Go to main navigation

Granskning: Företagsbistånd

Förr byggde företagen vägar, sjukhus och skolor för biståndspengar, nu är de partners i Sidas arbete och ska jobba för mänskliga rättigheter. Ett ideologiskt skifte har skett som öppnat nya marknader för företagen – men som också väckt kritik.

Här har vi samlat alla artiklar i OmVärlden och tidningen Arbetet granskning om företagens nya roll i biståndet.

Fler teman och ämnen hittar du här

 • den 15 januari 2019
  Privata filantroper ger varje år miljarder till välgörenhet. Så hur viktig är deras hjälp, och vart går pengarna?
 • den 14 januari 2019
  OmVärlden listar några av de människor som skänker mest pengar till välgörenhet och biståndsprojekt.
 • den 1 april 2018
  Trots spridda protester från personer som Parul Sharma rör sig utvecklingen obönhörligt mot allt större integration mellan bistånd och näringsliv. Men går det verkligen att förena företagens egenintresse med biståndets allmänintresse?
 • den 31 mars 2018
  När företagens roll i Agenda 2030-delegationen skulle växa lämnade hon uppdraget som ordförande. Nu talar Parul Sharma för första gången ut i OmVärlden. Hon förklarar att hållbarhet och företagande varken handlar om bistånd eller handelsfrämjande.
 • den 23 januari 2018
  I jakten på pengar till framtidens bistånd ses privata sektorn som allt mer avgörande. Nu lanserar EU sin senaste stora biståndssatsning där företag ska lockas att investera i Afrika. Men kritiker menar att det är biståndspengar rakt ner i fickan på europeiska företag.
 • den 21 juni 2017
  Det senaste decenniet har det skett ett paradigmskifte i hur svenskt bistånd samverkar med privata företag. OmVärlden har tillsammans med Arbetet Global granskat storföretagens nya roll och nu berättar journalisterna bakom granskningen om en av de största förändringarna inom biståndet på decennier.
 • den 6 mars 2017
  Hur blev mjölkdrickande skolbarn i Zambia en viktig målgrupp för svenska Tetra Pak?
 • den 4 mars 2017
  Kaffebönderna i Tanzania ska organisera sig och lära sig ta bättre betalt – det är målet med ett internationellt biståndsprojekt som stöds av bland annat Sida och svenska Löfbergs. Men forskaren Jonas Ewald misstänker att projektet kan vara en strategi för att få billigt kaffe. Läs reportaget här.
 • den 3 mars 2017
  Ulrika Modéer, statssekreterare hos biståndsminister Isabella Lövin, tycker att Sidas näringslivssamverkan har varit viktigt för att bredda relationerna i biståndet.
 • den 3 mars 2017
  Svenska storföretag ingår i en utvald grupp på Sida som har en gräddfil in till biståndsmyndighetens ledning – men facken hålls utanför.
 • den 3 mars 2017
  Förr byggde företagen vägar, sjukhus och skolor för biståndspengar, nu är de partners i Sidas arbete och ska jobba för mänskliga rättigheter. Ett ideologiskt skifte har skett som öppnat nya marknader för företagen – men som också väckt kritik. I en serie artiklar granskar OmVärlden och tidningen Arbetet företagens nya roll i biståndet.
 • den 2 mars 2017
  Sidas biståndsprojekt med H&M hör till de största projekten med svenska företag. Men hur effektiva är de?