Go to main navigation
Issifou Seidou

Familjens bilder på Issifou Seidou som sitter fängslad i Togo.

Foto: Privat

Togo

Besked om fängslad svensk försenas

I dag skulle en dom ha meddelats som kunde avgjort om den svenska medborgaren Issifou Seidou, som sitter fängslad i Togo sedan fyra år, skulle friges. Utlåtandet skulle komma från ECOWAS, en samarbetsorganisation för Västafrikas länder. Men efter rykten om att vissa domare tagit emot stora mutor har datumet för domen skjutits upp.

– Jag har aldrig tidigare hört om ett rättsfall som skött så illa, säger Seidous advokat Ajavon Zeus på telefon från Togo.

– Med tanke på att domarna har beslutat att – för andra gången – skjuta upp sitt avgörande, verkar det för mig mycket troligt att det är en fråga om korruption.

Ajavon Zeus ska i dag åka till ECOWAS huvudsäte i Abuja i Nigeria för att försöka reda ut vad som pågår inom domstolen, The Community Court of Justice.

 Issifou Seidou kom till Sverige och Örebro som politisk flykting på 1980-talet. Innan dess arbetade han inom militären i Togo. Han greps tillsammans med flera andra när han 2009 besökte sitt forna hemland.

En annan av de gripna var den togolesiske presidentens halvbror, som anklagades för att planera en statskupp. På hösten 2011 dömdes de fängslade till långa straff. Domen fördömdes av omvärlden, som anklagade den togolesiska regimen för att göra sig av med oppositionella genom riggade rättegångar. Flera utredningar, band andra från den togolesiska kommissionen för mänskliga rättigheter, har visat att de åtalade utsatts för svår tortyr. Kommissionen har rekommenderat att de fängslade ska släppas fria.

Tre politiska fångar släpptes nyligen i Togo. Frisläppandet ökade hoppet om att även Issifou Seidou skulle friges.

Issifou Seidous dotter Wassila Seidou, som bor i Stockholm, är mycket engagerad i sin fars fall. Hon är besviken över den uppskjutna domen och hon är besviken på hur UD har skött hennes fars fall:

– Jag och min familj är absolut inte nöjda med UD:s insatser. De har inte ens ifrågasatt hur rättsprocessen skötts, trots att det finns bevis att min pappa och de andra fångarna torterades. Det finns inga bevis mot dem och man vet att domarna var korrupta. UD-personalen verkar helt enkelt inte vara intresserade och tar inga initiativ, säger Wassila Seidou.

– UD menar att eftersom det inte finns bilaterala avtal mellan Togo och Sverige så kan de inte agera mer än de gjort. Och eftersom det inte finns en svensk ambassad i Togo skulle vi vilja att de i stället försökte trycka på Frankrike. Det här är ett politiskt viktigt rättsfall – nästa år är det val i Togo, fortsätter hon.

Togo har i decennier styrts av en och samma familj. Gnassingbe Eyadema tog makten 1967 i en militärkupp. När han dog 2005 installerades en av sönerna, Faure Gnassingbe, som president. På senare år har motståndet mot regimen ökat och flera organisationer i civilsamhället har uppmanat till protester.

Anki Wood