Go to main navigation
Indiens premiär­ministers fru var en av de med­följande som deltog i evene­manget.

Indiens premiär­ministers fru var en av de med­följande som deltog i evene­manget.

Foto: Alberto Pizzoli / AFP

FN

Barn flögs från Ghana till Rom för att matas

FN-organet WFP kritiseras för bristande omdöme. När organisationen skulle visa fruarna till världens ledande politiker hur de jobbade flögs fattiga barn från Ghana till Rom för att matas med gröt.

Det var den 10 juli som Sarah Brown, Margarita Barroso och flera andra fruar till toppolitikerna i G8-länderna var inbjudna till WFP:s, World Food Programme, huvudkontor i Rom.

WFP ville visa fruarna vilket stort arbete organisationen gör i världen. Därför flögs en grupp fattiga skolbarn från Ghana till Rom särskilt för evenemanget. Barnen skulle berätta hur WFP hjälpt dem.

I tälten bredvid personalens swimmingpool fick president-fruarna möjlighet att bjuda barnen på den sojamajsgröt som WFP brukar ge svältande.

Samtidigt uppmanades de flesta av kontorets 1 200 anställda att stanna hemma denna dag.

Enligt webbtidningen Inner City Press, som specialiserat sig på att bevaka FN, är det ett av de dyraste evenemang som ett FN-organ ordnat på länge. Enligt tidningens beräkningar kostade en dags ledighet för närmare 1 000 anställda, säkerhetspådraget, flygtransporter för barnen och annat närmare 500 000 dollar, cirka 3,5 miljoner kronor.

Greg Barrow, mediekoordinator för WFP i Rom, säger till OmVärlden att evenemanget kostade 219 000 euro, ca 2,2 miljoner kronor.

Då ingår inte kostnader för förlorad arbetstid — men enligt Barrow ska ett nytt mejl ha utgått till personalen där de uppmanades att jobba hemifrån.

Statsminister Fredrik Reinfeldt var med på G8-mötet i egenskap av EU-ordförande. Hans hustru Filippa Reinfeldt deltog dock inte i mötet på WFP. Inte heller Michelle Obama eller Carla Bruni-Sarkozy.


Fredrik Nejman