Go to main navigation

Alla artiklar om jämställdhet och feminism:

Kvinnors rättigheter ifrågasätts allt mer högljutt. Samtidigt är de stora globala trenderna övervägande positiva. Kvinnor tar långsamt större plats och får allt mer jämlika förutsättningar.

 

Fler teman och ämnen hittar du här

 • den 28 oktober 2020
  För tredje året i rad minskar EU-länderna sitt internationella bistånd. I snitt avsatte länderna förra året 0,46 procent av BNI till bistånd. ”Med tanke på pandemin vore det oacceptabelt om det inte vände i år”, säger Åsa Thomasson, på organisationen CONCORD Sverige.
 • den 26 oktober 2020
  Europaparlamentet vill att EU:s utrikespolitik blir mer feministisk. ”Män på politiska maktpositioner i EU:s medlemsländer förstår inte vikten av att bedriva en vetenskapligt förankrad politik”, säger Alice Bah Kuhnke (MP).
 • den 20 oktober 2020
  Stängda skolor världen över hotar framtiden för många barn. Barnäktenskap, ökat våld och sexuellt utnyttjande online är bara några av de konsekvenser som är tydliga redan idag. På längre sikt hotar även undernäring.
 • den 14 oktober 2020
  Årets mottagare av Per Anger-priset, Intisar Al-Amyal, lever gömd på grund av den stora hotbild som finns mot henne. Hon kämpar för kvinnors och barns rättigheter i Irak, ett land där många flickor och kvinnor lever under förtryck.
 • den 14 oktober 2020
  Slå aldrig en kvinna, Gud har redan slagit henne, skriver journalisten och författaren Ashraf Bagheri. I exil från Iran fortsätter hon att bevaka hur iranska kvinnor förföljs och trakasseras i religionens och traditionens namn.
 • den 13 oktober 2020
  Sidas humanitära chef, Susanne Mikhail Eldhagen, blir ny chef för FN:s kvinnoorgan UN Women i MENA-regionen. Hon ser tillbaka på 20 år med humanitärt bistånd och konstaterar att biståndschefer måste bli tuffare mot personal som utnyttjar marginaliserade och utsatta människor.
 • den 15 september 2020
  Årets Per Anger-pris tilldelas den irakiska kvinnorättsförsvararen och skribenten Intisar Al-Amyar. Hon tilldelas priset för sitt arbete för kvinnors rättigheter och jämställdhet i Irak.
 • den 1 september 2020
  2020 skulle bli ett superår för jämställdheten med flera stora globala forum. På grund av coronapandemin har konferenserna senarelagts till nästa år och superåret skjutits upp.
 • den 24 juni 2020
  Pandemin har åskådliggjort klyftorna mellan män och kvinnor i Mexiko, säger Nadine Guzmán, chef för landets jämställdhetsmyndighet. Våldet mot kvinnor har ökat, liksom stress bland kvinnorna själva.
 • den 15 juni 2020
  Lisa Kakar och hennes systrar har kämpat länge för att flickor och kvinnor ska få rätt att cykla, gå i skolan och röra sig ensamma i hemlandet Afghanistan. Nu ser hon framför sig hur fredssamtalen kan rasera deras arbete.
 • den 10 juni 2020
  En granskande rapport pekar ut regeringens brist på jämställdhetsfokus i klimatpolitiken. ”Sverige behöver bli modigare”, säger Elin Liss, tf generalsekreterare för IKFF, en av organisationerna bakom rapporten.
 • den 9 juni 2020
  EU:s kommissionär för internationellt partnerskap, Jutta Urpilainen, menar att EU tar stort ansvar för jämställdhetsfrågor. Detta som svar på kritik från flera svenska biståndsorganisationer.
 • den 28 maj 2020
  Den 28 maj är internationella mensdagen som belyser stigman kring, och vikten av mer kunskap om, mens. Samtidigt kämpar många mensorganisationer med att nå ut trots stängda skolor och social distansering.
 • den 6 maj 2020
  Coronapandemin visar att det är hög tid att världens länder tar sig an den 25 år gamla Bejingplattformen för jämställdhet. Det skriver UN Women Sverige och företrädare för de politiska partierna S, Mp, L och C.
 • den 18 april 2020
  Miljoner flickor kommer aldrig återvända till skolan efter coronapandemin. Det skriver företrädare för UNESCO och Plan International, och uppmanar beslutsfattare att säkra rätten till utbildning för flickor.
 • den 15 april 2020
  Under den pågående pandemin är kvinnor extra utsatta. Därför är det viktigt att stå upp för kvinnors rättigheter, skriver jämställdhetsexperter från We Effect och Vi-skogen, och lanserar initiativet #coronavoices.
 • den 5 april 2020
  Fyra av tio kvinnor i Indien är utsatt för våld i hemmet. När landet stängdes ner på bara fyra timmar blev många av dem isolerade med sina förövare. Indiska kvinnor står också i frontlinjen i kampen mot coronaviruset.
 • den 15 mars 2020
  På grund av coronaviruset möts inte FN:s kommission för kvinnors rättigheter i mars i år. Inte idealiskt, med tanke på att jämställdhetsarbetet i världen går bakåt, men det hindrar oss inte, säger Åsa Regnér, vice generalsekreterare för UN Women i OmVärlden podd.
 • den 7 mars 2020
  Uppvuxen i slummen i Ugandas huvudstad Kampala fick Barbara Mutabazi chansen att studera på universitet. Efter studierna startade hon en organisation för hjälpa andra unga kvinnor i slummen.
 • den 7 mars 2020
  Organisationen We Effect stoppar interkontinentala resor och satsar på nya former av digitala möten. ”Kan vi mobilisera kraftfullt för att motverka spridningen av coronaviruset kan vi göra samma sak för klimatet”, säger generalsekreterare Anna Tibblin.

Visar 1 av 20 av totalt 154