Go to main navigation
Väggar av sandsten kan kombineras med trädplanteringar.

Väggar av sandsten kan kombineras med trädplanteringar.

Foto: Magnus Larsson

Klimat

Mur av bakterier kan stoppa ökenspridningen

Två miljarder människor kan enligt FN bli offer för ökenspridningen. Många vill kämpa emot genom att plantera träd. Nu finns en ny svensk idé – en bakterie som får sand att stelna.

I en rapport som publicerades 2007 slog FN fast att ökenspridningen är "en av vår tids största klimatutmaningar". Även om forskarna är djupt oense tror många att den oroande utvecklingen beror på klimatförändringarna och spår stora folkvandringar i Afrika och Centralasien med politisk instabilitet som följd.

Ett sätt att anlägga moteld är "Den gröna muren", att plantera träd för att hindra öknen från att sprida sig. I Kina har miljoner träd redan planterats och länder i norra Afrika är inne på samma linje. Men arbetet är komplicerat och dyrt.

Arkitekten Magnus Larsson började, som en del i ett skolarbete när han studerade i London, fundera över om det fanns några sätt att ge arbetet en vitamininjektion.

Resultatet blev "Dune", idén som handlar om att tillsätta bakterien Bacillus pasteurii som får sand att stelna till sandsten. Det kan ses som ett komplement till "Den gröna muren".

– Med bakterien kan man bygga väggar eller hus i öknen. I sanddynernas ytor kan det vara väldigt varmt, uppåt 65 grader på dagen, men inuti är det svalare. Och när man får en sådan temperaturskillnad kan man börja jobba med kondens och konstbevattning för att hålla träden vid liv, säger Magnus Larsson.

I juli presenterade han "Dune" vid den prestigefyllda TED-konferensen i Oxford och funderar nu över hur han ska gå vidare.

– Jag är i kontakt med flera företag som är nyfikna. Det ska bli spännande att se om det här kan användas i stor skala.

Andreas Utterström