Go to main navigation

Alla artiklar om demokrati och yttrandefrihet:

De som arbetar för demokrati och mänskliga rättigheter har alltid mött motstånd. Men de senaste åren har kampen blivit svårare och motståndet växer från de som riskerar att förlora makten. 

 

Fler teman och ämnen hittar du här

 • den 31 mars 2020
  Biståndsorganisationerna Kvinna till Kvinna och We Effect rapporterar om ökat våld i spåren av covid-19. Det gäller människorättsförsvarare, men också kvinnor som inte kan lämna sina hem.
 • den 4 mars 2020
  Svenskt bistånd ska vara effektivt och ställa krav på demokrati och mänskliga rättigheter. Därför är minskat stöd till Tanzania bra, men regeringen borde minska stödet till Palestina och Irak på samma grunder. Det skriver Lars Adaktusson, utrikespolitisk talesperson för Kristdemokraterna.
 • den 3 mars 2020
  Sedan sommaren 2016 har 157 människor i Filippinerna dödats bara för att de försvarat sin rätt till mark att odla, bruka och leva på. Det gör landet till ett av de farligaste i världen för miljö- och markaktivister. President Rodrigo Duterte ser aktivisterna som legitima mål i sitt krig mot kommunismen.
 • den 2 mars 2020
  Indien må vara världens största demokrati, men det är ingen jämställd demokrati. Landets kvinnor måste få bli politiker, utan diskriminering och hot om våld. Det skriver Siliva Ernhagen, från The Hunger Project, tillsammans med människorättsjuristen Parul Sharma.
 • den 25 februari 2020
  30 år efter de uppmärksammade morden på tre aktivistledare och en journalist i Colombia har ännu ingen ställts till svars. Samtidigt ökar våldet mot dem som kämpar för fredsavtalets genomförande.
 • den 12 februari 2020
  Samtidigt som EU-parlamentet godkänner ett frihandelsavtal med Vietnam skrotar EU-kommissionen förmånliga handelsvillkor med Kambodja. De mänskliga rättigheterna förbättras i Vietnam medan de försämras i Kambodja, anser politikerna.
 • den 11 februari 2020
  När Kirgizistans första feministiska konstutställning öppnade dörrarna svarade regeringen och konservativa organisationer med censur, sabotage och dödshot. Nu manar kvinnorättsaktivister till kamp.
 • den 3 februari 2020
  Sveriges minister för internationellt utvecklingssamarbete anklagar Moderaterna och Sverigedemokraterna för att sprida myter och driva en agenda för att minska biståndet. I OmVärlden podd åker de norrländska lovikkavantarna av.
 • den 3 februari 2020
  Svenska demokratisatsningar i Afrika har gett magra resultat. ”Demokratistöd är den mest komplicerade formen av bistånd", säger professor Göran Hydén, som gjort en rapport för Expertgruppen för biståndsanalys (EBA) i ämnet.
 • den 31 januari 2020
  Sveriges regering måste öka trycket på de l änder som inte lever upp till en anstä ndig niv å för mänskliga rättigheter. Det skriver Anna Tibblin, generalsekreterare för biståndsorganisationen We Effect .

Visar 1 av 10 av totalt 171