Go to main navigation

Alla artiklar om demokrati och yttrandefrihet:

De som arbetar för demokrati och mänskliga rättigheter har alltid mött motstånd. Men de senaste åren har kampen blivit svårare och motståndet växer från de som riskerar att förlora makten. 

 

Fler teman och ämnen hittar du här

 • den 26 oktober 2020
  Inför valet den 28 oktober i Tanzania gör sittande president John Magufuli sitt yttersta för att behålla makten. Flera aktörer vittnar om stora inskränkningar i yttrandefriheten och en nedtystad opposition.
 • den 26 oktober 2020
  Han vill se ett Myanmar där alla människor, oavsett etnicitet, behandlas lika. Maw Htun Aung, 37 år, är en av de unga politiker som väntas hjälpa de etniska partierna framåt i det kommande valet i den forna militärdiktaturen.
 • den 22 oktober 2020
  Årets mottagare av Europaparlamentets Sacharovpris för tankefrihet tilldelas i år Samordningsrådet för den demokratiska oppositionen i Belarus. "De behöver all hjälp de kan få", säger Europaparlamentarikern Abir Al-Sahlani (C).
 • den 22 oktober 2020
  Förra årets mottagare av Right Livelihood Award, den västsahariska människorättsaktivisten Aminatou Haidar, trakasseras och hotas av marockansk polis. Den 20 september grundade hon en ny organisation mot ockupationen.
 • den 20 oktober 2020
  Amnesty International Sverige kan inte genomföra planerade insamlingsplaner 2021 på grund av coronapandemin. Därför måste organisationen skära i budgeten med sex miljoner kronor de två kommande åren.
 • den 20 oktober 2020
  Hittills i år har 267 människor dödats i massakrer i Colombia. Långt fler än tidigare år efter fredsavtalet 2016. ”Det är som på 1990-talet”, säger miljöaktivisten Angela Maldonado som ser hur våldet också drabbar Amazonas.
 • den 16 oktober 2020
  Coronapandemin har lett till att det sprids mer desinformation och att journalister är allt mer utsatta. För att stärka journalistik och faktagranskning skjuter Sida till åtta miljoner kronor till FN-organet Unesco.
 • den 15 oktober 2020
  Julia Mickiewicz, förbundssekreterare för ABF i Belarus har fängslats, dömd för att "deltagit i olagliga massmöten". Ett planerat besök i Sverige har fått ställas in. På svenska Palmecentret säger man att regimen ser henne som ett hot.
 • den 12 oktober 2020
  Efter kraftig kritik lämnar Stockholmsbaserade IDEA samarbetet kring den mobilapp som inför valet i Myanmar bland annat listat rohingyakandidaters etnicitet som ”bengali”. Agerandet är oansvarigt, enligt kritikerna.
 • den 7 oktober 2020
  Den hårt kritiserade appen ”mVoter2020” i Myanmar är bara en digitalisering av existerande register och IDEA har inte använt EU-pengar för att utveckla den. Det säger Marcus Brand, IDEA:s landchef i Myanmar, till OmVärlden.

Visar 1 av 10 av totalt 212