Go to main navigation

Biståndssatir

Absurda situationer i komediserie om NGO:s

Galna historier och absurda situationer. I en ny komediserie om NGO-världen vill skaparen få oss att skratta – och tänka till. Det var när tv-serieskaparen Hussein Kurji fick frågan om att göra komedi som tanken slog honom. Varför inte göra en blandning av satirserien The Office och NGO-världen?

The Samaritans är en ny komediserie, skapad av ett Kenyabaserat produktionsbolag, som lyfter fram absurda situationer som kan uppstå i arbetet inom internationella hjälporganisationer.

– Det finns mer än 4000 registrerade NGO:s i Kenya och genom åren har jag hört många konstiga historier från vänner som har jobbat för dem. Tänk om de här galna historierna skulle bli bra komedi? säger Hussein Kurji till bloggen Africa is a Country.

Som exempel nämner Hussein Kurji en välgörenhetsorganisation som höll en auktion för att samla in pengar för att hjälpa utrotningshotade noshörningar. Priset för välgörenhetsauktionen – att åka på noshörningsjakt i Namibia.

Tv-serien handlar om organisationen Aid for Aid, en NGO som, enligt skaparen själv, ”gör ingenting”.

 – Huvudberättelsen i säsong ett handlar om att organisationen håller på att ansöka om det största projektbidraget som fältkontoret i Nairobi någonsin ansökt om. Deras första uppgift är att komma på en förkortning, innan de ens kommit underfund med vad biståndet ska användas till.

Hussein Kurji vill att serien ska få människor att börja prata om hjälporganisationer och få dem att fundera på i vilka sammanhang hjälpen fungerar, även om han är medveten om att ingenting kommer att förändras över en natt. Senare kommer serien även att ta upp bredare frågor som rör internationell utveckling.

Läs mer om The Samaritans: http://africasacountry.com/kenyas-first-mockumentary-takes-on-the-ngo-world/

 Isabel Gustafsson