driva en agenda för att minska biståndet. I OmVärlden podd åker de norrländska lovikkavantarna av.
 • den 3 februari 2020
  Del fem i OmVärldens utvecklingspolitiska spaning tittar på jämställdhet. 25 år efter att världens länder antog en progressiv plan för att stärka kvinnors rättigheter är motståndet större än någonsin. Därför talas det i år om ett superår för jämställdhet.
 • den 27 januari 2020
  När jämställdhetsminister Åsa Lindhagen frågades ut i FN:s råd för mänskliga rättigheter fick hon delvis beröm, men också kritik. Bland annat när det gäller kvinnors rättigheter, diskriminering och hbtq-personer.
 • den 16 december 2019
  Arkitekten Abeer Seikaly har designat multifunktionella tält som ska tåla både värme och kyla, men framförallt skapa en känsla av hem och värdighet för människor på flykt. Hon aktiverar också kvinnor som minns hur man väver ett hem på nomadvis.
 • den 3 december 2019
  Klimattoppmötet i Madrid är igång! Men vad är det man ska enas om? OmVärlden listar de fem viktigaste förhandlingspunkterna.

Visar 1 av 20 av totalt 146