Go to main navigation
Mali

En flicka utanför en toalett i Mali, inom ett projekt finansierat av Plan Sverige.

Foto: Julia Björne

Toaletter

2,5 miljarder saknar välfungerande toalett

Bristen på fungerande sanitära anläggningar är ett dagligt problem för över 2,5 miljarder människor. I somras slog FN:s generalförsamling fast att sanitetskrisen och den roll sanitet spelar för utveckling förtjänar större uppmärksamhet, efter ett initiativ från Singapore. Den här veckan firades därför Världstoalettdagen.

Den 19 november är FN:s officiella Världstoalettdag. Beslutet om detta togs i juli i år, efter en resolution som lagts fram av Singapore.

- Namnet är humoristiskt. Men det syftar till att väcka uppmärksamhet kring de sanitetsutmaningar som finns, skriver Singapores delegater i ett pressmeddelande.

- Sanitetsfrågorna handlar dock inte bara om behovet av fler toaletter och infrastruktur, utan också om sociala och beteendemässiga förändringar som kommer att ta tid, säger Mark Neo som är en av Singapores FN-representanter.

Trots att behovet av fungerande avlopp och toaletter fortfarande är enormt i världen så har stora framsteg gjorts under senare år. Mark Neo understryker att 1,8 miljarder människor har fått en förbättrad tillgång till sanitära anläggningar sedan 1990.

- Samtidigt är sanningen tyvärr den att en miljard människor fortfarande tvingas utföra sina behov ute i det fria, medan 2,5 miljarder saknar tillgång till välfungerande toaletter, säger han.

Chris Williams, som är ordförande för Genevébaserade Water Supply and Sanitation Collaborative Council, säger till IPS att frågan om sanitet även har en stark koppling till andra utvecklingsfrågor.

- I en miljö där det saknas fungerade sanitära anläggningar och rent vatten är det en omöjlig uppgift att lyckas med andra utvecklingsmål. Det är hög tid att agera nu, säger han.

Thalif Deen/IPS