Go to main navigation
Antalet flickor under sex år har minskat kraftigt i Indien.

Antalet flickor under sex år har minskat kraftigt i Indien.

Foto: Steve McCurry / Magnum Photos / IBL bildbyrå

Indien

Abort av flickfoster ökar dramatiskt

Antalet könsselektiva aborter i Indien ökar med tillgången till modern teknik som ultraljud. Den illegala industrin beräknas nu omsätta omkring 250 miljoner dollar om året.

Mord på nyfödda flickor har varit en mörk och nedtystad del av den indiska historien.
Med moderna ultraljud har möjligheten till könsselektiva aborter, att välja bort flickor redan före födseln, ökat dramatiskt.

Brittiska Al-Jazeera rapporterar att omkring 10 miljoner flickor dödats före eller efter födseln under de senaste två decennierna, en siffra som Indian Medical Association bestrider. I den senaste folkräkningen från 2001 märktes dock en kraftig minskning av antalet flickor under sex år. 1991 gick det 945 flickor på 1  000 pojkar. Tio år senare bara 927, enligt statlig statistik. I vissa delar av landet finns det i dag bara 800 flickor på 1  000 pojkar. Det ska jämföras med att de flesta länder har fler flickor än pojkar. Bara Kina har i dag en större könsobalans.

Enligt tidningen Lancets internetupplaga aborteras 500 000 flickfoster om året.

Abort har varit tillåtet i Indien sedan 1971. 1994 antogs en ny lag för att förhindra aborter på grund av kön. Ultraljudsundersökningar är inte olagliga, däremot är det olagligt att söka hjälp för att välja kön, straffet är tre års fängelse och böter, läkaren kan bli avstängd. Men ytterst få fall har lett till åtal. Att en läkare talar om könet vid en vanlig ultraljusundersökning är svårt att leda i bevis.

Ultraljudsundersökningarna har blivit lättillgängliga, och kostar ungefär 14 dollar. En abort kostar mellan 30 och 60 dollar.

Enligt al-Jazeera beräknas den illegala industrin omsätta omkring 250 miljoner dollar per år, en siffra som upp-skattas växa med 20 procent om året.

Victoria Veres