Go to main navigation

Tamositte – la chatte de l'Azawad

Mali

Kattunge – den viktigaste rösten om kriget

Via sociala medier har videor med en animerad kattunge som nyhetsankare spridits i norra Mali. Tamossite heter den osannolika lilla figuren som de senaste månaderna blivit den kanske viktigaste medierösten om konflikten. Bakom filmerna står ett kollektiv av unga tuareger, varav några bor här i Sverige.

Acheick Ag Mohamed, gruppens talesperson, säger att målet är att öka medvetenheten hos den halv miljon stora tuaregbefolkningen i norra Mali om vad konflikten mellan islamistiska gerillagrupper, militär och befrielserörelser faktiskt innebär.

 – Den islamistiska rörelsen Ansar Dine är till exempel den första av sitt slag som fått stort inflytande i norra Mali. Tuareger i Azawad har alltid kämpat för självständighet men Ansar Dine har kidnappat saken för andra syften. Vårt mål är få unga tuareger att inte blint följa sådana grupper. Vi vill säga ”det här är er framtid, res er upp och gör er hörda!”, berättar han.

Azawad är en region i norra Mali som utropades som en oberoende nation i början av 2012. Tamositte – la chatte de l'Azawad (katten i Azawad) görs, förutom av Acheick Ag Mohamed, även av fem unga kvinnor som alla lever i exil. Kvinnorna har valt att vara anonyma men Acheick Ag Mohamed (som själv bor i Kalifornien) bekräftar att några av dem faktiskt bor här i Sverige.

De har redan fått ta emot hot från såväl Ansar Dine som Malis regering för deras frispråkiga och ofta djupt satiriska inslag. Den animerade katten som skapats med hjälp av en simpel Iphone-app har därför blivit ett utmärkt harmlöst ansikte att gömma sig bakom.

– Det är skamligt att det knappt finns någon yttrandefrihet i Mali. Men även om Tamossite tar upp känsliga ämnen är vi noga med att sprida vårt budskap med humor. Människor kan ta till sig oss lättare när vi samtidigt försöker underhålla, menar Acheick Ag Mohamed.

Trots att ingen ur gruppen har någon formell journalistisk utbildning har Tamossite blivit en alternativ nyhetskanal som trängt sig in i områden dit mediegiganter som CNN, BBC och Al-Jazeera inte nått.

– Videorna sprids tack vare unga i Azawad som är uppkopplade mot sociala medier. Därefter har vi fått veta att filmerna ofta sparas och utbyts via mobiltelefoner bland andra tuareger när de träffas. Norra Mali är en krigszon men vi är motiverade att nå ut till så många som möjligt, säger Acheick Ag Mohamed.

Henrik Svensson

Tamositte – la chatte de l'Azawad:http://www.youtube.com/watch?v=WpT9fqTxmRY