Go to main navigation

Etiopiensvenskarna

14 månader av ovisshet

Berättelsen om Johan Perssons och Martin Schibbyes fängelsetid i Etiopien började förra sommaren. Den 3 juli kablades nyheten ut, att två svenska journalister gripits när de reste tillsammans med ONLF (Ogaden National Liberation Front)-gerillan i Ogadenprovinsen.

Till en början var det som om journalister och politiker inte förstod att deras fall skulle bli så allvarligt. Det var relativt tyst. Men under hösten, när det stod klart att de skulle åtalas och riskerade mycket långa straff, blev deras situation en huvudfråga i offentligheten. Politiker uttalade sig, landets alla stora redaktioner skickade reportrar till Addis Abeba för att följa rättegången.

Ända fram till tidsbestämningen av domen strax efter nyår 2012 blev det allt värre för de båda svenskarna. Först trodde många att de skulle utvisas ur landet och skickas hem. Sedan hoppades man på ett frikännande. Sedan på ett kort straff.

Inget av detta infriades.

Först när Etiopiens premiärminister inför landets parlament sade att fångar som dömts enligt de nya anti-terroristlagarna skulle kunna komma i fråga för nåd tändes hoppet för Johan och Martin. De hade då bestämt sig för att inte överklaga domen och i stället ansöka om nåd.

Sedan dess har det mest varit en tid av väntan. Journalister och politiker har taggat ned sin retorik och väntat in det diplomatiska spelet. Meles Zenawis död i augusti väckte en ny oro för att processen skulle dra ut på tiden. Att Etiopien skulle dras in i en period av instabilitet och att två svenska journalisters öde då skulle hamna långt ned på dagordningen.
Men till sist kom alltså beskedet. Johan Persson och Martin Schibbye är fria.

OmVärlden har sammanställt en tidslinje med dramat. Läs här