Go to main navigation
Defenders days

Foto: Catarina Harling

Årets människorättsförsvarare

Bialiatski fick rättighetspris i sin frånvaro

Den vitryske regimkritikern Ales Bialiatski blev årets människorättsförsvarare. Men priset togs emot av hans fru eftersom han själv är fängslad av regimen.

Civil Rights Defenders har för andra året i rad delat ut pris till årets försvarare av mänskliga rättigheter. Årets pristagare, Ales Bialiatski, fick inte själv vara med på prisutdelningen eftersom han sitter fängslad för sin kamp om demokrati och mänskliga rättigheter i Vitryssland.

– Det här priset uttrycker ett stöd för Ales och hans kamp. Det är tydligt att hans öde är någonting människor följer och oroas av. Människor kämpar för honom, sade hans fru Natalia Pinchuk under ceremonin.

 Presidenten i Vitryssland, Alexander Lukashenka, kom till makten 1994 och har under sin tid vid makten begränsat medborgarnas grundläggande rättigheter.

Det hårda klimatet i landet har gjort det svårt för Ales Bialiatski och hans kollegor att driva människorättsorganisationen Viasna. Verksamheten har inte blivit accepterad av myndigheterna och sedan starten 1996 har Ales Bialiatski spärrats in ett tjugotal gånger.

I november 2011 dömdes han till fyra och ett halvt års fängelse för skatteflykt. FN fördömde beslutet och krävde hans omedelbara frigivning.

– Han vill inte berätta om hur han har det utan säger bara att han har det bra. Men vi har fått rapporter genom andra fångar som vittnar om att ledningen för ett hårt tryck mot honom, berättar Natalia Pinchuk för OmVärlden.

Hon berättar att det utövas en daglig psykologiskt press mot honom. Han är isolerad i fängelset, får inte motta matpaket och får inte ha några besök. Förra året träffade hon honom endast en gång trots att man har rätt till fyra tillfällen.

Sedan påpekar hon att vi inte ska glömma bort alla de andra personer som just nu sitter fängslade i Vitryssland för sin kamp om demokrati.

– Man ska också ha i åtanke att förutom Ales så finns andra politiska fångar som sitter fängslade runt om i Vitryssland. Det här priset är ett tecken på solidaritet även för dem. Det är en del i en kamp för deras befrielse.

Robert Hårdh, chef för Civil Right Defenders, har arbetat nära Ales Bialiatski och hans kollegor i Viasna under många år. Han beskriver situationen i Vitryssland som "repression as usual", ett konstant repressivt klimat mot mänskliga rättigheter och människorättsförsvarare som inte förändrats sedan 1994.

– Rörelsefriheten, möjligheten att agera för det civila samhället i Vitryssland har krympts till ett minimum. Därför krävs det en ännu större uppmärksamhet från omvärlden för att ge en röst åt de som tystas, säger han.

Vad hoppas du att uppmärksamheten kommer att leda till?

– Jag hoppas att omvärlden fortsätter att uppmärksamma situationen i Vitryssland, situationen för Ales och för andra politiska fångar. Det är inte acceptabelt någonstans i världen att människor sitter inspärrade för sitt arbete för de mänskliga rättigheterna.

Sara Valtersson