Go to main navigation

Tema: Manlighet

Allt fler män i världen får upp ögonen för att också de har mycket att tjäna på ett mer jämställt samhälle. OmVärlden tog ett grepp kring en mansroll i förändring. Här har vi samlat alla artiklar på temat.

Fler teman och ämnen hittar du här

 • den 23 februari 2021
  En svensk fotoutställning har blivit guidade samtal som ska bryta tabun och korsa gränser. OmVärlden har träffat två män i Kenya och Albanien som deltagit i ett nytt svenskt projekt om manlig vänskap och ansvar.
 • den 17 juni 2019
  Världens kvinnor utför mycket mer obetalt arbete än män – i vissa länder upp till tio gånger så mycket. Sociala normer och brist på föräldraledighet är några av de orsaker som pekas ut i en ny rapport om pappor i världen.
 • den 16 juni 2018
  På söndag firas fars dag i över 50 länder. När män blir pappor öppnas ett fönster till förändring mot mer jämställdhet. Om vi ska nå jämställdhet inom vår livstid måste samhället öka sina ansträngningar för att män ska ta hälften av ansvaret hemma. Det skriver Alán Ali, ordförande för MÄN.
 • den 16 april 2018
  I veckan delas World's Children's Prize ut – och just nu pågår stor konferens om jämställdhet i Stockholm. Men att barn involveras för en jämställd och mer rättvis värld är långt ifrån självklart. I Moçambique gör de lokala radioprofilerna Dimentilià och Rafico radio om flickors rättigheter.
 • den 12 april 2018
  I dag beslutar regeringen om en ny global strategi för ökad jämställdhet.
 • den 2 februari 2018
  En lagförändring 2016 gav brasilianska män 20 dagar pappaledigt. Men med en mer konservativ regering finns det nu en risk att den positiva utvecklingen för jämställdhet stannar av. Eller? – Vi ser en växande rörelse som vill se förändring, säger Milena do Carmo Santos som arbetar med föräldrautbildningar i Brasilien.
 • den 1 februari 2018
  Mäns våld mot kvinnor i Nicaragua har minskat rejält de senaste 20 åren, det visar ny forskning. Samtidigt sker det både globalt och i Nicaragua en tillbakagång när det kommer till kvinnors rättigheter.
 • den 31 januari 2018
  Många män i Mellanöstern anser att de spenderar för lite tid med sina barn. Detta enligt en studie om mansnormen och jämställdhet i Mellanöstern.
 • den 30 januari 2018
  I regioner med krig och konflikt "tar männen med sig kriget hem”. Ageranden blir sedan med tiden till värderingar. Men den processen fungerar även åt andra hållet. Beteendeförändringar är nyckeln. Det skriver Luis Lineo, ordförande för MÄN.
 • den 29 januari 2018
  Manligheten i Mellanöstern står vid ett vägskäl. Både män och kvinnor upprätthåller patriarkatet i regionen och mannen ses som familjens huvudsakliga försörjare men det finns hopp om förändring.

Visar 1 av 10 av totalt 22