Go to main navigation
Dilma Rouseff

Brasiliens twittrande president Dilma Rouseff

Foto: Roberto Stuckert Filho/Presidência da República

Listan

5 twittrande toppolitiker

”Four more years”. Så lyder ett av världens mest uppskattade twittermeddelanden. Det lades upp av den nyvalde presidenten Barack Obama efter valsegern 2012.

För politiker erbjuder Twitter en möjlighet att nå väljarna direkt med sina budskap – utan omvägen via traditionella medier. Men trots känslan av en personlig relation är det högst osäkert om det faktiskt är politikerna själva som twittrar. Ofta är det medarbetare eller anlitade kommunikationsföretag.

 Det är dock viktigt att se upp för imitatörerna, som till exempel @ThePresObama, eller den berömda @Kim-JongNumberUn, som skriver tweets som: ”OK, I’m turning off the Internet now. For the entire country.”

Här listar vi fem äkta toppolitiker som twittrar.

1. Barack Obama
@BarackObama
USA:s president är den politiker som har flest följare i världen. Det sägs att Twitter spelade en stor roll i att Barack Obama vann valet 2008 och att han blev omvald 2012. Obamas twitterkonto sköts av personal från organisationen Organizing for Action och där varvas presidentcitat med videor och bilder.
När Barack Obama själv har skrivit ett inlägg är det undertecknat med ”-bo”.

 Tweets: 8 438  Följer: 666 525  Följare: 26 832 370

 

2.  Hugo Chávez Frías
@chavezcandanga
Den avlidne venezuelanske presidenten Hugo Chávez var en flitig twittrare och en av de politiker i världen som hade flest följare. När den 19-åriga Natalia Valdivieso förra året blev Chávez tredje miljonte följare gav han henne ett hus i present. Sedan presidenten insjuknade i cancer blev tweetsen färre. Från november 2012 till februari 2013 var det helt tyst. När han började twittra igen den 18 februari blev det en världsnyhet. De tre meddelandena från den dagen blev dock hans allra sista.

Tweets: 1 821 Följer: 23 Följare: 4 219 737 

 

3. Drottning Rania Al Abdullah
@QueenRania
Drottningen av Jordanien är en av de populäraste twittrarna i världen. Hon har över två och en halv miljon följare och hennes korta presentation lyder: Mamma och hustru med ett väldigt coolt jobb.
Hennes twitterinlägg varierar mellan personliga inlägg med foton av nära och kära, medan andra behandlar seriösare ämnen, som de nya millenniemålen.

Tweets: 880 Följer: 213 Följare: 2 623 572

 

4. Dilma Rousseff
@dilmabr
Brasiliens president Dilma Rouseff är ett mönsterexempel på hur en presidentkandidat kan använda sig av Twitter under en valkampanj.
Hon började twittra den 20 april 2010 och slutade den
13 december samma år, i samband med att hon vann valet.
Hennes sista tweet löd: ”Jag är glad att ha blivit 2010 års twittersensation. Jag hoppas det kommer att finnas tid att vara här på twitter med er. Vi hörs under 2011.”
Hennes följare väntar fortfarande på att hon ska höra av sig igen.

Tweets: 393 Följer: 574 Följare: 1 800 727

 

5. Cristina Kirchner
@CFKArgentina
Argentinas president Cristina Kirchner twittrar flera hundra gånger i veckan. Genom tweetsen informerar hon om regeringsbeslut, argumenterar för sin politik och ger kängor åt sina politiska motståndare.
När Internationella valutafonden i början av februari hotade Argentina med att de skulle mista sin rösträtt om de inte gjorde något åt sin ekonomi, använde Kirchner Twitter för att kalla IMF för gamar.

Tweets:  2 514 Följer: 50 Följare: 1 727 624

 

Camilla Göth och Sigrid Petersson