Go to main navigation

Alla artiklar om demokrati och yttrandefrihet:

De som arbetar för demokrati och mänskliga rättigheter har alltid mött motstånd. Men de senaste åren har kampen blivit svårare och motståndet växer från de som riskerar att förlora makten. 

 

Fler teman och ämnen hittar du här

 • den 3 september 2018
  OmVärlden har i en serie artiklar granskat den israeliska organisationen NGO Monitor och hur den systematiskt söker påverka parlamentsledamöter i flera EU-länder, däribland Sverige. Men även i Turkiet, Kina och Ryssland finns organisationer kopplade till politiska makthavare som försöker påverka den politiska processen i Sverige och andra länder.
 • den 3 september 2018
  På måndagen dömdes Reuters-journalisterna Wa Lone och Kyaw Soe Oo till sju års fängelse i Myanmar. – De är journalister som gjort sitt jobb och borde aldrig ha åtalats, säger Johan Hallenborg vid Sveriges sektionskansli i Yangon.
 • den 24 augusti 2018
  Runt 300 biståndsarbetare världen över drabbas årligen av våldsamma attacker och kidnappningar. Antalet dödsoffer ökade förra året med 30 procent.
 • den 22 augusti 2018
  Ledningen för demokratiinstitutet Idea får allvarlig kritik i en extern granskning – beskrivs som auktoritär och lynning. – Det är oerhört upprörande och anstår inte någon organisation, säger statssekreterare Eva Svedling (MP). Däremot begick institutet inte något juridiskt fel när de ersatte generalsekreteraren med biståndsmedel vid en upptaxering.
 • den 22 augusti 2018
  Omvärlden har upprepade gånger försökt få till en intervju med Idea generalsekreterare Yves Leterme. När redaktionen till slut får tag på honom svarar han samma sak 15 gånger.
 • den 15 augusti 2018
  Det våldsamma läget i Nicaragua oroar världen över. Nu satsar Sida 10 miljoner kronor som ska gå till projekt som fokuserar på demokrati och mänskliga rättigheter.
 • den 14 augusti 2018
  Valet i Zimbabwe slutade med en knapp seger för Emmerson Mnangagwa – men oppositionen har vänt sig till domstol för att överklaga valresultatet. Många zimbabwier frågar sig nu om landet ska kunna bryta med sitt förflutna.
 • den 14 augusti 2018
  Efter att den turkiska liran snabbt rasat ska nu konton på sociala medier som uttryckt sig kritiskt om den försvagade valutan granskas.
 • den 5 augusti 2018
  Polis och ligister har attackerat skolbarn och studenter som i över en vecka demonstrerat för ökad trafiksäkerhet i Bangladesh. Ett hundratal människor skadades i helgens våldsamheter, bland dem flera journalister.
 • den 25 juni 2018
  Det sjuder av kvinnokraft i Zimbabwe inför det stundande valet den 30 juli . Men det råder fortfarande stor ojämlikhet – inte minst inom medierna. Kvinnokämpen Abigail Gamanya är en av dem som arbetar för att krossa det stenhårda glastaket.

Visar 1 av 10 av totalt 64