Go to main navigation

Alla artiklar om demokrati och yttrandefrihet:

De som arbetar för demokrati och mänskliga rättigheter har alltid mött motstånd. Men de senaste åren har kampen blivit svårare och motståndet växer från de som riskerar att förlora makten. 

 

Fler teman och ämnen hittar du här

 • den 7 november 2019
  Murar och gränser brukar ofta dela upp folk och länder. Men ”den stora gröna muren” i Afrika vill göra tvärtom – och samtidigt rädda klimatet.
 • den 7 november 2019
  Protester skakar nu många av världens länder och det är murarna mellan de som har, och de som inte har, som upprör människor, skriver Ylva Bergman, chefredaktör för OmVärlden.
 • den 6 november 2019
  Att Svensk-kubanska föreningen tycker att vår kritik om EU:s Kuba-avtal är problematisk beror på att föreningen står bakom det politiska systemet på Kuba – som bygger på avsaknad av yttrandefrihet, organisationsfrihet, rättssäkerhet, maktdelning samt fria och demokratiska val, skriver Civil Rights Defenders i en debattreplik.
 • den 5 november 2019
  Biståndsmyndigheten Sida kritiseras för att ha bjudit in Belarus tidigare arbetsmarknadsminister Marianna Shchotkina som gästtalare på ett seminarium. – Hon har haft en central roll inom den belarusiska förtrycksapparaten, säger Martin Uggla, ordförande för Östgruppen.
 • den 4 november 2019
  Tanzania förbjuder barnäktenskap, knölvalarna blir fler och världens hav och floder storstädas. Det är några av oktobers goda nyheter.
 • den 31 oktober 2019
  Two weeks of unprecedented protests in Lebanon has left the country in suspense. OmVärlden met some of the protesters.
 • den 29 oktober 2019
  I helgen övergick de våldsamma protesterna i Chile till en bred folklig manifestation där över en miljon människor deltog. Demonstranternas krav är minskade klyftor – och att konstitutionen från militärdiktaturens år ändras. Kommer de att lyckas? Har Chile vaknat på riktigt?
 • den 25 oktober 2019
  Det historiska fredsavtalet mellan den colombianska regeringen och Farc-gerillan står på spel. Just nu riskerar Colombia att kastas tillbaka in i en förödande våldsspiral likt den vi såg under 1990-talet. Det får inte hända, skriver representanter från nätverket Colombiagruppen, och listar tre åtgärder som Sverige bör vidta för att bidra till en hållbar fred.
 • den 24 oktober 2019
  Ja till demokrati och sätt press på korruptionen. Det tycker en majoritet afrikaner i stora opinionsundersökningar över kontinenten – som vill lyfta "den vanliga afrikanens" röst.
 • den 22 oktober 2019
  Det är snart dags för Sveriges regering att leverera en ny biståndsstrategi för Ryssland. Regeringen bör utöka stödet, som behövs mer än någonsin, till Rysslands modiga människorättsförsvarare, skriver Östgruppens ordförande Martin Uggla.

Visar 1 av 10 av totalt 154