Go to main navigation

Alla artiklar om Västsahara:

Fler teman och ämnen hittar du här

 • den 14 december 2020
  I förra veckan överraskade USA:s avgående president alla när han stöttade Marockos påstådda rätt till Västsahara. Även forskaren Irene Fernandez Molina förvånades, men tonar ner utspelet.
 • den 30 november 2020
  Det är återigen krig i Västsahara, till stor del på grund av FN:s passivitet. Det är dags för Sverige att stå upp för den internationella rätten, skriver människorättsaktivisterna Ylva Zetterlund och Sanna Ström.
 • den 17 november 2020
  Den västsahariska befrielsefronten Polisario har inlett ett anfall mot Marocko. Det är de första regelrätta krigshandlingarna i konflikten om Västsahara sedan vapenvilan från 1991.
 • den 22 oktober 2020
  Förra årets mottagare av Right Livelihood Award, den västsahariska människorättsaktivisten Aminatou Haidar, trakasseras och hotas av marockansk polis. Den 20 september grundade hon en ny organisation mot ockupationen.
 • den 18 augusti 2020
  Den västsahariska befrielsearmén Polisario beslagtar narkotika som smugglas in i Västsahara med den marockanska arméns goda minne. Redaktören för tidskriften Västsahara frågar sig hur länge EU och FN ska förhålla sig passiva i frågan om ockupationen.
 • den 11 december 2019
  Tiden går, Västsahara har varit under ockupation i över 40 år. Europa sviker, tycker Mohamed Sulaiman, konstnär och sahrawier, som är uppväxt i ett flyktingläger i Algeriet och som vill väcka världen med sin konst.
 • den 7 november 2019
  30 år har gått sedan Berlinmuren föll. Men rekordmånga murar har under samma period byggts upp. Omvärlden listar 10 murar i världen i dag.
 • den 8 augusti 2019
  När västsaharier firade den marockanska ärkefienden Algeriets seger i Afrikanska mästerskapen i fotboll möttes de av brutalt våld från marockansk polis. Den västsahariska civilbefolkningen i det ockuperade Västsahara är skyddslös – och världen tittar bort. Det skriver Lena Thunberg, redaktör för Tidskriften Västsahara.
 • den 24 januari 2019
  Omröstningen om EU:s handelsavtal med Marocko visade vilka politiker som valde girighet framför rättsprinciper och Västsaharas folk. Kommissionen ville sälja folkrätten för att hålla flyktingar borta från EU – och parlamentet köpte det. Det skriver företrädare för Feministiskt initiativ.
 • den 23 oktober 2018
  Fredsprocessen i Västsahara har länge stått stilla men nu kan en lösning vara i sikte. Det skriver representanter från Kristna Fredsrörelsen och Olof Palmes Internationella Center och vill uppmana Sverige att trycka på i FN:s säkerhetsråd och säkra folkrätten.
 • den 12 mars 2018
  Sida säger att stödet inte minskat till Västsahara. Men det var större på 80-talet. Nu ska Sida bidra till minröjning – men i vilken del av Västsahara ska detta ske – och är det på bekostnad av det viktiga matbiståndet?, frågar Lena Thunberg, redaktör för tidskriften Västsahara.
 • den 7 mars 2018
  Vi följer regleringsbrevet och har anpassat de humanitära insatserna utifrån behov – Västsahara är inte nedprioriterat. Det svarar Göran Holmqvist, chef för avdelningen för Asien, Mellanöstern och humanitärt bistånd, på kritiken om biståndsinsatser i Västsahara.
 • den 1 mars 2018
  Frustrationen är stor i det västshariska flyktinglägret i Algeriet. Det svenska biståndet till Västsahara har de senaste åren förändrats till det sämre, enligt flera röster på plats. Debattören Lena Thunberg undrar hur det går med Sidas regeringsuppdrag att prioritera Västsahara.
 • den 26 februari 2018
  Hur är det är att leva sitt liv i ständig väntan? Följ med till det västsahariska flyktinglägret Smara i Algeriet, med cirka 40 000 människor, och möt Sidahemed Jouly, student och vår guide en dag i flyktinglägret.
 • den 22 februari 2018
  EU-kommissionen kritiseras för att ha kringgått Västsahara i pågående handelsförhandlingar med Marocko.
 • den 16 oktober 2017
  Svenska biståndspengar kan investeras i ockuperade Västsahara i framtiden, enligt en rapport av Emmaus och Western Sahara Resource Watch.
 • den 27 september 2017
  Svenska företag har i ett årtionde bidragit till folkrättsbrott i ockuperade Västsahara. Trots att regeringen är medveten om situationen har de inte agerat, visar en ny rapport.
 • den 10 april 2017
  Motioner om tuffare tag mot Marockos ockupation av Västsahara föll mot partistyrelsens försiktigare linje på Socialdemokraternas kongress i Göteborg i helgen. – Det är klart att det är en besvikelse, säger Julia Finér på Emmaus Stockholm.
 • den 7 april 2017
  Trots att biståndsministern deklarerat att det svenska stödet till Västsahara ska fortsätta så har Sida halverat livsmedelshjälpen och skjutit upp behandlingar av nya ansökningar till efter sommaren. Beloppen är små, men för Västsaharas flyktingar är betydelsen stor: – Sveriges agerande är helt oförklarligt! säger chefen för västsahariska Röda Halvmånen till OmVärlden.
 • den 2 februari 2016
  Debatten om Sveriges beslut att inte erkänna Västsahara fortsätter. "Polisario har varken bombat eller kidnappat – de har vädjat om stöd från omvärlden för folkrätten och internationell lag", skriver Lena Thunberg från Tidskriften Västsahara.
 • den 1 februari 2016
  Förra veckan hävdade frilansjournalisten Bengt G Nilsson på OmVärlden Debatt att det är bra att Sverige valt att inte erkänna Västsahara. "Inte i något avsnitt bemöter Nilsson det faktum att inte ett enda land i världen erkänner Marockos rätt till det ockuperade Västsahara, eller att FN betraktar Västsahara som Afrikas sista koloni", svarar nu Aliyen Kentaoui, Polisarios representant i Sverige.
 • den 28 januari 2016
  Västsahara under Polisario har alla förutsättningar att bli en failed state, en misslyckad stat utan möjlighet att erbjuda sina medborgare demokratiska och mänskliga livsvillkor. Därför är det bra att Sverige valt att inte erkänna Västsahara nu. Det skriver frilansjournalisten Bengt Nilsson i en replik till Malainin Lakhal.
 • den 25 januari 2016
  Det var med förvåning och stor oro som de flesta västsaharier tog emot beskedet att Sverige inte kommer att erkänna Västsahara. ”Det är beklämmande att Sverige går så långt att de menar att det är just folkrättsliga aspekter som hindrar ett erkännande”, skriver Malainin Lakhal, frilansjournalist och västsaharier.