Go to main navigation

Pakistan

Domstol fördömer drönarattacker

USA:s attacker med förarlösa flygplan i Pakistans gränsregioner mot Afghanistan är att betrakta som illegala krigsbrott, enligt en domstol i Peshawar, rapporterar IPS.

Domstolen skriver i sitt domslut att Pakistan bör använda "våld, om så krävs" för att förhindra att fler civila dödas i USA:s attacker med förarlösa plan, så kallade drönare. Domstolen uppmanar dessutom de pakistanska delegaterna i FN att ta upp frågan inom säkerhetsrådet, där Pakistan för närvarande innehar en av platserna.

Domstolens chefsdomare Dost Muhammad Khan hävdar att drönarattackerna innebär brott mot en lång rad internationella avtal och överenskommelser, och uppmanar samtidigt USA att betala skadestånd till civila offer för drönarattackerna. Domstolen menar också att FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon bör tillsätta en krigsbrottstribunal för att utreda attackerna.

- Domen från rätten i Peshawar är symboliskt viktig. Jag tvivlar dock på att vare sig USA:s eller Pakistans regering kommer att påverkas av de långtgående krav som domstolen kommer med, men budskapet är trots det viktigt, säger Philip G. Alston, som tidigare var FN:s särskilde rapportör om utomrättsliga avrättningar.

Alston säger till IPS att han tycker det är bra att domstolen understryker att underrättelsetjänsten CIA:s drönarattacker står i strid med internationella lagar. Dock menar Alston att de juridiska diskussioner som domen bygger på kanske inte är helt "oklanderliga". Den pakistanska advokaten Mirza Shahzad Akbar företrädde civila offer för drönarattacker vid förhandlingarna i Peshawar, och enligt honom utgör domslutet, som kom strax innan valet i Pakistan, en "milstolpe".

- Denna dom innebär också ett test för den kommande regeringen. Om drönarattackerna fortsätter, och regeringen inte gör något för att förhindra dessa så riskerar den att begå lagtrots, säger Mirza Shahzad Akbar i ett pressmeddelande.

 I februari i år meddelade USA:s president Barack Obama att landets metoder för att "bekämpa, gripa och åtala terrorister" skulle bli mer transparanta och juridiskt tydligare. Men enligt Brett Kaufman vid medborgarrättsorganisationen American Civil Liberties Union, ACLU, har inget skett sedan dess för att dessa löften ska infrias.

Enligt journalistorganisationen Bureau of Investigative Journalism har CIA genomfört 368 drönarattacker i Pakistan från 2004 och fram till nu, varav den stora majoriteten - 312 attacker, ska ha genomfört under president Obamas tid vid makten. Organisationen bedömer att mellan 2 541 och 3 533 människor har dödats i samband med dessa attacker, varav mellan 411 och 844 var civila offer, och mellan 168 och 197 var barn.

George Gao/IPS