Go to main navigation

Chile

Barndomskamrater kämpar om presidentposten

Chiles före detta arbetsmarknadsminister Evelyn Matthei har utsetts till konservativa partiets UDI:s presidentkandidat. Hon ställer upp mot den segertippade center-vänsterkandidaten Michelle Bachelet, som tidigare varit landets president. De båda var en gång barndomsvänner men representerar nu två olika politiska inriktningar.

Presidentvalet i Chile hålls den 11 november och detta är första gången som två kvinnor är huvudkandidater till posten.

- Det är något sexistiskt över att anmärka på att vi är två kvinnor. Har någon någonsin gjort sådana kommentarer när två män varit huvudkandidater till presidentposten?, sade Michelle Bachelet i samband med att hon jämfördes med Matthei.

Chile har ingen kvotering för att öka antalet kvinnor på politiska poster. Under den tid som Bachelet var vid makten 2006 till 2010 avvisade de politiska partierna ett lagförslag som hon lade fram om kvotering av kvinnor och ekonomiska förmåner för kvinnliga kandidater.

 Maricel Sauterel, projektchef för Comunidad Mujer, en organisation som arbetar för ett ökat kvinnligt deltagande inom arbetslivet och det politiska beslutsfattandet, menar dock att faktumet att två kvinnor gör upp om presidentposten visar på tydliga framsteg när det gäller jämställdhet.

- Det visar att det sker en utveckling här i landet. För tjugo år sedan skulle det ha varit omöjligt att ens ha en kvinnlig kandidat till presidentposten, säger hon till IPS.

Bachelet är en 61-årig barnläkare som tidigare var chef för organisationen för FN:s jämställdhetsarbete, UN Women. Hon är center-vänsterkoalitionen Ny majoritets kandidat och fick drygt 73 procent av rösterna i primärvalet den 30 juni.

Hon utmanas av den 59-åriga ekonomen Matthei som är det konservativa partiet UDI:s kandidat. Fram till i juli var Matthei landets arbetsmarknadsminister i den konservativa presidenten Sebastián Piñeras regering. Bachelet är dock kritisk till att det fått så stor uppmärksamhet att både hon och Matthei är kvinnor.

- När kandidaterna är män, diskuteras viktiga frågor snarare än detaljer. Det är glädjande att allt fler kvinnor får inflytande inom politiken och jag kommer att fortsätta arbeta för detta, men när det gäller denna valkampanj så handlar det om två mycket olika visioner för det här landet. Det finns en inriktning som vill fortsätta på den nuvarande regeringens linje och det finns en annan, som jag företräder, som vill genomföra strukturella förändringar för att bekämpa ojämlikheten, sa Bachelet till IPS.

Chilenska kvinnor fick rösträtt 1949 och röstade för första gången 1952. År 2006 blev Bachelet Chiles första kvinnliga president. Cirka 13 procent av platserna i kongressens underhus och 5 procent av platserna i senaten innehas av kvinnor. Bachelet och Matthei har trots sina olika inriktningar en gång varit barndomsvänner. Deras fäder arbetade båda inom flygvapnet och var nära vänner ända fram till Pinochets diktatur tog vid 1973.

Mattheis far blev medlem av militärjuntan medan Bachelets far greps för "förräderi" och torterades till döds. Matthei arbetade med översättningar för militärregimen under tiden som hon bodde i Storbritannien och studerade till att bli konsertpianist. Detta medan Bachelet anslöt sig till motståndsrörelsen i Chile och gömde dissidenter tills hon greps 1975. Hon och hennes mor utsattes för tortyr av militären.

Ekonomen Gloria Maira som arbetar på den feministiska tidningen La MansaGuman säger att Bachelet främst är den som arbetat för kvinnors rättigheter inom politiken, medan Matthei aldrig har gjort det, och har svängt i sina uttalande gällande abort, till exempel.

IPS