Go to main navigation

Alla artiklar om demokrati och yttrandefrihet:

De som arbetar för demokrati och mänskliga rättigheter har alltid mött motstånd. Men de senaste åren har kampen blivit svårare och motståndet växer från de som riskerar att förlora makten. 

 

Fler teman och ämnen hittar du här

 • den 10 december 2019
  Det är nödläge för klimatet – men också för de människor som försöker försvara vår planet. I dag, på Internationella dagen för mänskliga rättigheter, tänder vi ett ljus för alla dem som mördats i kampen för miljön. Det skriver sju svenska organisationer som kräver ett stopp för morden på miljöförsvarare.
 • den 5 december 2019
  För den som arbetar för rättvisa och miljön i Brasilien har hoten blivit fler. Efter drygt ett år med Bolsonaro som president och en sommar full av bränder är läget allvarligt. – Vi tystas, fängslas och mördas, säger Fransisco Antonio Pereira från de jordlösas rörelse (MST).
 • den 28 november 2019
  Den omfattande protestvågen i Chile ledde till att miljötoppmötet COP25 flyttades till Madrid. Runt om i Latinamerika förkommer nu protester och demonstrationer – i många fall med koppling till klimatfrågan. Utmaningarna är många, allt från maktgiriga eliter till en långvarig kultur av köttätande.
 • den 18 november 2019
  Fler människor än någonsin lever i dag i demokratier men en ny rapport visar hur kvaliteten på demokratier gradvis försämras och hur allt fler populistiska alternativ tar plats.
 • den 15 november 2019
  När kollegorna fick veta att Kyaw Zin Win var homosexuell förvandlades hans arbetsplats till ett helvete. OmVärlden har undersökt vad det var som hände.
 • den 14 november 2019
  I de stora gatuprotester som just nu skakar världen spelar musik, målningar och digitala konstyttringar en stor roll. – Det skapar en gemenskap och hjälper människor minnas målet, säger konstnären Annika Lundgren.
 • den 7 november 2019
  Murar och gränser brukar ofta dela upp folk och länder. Men ”den stora gröna muren” i Afrika vill göra tvärtom – och samtidigt rädda klimatet.
 • den 7 november 2019
  Protester skakar nu många av världens länder och det är murarna mellan de som har, och de som inte har, som upprör människor, skriver Ylva Bergman, chefredaktör för OmVärlden.
 • den 6 november 2019
  Att Svensk-kubanska föreningen tycker att vår kritik om EU:s Kuba-avtal är problematisk beror på att föreningen står bakom det politiska systemet på Kuba – som bygger på avsaknad av yttrandefrihet, organisationsfrihet, rättssäkerhet, maktdelning samt fria och demokratiska val, skriver Civil Rights Defenders i en debattreplik.
 • den 5 november 2019
  Biståndsmyndigheten Sida kritiseras för att ha bjudit in Belarus tidigare arbetsmarknadsminister Marianna Shchotkina som gästtalare på ett seminarium. – Hon har haft en central roll inom den belarusiska förtrycksapparaten, säger Martin Uggla, ordförande för Östgruppen.

Visar 1 av 10 av totalt 160