Go to main navigation
Han tjänar mest

Vidar Helgesen gjorde bostadsklipp på biståndspengar.

Foto: Leif R Jansson/Scanpix

OmVärlden granskar

Bistånd betalade Idea-chefens bostadsklipp

Idea stängde nyligen sitt kontor i Västafrika för att spara pengar. Samtidigt har flera höga chefer fått mycket generösa löneförmåner. Den förre generalsekreteraren, Vidar Helgesen, fick räntor och amorteringar på sitt privata bostadslån betalda och gjorde ett klipp på omkring 3,7 miljoner kronor.

År 2006 utsågs norrmannen Vidar Helgesen till generalsekreterare för den Stockholmsbaserade demokratiorganisationen Idea. Då köpte han en bostadsrätt på fem rum och kök på Rörstrandsgatan i Stockholm, där han och familjen bodde. Eftersom han flyttat till Sverige för jobbets skull, ersatte Idea honom för boendekostnaden. Det är normalt i internationella organisationer. Till en början fick Vidar Helgesen en standardersättning, men 2012 gjordes Ideas system om. De anställda skulle nu själva lämna in verifikationer på sina boendekostnader för att få dem ersatta. Vidar Helgesen lämnade då in sin privata låneavisering för bolånet på lägenheten på Rörstrandsgatan.

OmVärlden har en kopia på en låneavisering som Helgesen lämnat till Idea. Enligt källor på organisationen har han ersatts med totalt över 15 000 kronor per månad för boendet – skattefritt.

Förutom bolåneräntan inkluderade han också sina egna amorteringar på närmare 10 000 kronor per månad. Och när Idea räknade ut hans ersättning fick han betalt för merparten av denna kostnad. I praktiken ökade därmed Vidar Helgesens ägande av lägenheten eftersom hans skuld till banken minskade. Samtidigt steg värdet på bostadsrätten dramatiskt.

 I november förra året såldes lägenheten för 10 350 000 kronor. Enligt Svensk mäklarstatistik har lägenhetspriserna i Stockholms innerstad ökat med 43 procent sedan 2006. Det innebär att Vidar Helgesen gjorde en vinst på omkring 3,7 miljoner kronor. En vinst som alltså delvis var finansierad med bistånd. Samtidigt hade Vidar Helgesen en skattefri lön på över 120 000 kronor i månaden. Det är betydligt mer än vad Sveriges statsminister tjänar. När skatten är dragen får Fredrik Reinfeldt cirka 79 000 kronor kvar i plånboken.

 Idea är en mellanstatlig organisation som finansieras av medlemsländerna. Förra året anslog Sverige 64 miljoner kronor från biståndsbudgeten. I detta ingår de drygt sex miljoner kronor som Sverige betalar varje år för kontorsbyggnaden i Stockholm. Vidar Helgesen avgick som generalsekreterare på Idea i höstas och är nu Europaminister i den norska regeringen.

OmVärlden har sökt honom för en kommentar, men han har tackat nej. Däremot har hans nuvarande pressekreterare, Hilde Steinfeld, kommenterat OmVärldens uppgifter. I ett e-mejl skriver Steinfeld att Idea inte haft något med Helgesens bolån att göra, utan att han tog lånet som privatperson. Steinfeld påpekar också att Vidar Helgesen följt reglerna då han skickat in uppgifter om sina boendekostnader efter krav från Ideas personalavdelning.

Ideas tillförordnade generalsekreterare, Joan Sawe, säger att Vidar Helgesen har följt samma regler som alla andra internationellt anställda i organisationen. På frågan om Idea ersätter de anställda för deras privata amorteringar, säger Joan Sawe att policyn är glasklar. Det gör man.

 – Vi ersätter för lånekostnaden och då gör vi inte skillnad på ränta och amorteringar. Vi ersätter helt enkelt för den totala kostnaden, säger hon.

Enligt Joan Sawe har Ideas kostnader för bostadsersättning minskat sedan regelverket ändrades 2012. Av de anställda som arbetar i Stockholm får 16 personer denna form av ersättning i dag. Totalt betalar organisationen ut ersättning för 28 av sina anställda på olika platser i världen.

Idea har flera gånger tidigare kritiserats för att betala extremt höga konsultkostnader och chefslöner. Redan 2012 kunde OmVärlden avslöja att alla höga chefer hade nettolöner som var högre än ministerlönerna i den svenska regeringen. Trots den omfattande kritiken som följde på publiceringen, höjdes ändå lönerna året därpå. 2013 fick de internationellt anställda cheferna en ökning med 3,6 procent. Den övriga personalen blev dock utan löneförhöjning. Enligt Joan Sawe var höjningen av chefslönerna ett sätt att kompensera för den svaga euron. Hon menar också att lönerna, som är de i särklass högsta inom branschen i Sverige, är satta för att överensstämma med FN och två Genèvebaserade organisationer.

Utöver lönerna har demokratiorganisationen också andra mycket höga omkostnader. OmVärlden har fått ta del av en stor mängd dokument som visar på detta.

Ett exempel är Kristen Sample, chefen för det globala programmet på Idea. Trots att hennes personal finns i Stockholm, bor hon själv i Haag och flygpendlar regelbundet till Stockholm. Under arbetsdagarna bor hon på det fyrstjärniga hotellet Lady Hamilton i Gamla Stan för 1400 kronor per natt. Andra Idea-anställda bor på Sheraton för 1800 kronor per natt när de besöker Stockholm. Organisationen hade också stora omkostnader vid renoveringen av kontoret på Strömsborg i Stockholm.

Idea betalade över en halv miljon kronor exklusive moms till inredningsarkitekter i samband med detta. Då ingick inte möbler. Personer på Idea som OmVärlden varit i kontakt med blir förvånade när de får veta vad inredningsarkitekterna kostade. Eftersom huset är k-märkt får inga väggar flyttas, utan uppdraget handlade om var möbler och lampor skulle placeras.

– De var ju knappt här. Jag vet att vi var många som undrade varför de inte gjorde ett ambitiösare jobb, säger en anställd.

Den tillförordnade generalsekreteraren Joan Sawe vill inte kommentera kostnaden utan konstaterar bara att ”jag tror att alla är nöjda och glada över att vara tillbaka på Strömsborg igen”. Frågan huruvida det var väl använda anslagspengar, svarar hon inte på.   

Carolina Jemsby och Nils Resare