Go to main navigation

Alla artiklar om demokrati och yttrandefrihet:

De som arbetar för demokrati och mänskliga rättigheter har alltid mött motstånd. Men de senaste åren har kampen blivit svårare och motståndet växer från de som riskerar att förlora makten. 

 

Fler teman och ämnen hittar du här

 • den 12 maj 2021
  På Stockholm Internet Forum möts aktivister, beslutsfattare, biståndsgivare och företrädare för näringsliv och akademin i ett samtal om ett fritt, öppet och tillgängligt internet för alla, men det är långt ifrån verkligheten. OmVärlden har talat med FN:s särskilda rapportör för föreningsfrihet, Clément Nyaletsossi Voule.
 • den 10 maj 2021
  Det räcker inte med fina strategier och fördömande ord. När polisen jagar demonstranter på Colombias gator måste Sverige agera med samma tyngd som man en gång kunde i Centralamerika, skriver OmVärldens chefredaktör Erik Halkjaer.
 • den 7 maj 2021
  Regeringens nya regionala strategi för samarbete i Latinamerika missar målet. Den saknar beskrivningar av hur Sverige kan bidra till förändring, som till exempel i superkrisens Centralamerika, skriver företrädarna för fem svenska biståndsorganisationer.
 • den 6 maj 2021
  Regeringen har fattat beslut om fem nya strategier för internationellt utvecklingssamarbete i Latinamerika. Utöver fortsatta och utökade satsningar på Colombia, Guatemala, Bolivia och Kuba läggs också 1 miljard kronor på en regional strategi.
 • den 4 maj 2021
  För iranier är censur som svenskarnas förhållande till kyligt väder – det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder – det är bara att anpassa sig. Det skriver den iranska exiljournalisten och författaren Ashraf Bagheri.
 • den 30 april 2021
  Thailands regering vill med en ny lag kraftigt begränsa organisationer som arbetar i kungariket. Lagen riskerar att slå mot aktörer från Myanmar som nu tvingas i exil. ”Vi ser med stor oro på lagförslaget”, säger Sveriges minister för internationellt utvecklingssamarbete, Per Olsson Fridh.
 • den 19 april 2021
  Generalsekreterare för fem svenska biståndsorganisationer går samman för att lyfta situationen i Centralamerika. ”Vi ser med frustration på vad som händer samtidigt som intresset i Sverige minskar”, säger Martin Nihlgård, generalsekreterare för Individuell Människohjälp.
 • den 19 april 2021
  Pressfriheten krymper i världen. Enbart tolv länder anses ha bra förhållanden för media och journalisterm visar Reportrar utan gränsers (RFS) pressfrihetsindex 2021. Situationen har försämrats av pandemin.
 • den 19 mars 2021
  Nya siffror visar att den svenska vapenexporten till de länder som för krig i Jemen fördubblades förra året. Likaså fortsätter en stor andel av exporten till bland annat Pakistan, Indien, Brasilien och Ungern.
 • den 9 mars 2021
  Militären i Myanmar stoppar fem oberoende medier efter att de rapporterat kritiskt om militärkuppen och juntans svar på protesterna. En av medierna är tv-kanalen Democratic Voice of Burma, som får svenskt bistånd.

Visar 1 av 10 av totalt 250