Go to main navigation

Tema: Makten över maten

Till 2030 har världen kommit överens om att hungern ska avskaffas. Frågan är bara hur? Och går det att göra på ett hållbart och rättvist sätt?

OmVärldens redaktion har satt ihop en smaskig, äcklig, ifrågasättande och analyserande meny för att ta reda på vem som har makten över maten.

I vårt mat-tema kan du bland annat bita i artiklar om matproducenternas maktposition, skräpmatens framfart och framtidens mat. Du möter också kockar som lagar hållbart, kan testa dig i vårt mat-quiz och får chansen att spana in Burmas matkultur.

Smaklig måltid!

Artikelsamling tema Makten över maten:

  • den 7 februari 2018
    Sverige har gått in med rekordstort stöd till FN:s livsmedelsprogram. Det handlar om omkring tre miljarder, icke-öronmärkta, svenska kronor som ska hjälpa FN-organet att stoppa svält.
  • den 2 december 2017
    Hälften av världens befolkning äter ris varje dag. Det finns bara en hake. Moderna rissorter är känsliga för både väderväxlingar och sjukdomar. Så vad ska vi äta när klimatförändringarna blir allt mer påtagliga? OmVärlden går på jakt efter framtidens mat i Nepal.
  • den 1 december 2017
    Vad vi stoppar i oss är en av de stora ödesfrågorna i vår tid. Hur ska världens växande befolkning få i sig tillräckligt att äta utan att jorden går under?
  • den 30 november 2017
    En av världens största utmaningar för världen är hur alla ska få mat. Produktionen måste dubbleras till 2050 om inte antalet svältande ska fortsätta att stiga – men hur ska det gå till?
  • den 29 november 2017
    Permakultur - en global trend som kanske kan utrota svält och leda oss fram till ett mer hållbart samhälle. OmVärlden listar några lyckade globala projekt.
  • den 28 november 2017
    Europeiska Unionen visar att Monsanto och Bayer inte står över demokratin och utreder jättebolagens planer på sammanslagning.
  • den 27 november 2017
    En allt större köttätande medelklass globalt har många biverkningar, bland annat leder det till en högre användning av antibiotika i djurhållningen i många delar av världen.
  • den 26 november 2017
    Vår matkonsumtion är ett av de största hoten mot vår planet i modern tid. Därför diskuterar vi mat, makt och framtiden med M, V och MP.
  • den 25 november 2017
    Det nya klimatet ställer framtidens matproduktion på ända. Finns lösningen i domedagsvalvet på Svalbard? Tema: MAKTEN ÖVER MATEN
  • den 24 november 2017
    Är du vilse i pannkakan och tänker inte så mycket på maten du köper och äter, den lite lagom matmedvetna eller hållbarhetsexpert ut i fingerspetsarna? I OmVärldens mat-quiz får du koll på hur mycket makt du har över maten.
  • den 23 november 2017
    Fördrivningen av rohingyer i Burma har chockerat världen. Samtidigt pågår livet som vanligt på många platser i Burma, som också är ett land i förändring. Möt OmVärldens röst Steven som tar oss runt i storstaden Yangon och visar hur stadens matkultur ser ut! Vi får äta frukost, lunch och middag. Har matkulturen förändrats? Till det bättre eller sämre?
  • den 23 november 2017
    Petra Cavini är förskolekocken som gått från köttentusiast till vegoinspiratör. Hon driver även den framgångsrika bloggen Happy food by Petra.
  • den 22 november 2017
    Det går åt fel håll. Hungern ökar igen. Därför måste vi bli fler som gör mer – och gör rätt saker. För att det ska kunna ske måste vi bli ännu bättre på att berätta om världen och utmaningarna på ett sätt som fler förstår.
  • den 22 november 2017
    Hon öppnade restaurangen Midunu i Accra, Ghana för tre år sedan som idag finns med som en av 50 krogar med ett hållbart växtbaserat tänk på Plant Forward Global 50. Selassie Atadika Midunu lyfter fram Ghanas kulinariska arv och tycker att mindre resurser ska investeras i köttproduktionen.
  • den 21 november 2017
    Överflöd och bristvara. Övervikt och undernäring. För första gången på 15 år har hungern i världen ökat. Samtidigt fortsätter allt fler bli överviktiga. Hur hänger det här ihop?
  • den 21 november 2017
    Krångla inte till det, välj enkla recept, och utgå från grönsaker. Svårare än så är det inte säger Sofie Björk, köksansvarig vid det veganska Stockholmsbaserade caféet Mahalo.
  • den 20 november 2017
    OmVärlden har pratat med olika kockar som lagar hållbar mat och som även delar med sig av tips och recept.
  • den 20 november 2017
    Ställ dig själv frågan: är den här produkten ett bra val? Ska jag verkligen köpa fisk som är fångad i Norge, rensad i Asien och packad i Polen – eller ska jag gå till min lokala fiskhandlare? säger Sandra Mastio, vinnare av Sveriges Mästerkock.
  • den 19 november 2017
    Det kanske är mumsigt att shoppa exotiska frukter året om, men den globala matindustrin har ödesdigra konsekvenser för småbrukare och vår egen framtid. OmVärldens Tova Jertfelt, om att makten över maten inte kan läggas i individens matkasse.
  • den 18 november 2017
    Joaquina, Alfia och Antonio är några av alla de småbönder som förlorade allt när storföretagen rullat in. Samtidigt som jordens befolkning ökar så minskar makten över vårt jordbruk. Fram tills 2030 ska vi avskaffa hunger, men vågar vi?
  • den 5 juli 2017
    Den kraftiga expansionen av den globala matindustrin har ökat utsattheten för jordbruket i många utvecklingsländer. Fler sorters grödor och större makt till småskaligt lantbruk, är några av de lösningar som diskuterades i Almedalen.