Go to main navigation

Burma

Censuren kan vara på väg tillbaka

För ett år sedan slopades de sista censurlagarna i Burma och många hoppades att en ny era präglad av yttrandefrihet och fria medier väntade i ett land där pressen varit hårt kontrollerad i ett halvt sekel. Men nu varnar lokala journalister för ett nytt lagförslag som de menar kan leda till att censuren återinförs.

Lagförslaget har redan antagits av parlamentets underhus och ska nu granskas av överhuset. Men enligt kritiker skulle förslaget innebära att landets informationsdepartement får alldeles för stor makt över att utfärda och dra tillbaka licenser för landets medier.

Myint Kyaw, ordförande för organisationen Myanmar Journalist Network, MJN, säger att deras kritik främst är riktad mot förslaget att införa ett system där en politisk tillsatt registrator skulle ges till uppgift att utfärda eller avslå ansökningar om publiceringslicenser. Enligt honom skulle ett sådant system innebära en återgång till en tidigare situation där regeringen kunde kontrollera medierna genom hotet om att deras licenser kunde dras tillbaka. Ett sådant system leder till en självcensur bland pressen, i synnerhet när det gäller kritik mot landets armé och granskningar av korruptionsanklagelser mot mäktiga personer och deras familjer.

MJN har samlat in tusentals namnunderskrifter i protest mot lagförslaget. Trots att förhandscensuren avskaffades för ett år sedan har många människorättsorganisationer förblivit kritiska mot den burmesiska regeringens inställning till pressen. Kritiken var exempelvis hård efter att regeringen i juni i år förbjöd ett nummer av Time Magazine efter att tidskriften innehållit en artikel om den buddistiska extremiströrelsen 969.

– Det är ett skamligt beslut som tyder på ett återfall för den officiella censuren i Burma, sade David Mathieson, vid Human Rights Watch till IPS.

Även Benjamin Ismaïl, chef för organisationen Reportrar utan gränsers kontor i Asien, uttryckte en liknande kritik.

– Reflexen att censurera nyheter är inte borta, men det är knappast någon överraskning med tanke på att en majoritet av regeringen består av samma personer som satt vid makten redan innan år 2011, sade han.

Burmas Pressråd, vars medlemmar är tillsatta av regeringen, har samtidigt lagt fram ett eget förslag på ny medielag till parlamentet. Flera av rådets förslag har dock kritiserats av informationsdepartementet.

Roger Hamilton-Martin/IPS