Go to main navigation
Addis Abeba

Foto: Stefan Geens/Flickr

Etiopien

Fortfarande ingen rättegång för frihetsberövade svensken

Sedan i maj förra året sitter en svensk medborgare frihetsberövad i Etiopien. OmVärlden har tidigare skrivit om fallet som gäller en framstående hjärtkirurg i 60-årsåldern. Trots att det har gått över nio månader har ingen dom fallit mot mannen, rättegången skjuts på framtiden och processen befaras bli utdragen.

Det var den 11 maj förra året som mannen greps på flygplatsen i Addis Abeba när han var på väg hem till Sverige. Etiopiska medier uppgav att frihetsberövandet skedde i samband med en arresteringsvåg där drygt sextio affärsmän och tjänstemän vid Etiopiens skattemyndighet greps.

Mannen är delägare i Addis Cardiac Hospital, ett hjärtsjukhus som har delfinansierats med biståndsmedel från det svenska statliga riskkapitalbolaget Swedfund. Han är född i Etiopien men har utbildat sig, bott och arbetat i Sverige.

Anklagelserna mot mannen rör korruption, enligt utrikesdepartementet. Rättegången inleddes i oktober förra året och han har fått en advokat. Svenska ambassaden i Etiopien arbetar med ärendet och mannen får även regelbundna besök av anhöriga.

Bakgrunden till de nuvarande anklagelserna kommer från en tidigare händelse. Det var under en resa som mannen skulle transportera väskor med läkarutrustning mellan Sverige och Etiopien. Väskorna beslagtogs eftersom det saknades fakturor på materialet, men anklagelserna som då riktades mot mannen lades ner av myndigheterna efter att de kontrollerat uppgifterna. Nu anklagar etiopiska myndigheter i stället mannen för att ha använt sina kontakter för att lägga ned åtalet.

Trots att det gått mer än nio månader sedan gripandet har det inte hänt mycket i fallet. På Swedfund uppger man att mannen fortfarande sitter fängslad och man befarar att processen kan dra ut på tiden. Åklagarna har fått mer tid att utreda ärendet och rättegången skjuts på framtiden.

– Nu arbetar vi för att åtalet ska avslås. Vi har jobbat igenom ett bemötande av åtalet tillsammans med en jurist från Sverige och med advokatteamet i Etiopien. Det lämnade vi in i början av februari, uppger Anders Craft, chef för investeringsavdelningen på Swedfund.

Anders Craft har själv besökt mannen vid flera tillfällen i Addis Abeba och han uppger att mannen, efter omständigheterna, mår bra.

– Han får mycket stöd av anhöriga och trots de förutsättningar som finns så tycker jag att hans humör hålls uppe. Det finns ingenting som tyder på att mannen är skyldig, vi stöttar honom fullt ut.

Isabel Gustafsson