Go to main navigation

Centralafrikanska republiken

AU skickar fredsbevarande trupper

Afrikanska unionen, AU, mobiliserar fredsbevarande trupper till Centralafrikanska republiken. Det uppgav källor vid AU:s högkvarter i måndags. Hittills är det bara Burundi som har bidragit, men soldater från Rwanda och Demokratiska republiken Kongo kan också vara på väg.

Sedan i mars har de så kallade Sélékarebellerna dragit runt i landet och skapat kaos och hungersnöd. När rebellerna intog huvudstaden Bangui dödades omkring 400 personer. Franska trupper finns nu på plats i huvudstaden för att försöka stabilisera situationen.

Nu planerar AU att skicka 6 000 soldater till Centralafrikanska republiken för att försöka stabilisera läget i det fattiga landet.

AU:s biträdande ordförande Erastus Mwencha stod på måndagen värd för ett möte vid organisationens högkvarter i Addis Abeba där man diskuterade detaljerna för den kommande insatsen. Efter mötet sade Erastus Mwencha till IPS att Burundi är det enda land som hittills har bekräftat att man bidrar med soldater till insatsen – medan flera andra AU-länder överväger att bidra.

Frankrike har redan skickat soldater till huvudstaden Bangui, som sedan i mars har kontrollerats av rebellrörelsen Séléka. Rebellerna inledde sin offensiv genom landet för ett år sedan och deras framfart på landsbygden har ytterligare förvärrat situationen i ett land som redan tidigare var hårt plågat av fattigdom och brist på mat.

Amy Martin, representant för FN:s biståndskoordineringsprogram Ocha i Bangui, berättar för IPS att situationen i huvudstaden varit särskilt svår sedan slutet av förra veckan – med omfattande skottlossning på gatorna, och ett mycket spänt läge i vissa stadsdelar. Enligt Amy Martin är dock läget precis lika allvarligt utanför huvudstaden.

- Séléka har tagit kontrollen över flera områden och deras lokala ledare har blivit härskare i dessa städer. Men eftersom de inte får något stöd från centralregeringen livnär sig dessa människor istället på lokalbefolkningen, delvis genom olaglig skatteindrivning. Resultatet är att de agerar som krigsherrar och kriminella gäng, säger hon.

AU godkände i förra veckan att 1 200 franska och 3 500 AU-soldater skulle skickas för att stabilisera läget i landet, som har 4,6 miljoner invånare. Men eftersom våldsamheterna ökade i slutet av förra veckan beslutade representanter från Europa och Afrika vid ett möte i Paris i helgen att öka trupperna till 1 600 franska och 6 000 AU-soldater. Enligt Röda korset har minst 400 människor dödats i Bangui bara sedan i torsdags.

Den regionala styrkan, kallad Misca, ska skickas till landet så snart som möjligt. De kommer då att förenas med de fredsbevarande AU-styrkor som sedan tidigare fanns på plats i Centralafrikanska republiken.

Men enligt Thierry Vircoulon vid International Crisis Group har utvecklingen i Centralafrikanska republiken skapat en osäkerhet kring huruvida AU-styrkorna har den kapacitet som krävs för att kunna agera mot våldsutbrott på kontinenten. Detta med tanke på att de fredsbevarande afrikanska styrkorna som fanns på plats inte lyckades säkra situationen i huvudstaden Bangui.

- Tyvärr är det bara fransmännen som i detta läge är beredda och kan att utföra jobbet, säger han och påpekar att utplaceringen av de franska styrkorna välkomnats av representanter från både Centralafrikanska republiken och dess grannländer.

I samband med det toppmöte om krisen i Centralafrikanska republiken som i helgen hölls i Paris diskuterade ledarna möjligheten att skapa en permanent afrikansk styrka som kan sättas in i samband med krissituationer – istället för att tvingas hantera en stor logistisk process vid varje tillfälle det behövs.

Medan de afrikanska soldaterna förbereder sig på att resa till Centralafrikanska republiken fortsätter situationen i landet bara att förvärras. Enligt FN har närmare tio procent av befolkningen tvingats på flykt medan närmare 25 procent är i behov av matbistånd.

Sélékas medlemmar har anklagats för att ha begått svåra människorättsbrott mot såväl män, kvinnor och barn.

Rebellrörelsen hade till en början det politiska målet att störta president Francois Bozize, och när man i mars intog Bangui tvingades Bozize på flykt. Rebelledaren Michel Djotodia utnämnde sig i samband med detta till landets nye president och utlovade att val skulle hållas inom 18 månader. I september meddelade Michel Djotodia att den redan sammanfallande rebellrörelsen formellt hade upplösts, men våldet i landet har sedan dess bara tilltagit.

Plundringar och härjningar utförda av Sélékarebeller, som främst är muslimer, har i sin tur lett till att den kristna majoritetsbefolkningen bildat egna väpnade grupper. Risken är därför att krisen kommer att eskalera till en religiös konflikt.

FN-representanten Amy Martin säger att det är civilbefolkningen som drabbas värst av det pågående våldet.

- Befolkningen är utmattad – de har ingen mat till sina familjer, och de har utsatts för plundringar så många gånger.

Denna situation har samtidigt lett fram till att fler organiserade och beväpnade grupper har bildats – som sedan slutet av sommaren har blivit allt starkare.

- Det finns ingen regering och det saknas en vision om ett ledarskap som ska kunna få tillbaka landet på rätt spår. Det är anarki som råder, säger Amy Martin.

Befolkningen får nu sätta sitt hopp till att de internationella styrkorna ska kunna stoppa våldet. AU:s biträdande ordförande Erastus Mwencha vill inte spekulera i hur länge AU-styrkorna kan behöva stanna i Centralafrikanska republiken.

- Först och främst så måste fred och säkerhet upprättas så att landets institutioner kan börja fungera igen, och ett val organiseras. Det viktigaste är att ett val kan hållas så snart som möjligt, så att landet får en legitim ledning, säger Erastus Mwencha.

Jacey Fortin/IPS