Go to main navigation
29910186726_e7db01f2dd_o.jpg

Foto: David Stanely/Flickr

Irak

Kvinnors rättigheter hotade

Den 30 april är det parlamentsval i Irak. Om den så kallade Jaafari-lagen röstas igenom efter valet, som föreslagits av den shiitiska regeringen, kommer många kvinnor och flickor att fråntas sina mest grundläggande rättigheter.

– Irak har delats upp i två läger. Det är vi som önskar uppnå frihet på ena sidan och så de som vill förändra Iraks lagstiftning till så som den såg ut för hundratals år sedan på den andra, säger Yanar Muhammed, ordförande för organisationen Kvinnors Frihet (OFWI) i Irak.

.Yanar Muhammed är på besök i Stockholm för att tillsammans med tre andra irakiska kvinnorättsaktivister uppmärksamma den svåra situationen för flickor och kvinnor i Irak. Skiljelinjen hon talar om är artikel 41, Jaafari-lagen, som lades fram av den shiitiska regeringen i februari och som kan bli verklighet efter valet den 30 april.

 Om lagen införs kommer den nuvarande familjelagstiftningen från 1959 att förändras totalt. I teorin flyttas beslut om relationsfrågor från rättssystemet till religiösa församlingar och deras ledare. Syftet är att olika religiösa grupper ska kunna döma efter egna trosregler.

I praktiken innebär det att om äktenskap regleras enligt sharialagstiftning tillåts flickor att giftas bort från nio års ålder, en make kan ha sex med sin fru mot hennes vilja och kvinnor får inte lämna huset utan mannens tillstånd. Och vid skilsmässa får pappan automatiskt vårdnaden om barnen.

– Att på 2000-talet tala om kvinnor endast som ett objekt för mäns njutning förstör hela idén om medborgarrätt. Den här lagen gör kvinnan till en slav där hon inte behandlas som en människa, säger Yanar Muhammed.

.Awezan Nuri driver Pana Center i Kirkuk som jobbar med att utbilda kvinnor och flickor om deras rättigheter. Hennes tilltro till parlamentet är inte stor.

– Vad som är nytt i det här valet är att fler unga engagerar sig. Jag hoppas att de kommer att visa ett större engagemang för de här frågorna. Men hittills har ingen kandidat visat att de prioriterar kvinnofrågan. Det finns ett stort stöd för shiitiska partier i Irak och dessa är det största hotet mot kvinnans situation, säger hon.

Premiärminister Nuri al-Maliki är shiamuslim och förväntas vinna valet för tredje gången i rad. Chanserna att artikel 41 inte röstas igenom är därför små.

De fyra irakiska kvinnorättsaktivisterna har nu, tillsammans med organisationen Kvinna till Kvinna, skrivit ett brev till utrikesminister Carl Bildt där de uppmanar Sveriges regering att agera och be premiärministern att respektera flickor och kvinnors rättigheter i Irak.

– Regeringen har tagit upp frågan och framfört vår oro - med irakiska företrädare på plats genom vår ambassad i Bagdad och med Iraks ambassadör här i Sverige. Vi kommer att fortsätta att noga följa den här frågan och ta upp den i samtalen med irakiska företrädare, skriver Erik Zsiga, Carl Bildts pressekreterare, i ett sms till OmVärlden.

Sara Valtersson