Go to main navigation
Chevron protest

Ecuadorianer protesterade mot Chevron utanför New Yorks federala domstol tidigare i höstas.

Foto: Samuel Oakford/IPS

AP-fonderna

Chevron slipper miljardskadestånd

Den amerikanska oljejätten Chevron, där de svenska AP-fonderna är stora ägare, slipper att betala skadestånd efter en långdragen miljöskandal i Ecuador. Det beskedet kom efter att en amerikansk domstol hävdat att offrens juridiska ombud ska ha betalat mutor och använt sig av falsk bevisning.

Den amerikanska domen innebär att Chevron slipper att betala ut ett skadestånd på drygt 60 miljarder kronor till de drabbade invånarna i regionen Lago Agrio, i Ecuador. Skadeståndet dömdes ut av en domstol i Ecuador 2011.

Tvisten mellan det amerikanska bolaget och invånarna i regionen har pågått i 21 år. Det amerikanska oljebolaget anklagas bland annat för att ha dumpat 100 miljarder liter råolja och orenat processvatten rakt ut i olika vattendrag.

Domen från USA gör nu att invånarna i Lago Agrio riskerar att stå helt utan ersättning. Lokalbefolkningen anses ha lidit stor skada av utsläppen och många har drabbats av cancer och andra allvarliga hälsoproblem.

Enligt en rapport ska 1000 personer ha dött på grund av utsläppen. Föroreningarna anses också allvarligt ha skadat Ecuadors regnskog, ett område med en världsunik biologiska mångfald.

De svenska AP-fonderna har stora innehav i Chevron. Enligt Arne Lööw, pressansvarig på AP-fondernas etikråd, har fonderna under lång tid fört en dialog med Chevron om utsläppen i Ecuador. Men under den pågående rättsprocessen har fonderna legat lågt.

Kommer etikrådet att rekommendera en försäljning av innehaven?

– Nej vi försöker alltid påverka bolaget genom en dialog, säger han.

Nils Resare