Go to main navigation
Lotta Schüllerqvist

Foto: OmVärlden

Lotta Schüllerqvist

Ett motsägelsefullt Gaza

En hopplös plats där invånarna vägrar att förlora tron på framtiden. Ett samhälle utan yttrandefrihet där alla vill uttrycka sin mening. När det senaste numret av OmVärlden lanserades berättade journalisten Lotta Schüllerqvist om ett motsägelsefullt Gaza.

I höstas kom Lotta Schüllerqvists bok Marnas hemlighet. I den utforskar hon det vardagsliv som utspelar sig på Gazaremsan när tv-kamerorna har stängts av och de utländska reportrarna har packat och åkt hem.

När Lotta Schüllerqvist härom veckan deltog i lanseringen av det senaste numret av OmVärlden berörde hon flera av de ämnen som behandlas i boken. Hon, liksom många andra besökare har blivit betagna av Gaza och beskriver det som en förfärlig plats bebodd av underbara människor.

– Människor lever i enorm utsatthet. Det finns inga jobb och de kan inte åka därifrån. Men det är som om de blir immuna mot övervåldet. Samhället har en enorm livsvilja som är svår att värja sig mot, säger Lotta Schüllerqvist.

Som om inte Israels blockad vore nog lider Gazaborna också under en sträng och impopulär regim.

– Hamasregimen har bland annat försökt förbjuda kvinnor att röka vattenpipa och de har beslagtagit vissa romaner. Det har uppstått en rädsla för angiveri som inte fanns tidigare. Om det skulle vara val i morgon skulle Hamas förlora stort, tror Lotta Schüllerqvist.

Samtidigt som yttrandefriheten är begränsad häpnar hon många gånger över den berättarglädje som Gazaborna visar prov på. Det brukar skämtas om att alla över 16 år någon gång har intervjuats av en journalist.

Några Gazabor vars liv trots allt har rört sig i positiv riktning är besökarna på det aktivitetscentrum som FN-organet UNRWA driver i Khan Younis. Där har kvinnor möjlighet att gå på gym, lära sig att läsa eller gå en datakurs. Syftet är att stimulera och aktivera dem.

– Flera av de här kvinnorna säger att det viktigaste är att komma ut och träffa nya människor. Det kan låta väldigt enkelt men det betyder oroligt mycket i ett samhälle med så hård kontroll över kvinnorna.

Ryktet om aktivitetscentret, som Lotta skriver om i senaste numret av OmVärlden, har spritts med djungeltelegrafen och allt fler söker sig dit på rekommendation av systrar, svägerskor och kusiner.

Anette Emanuelsson